2010. december 14., kedd

Tárkonyos pulykaragu hevítő fűszerekkel


Nah ez már megint mi a csoda? Hevítő fűszerekkel ??
Hát igen tél van és hideg, és hogy eláruljak egy kis titkot én bizony régen picit autodidakta módon foglalkoztam jógával és természetgyógyászattal is.A fűszerek és egyébként az étkezések is kapcsolódnak a jogához is mert ugye az egyfajta életmódot sejtet, na azért nem bonyolódnék ebbe bele hisz nem úgy élek csak szerettem volna ezt is megismerni. Szóval bizony sok mindent jelentenek a fűszerek számunkra és nem is tudjuk valójában hogy hogyan működnek és hogyan segítik a szervezetünk, emésztésünk, és energia ellátásunk. Vannak hűsítő, hevítő,lazító, nyugtató,hűsítő fűszerek és ezek bizony a testünknek nagyon jót tesznek. Tudtad például azt hogy az európai emberek gyomra azért beteg sokszor mert az egyik nem túl népszerű ízt mint a keserű alig fogyasztjuk, ez az íz felel azonban az emésztésünknél a nehezebb ételek feldolgozásánál. Vagy tudtad például azt hogy egy kismama vagy akár bárki ha elmegy e gyümölcspult előtt és megkíván valamit az nem csak csupán az élvezet miatt kívánja meg? Ez a tudatunkkal van összefüggésbe mert bizony az agyunk tudja hogy miben milyen értékes ásványok és vitaminok vannak és te azért kívánsz meg valamit mert ami abban a gyümölcsben zöldségben van ami hiányzik a szervezetből, tehát ilyenkor ne arra gondolj hogy megtehetem e azt hogy megveszem, hanem próbáld meg megvenni és élvezettel elfogyasztani. Szóval igazán akkor érdekes a főzés és étkezés ha picit utána nézel melyik fűszer mivel kombinálható jól és mivel harmonizál igazán és hogy ugye próbáljuk ezt még egy picit fokozni egészséges is legyen és a léleknek testnek egyaránt táplálékot adjon. Szóval most úgy gondoltam a nagy hidegben egy jó forró nem túl nehéz de mégis tartalmas leves ad táplálékot, amitől szinte érzed ahogy szétárad a testedben a forróság és segít leküzdeni az első téli depressziós napok tüneteit is.
50 dk zsírjától letisztított pulyka felső comb filé
2  sárgarépa
1 szép zeller(lehetőleg zölddel együtt)
2 fehérrépa
1 nagy csokor friss laska gomba
egy kis szárított vagy friss lestyán levél

1 negyed kaliforniai paprika
1 pici paradicsom
kevés őrölt gyömbér(de lehet friss reszelve de csak óvatosan mert erős)
1 kevés őrölt szerecsendió
Kevés tárkony
1 kevés frissen tört szecsuani bors és benne párszem fekete bors is(kínai fűszer boltba vagy gyógynövényesnél betudod szerezni)

kevés vaj vagy margarin 3-4 dkg
én teszek bele 2 marhahús leves kockát is

1 dl tejföl
kevés liszt
A Pulykahúst csíkokra aprítom és a zöldségeket megtisztítom felkarikázom, gombát felcsíkozom, kaliforniai paprikát  fel kockázom, zellert 4 be vágom kis zöldet rajta hagyva, és a maradék zöldjét pár szál szárított lestyánnal összekötözöm. Kevés vajat forrósítok rádobom a felaprított pulykahúst kicsit pirítom majd a zöldségeket is hozzá teszem, megfűszerezem és sózom még kevés ideig párolom majd rászórok egy evőkanál lisztet.

 Ezután felöntöm kb 1,5 l vízzel hozzáteszem a leves kockát és a csokor zellert, lestyánnal majd lassú tűzön főzőm.Megkóstolom és ha úgy kívánja utána ízesítem. Mikor a hús megpuhult a tejfölt egy kis forró levessel elkeverem és a levesbe öntöm folytonos keverés mellet. Még hagyom hogy felforrjon a tejföllel is és utána kiemelem belőle a levél zöldségeket majd forrón tálalom. Ebbe a levesbe nem teszek tésztát mert így finom ahogy van, könnyű ízletes és átjárja a tested energiával feltöltve.
Jó étvágyat hozzá !
Még egy érdekes leves ami szintén hasonló hevítő hatású ITT !

Nincsenek megjegyzések: