2010. december 5., vasárnap

Finom illatos fűszeres forró kávé a hideg decemberi reggelekre...

Valamit már megint kisütöttem, de ehelyett inkább kifőztem, üldögéltem a jégvirágos kocsiban és arra gondoltam milyen jól esne valami finom, ízletes forró ital. De legyen már egy kicsit ez is olyan ünnepi, egy picit más, ahogy kortyolod és rálehelsz az ablakra, és oda rajzolod a jégvirágok közé az álmod, legyen ebben az italban valami pici varázslat. Eszembe jutott amit az ikeába vettem török kávé főzőt és máris pörögtek a fűszerek az agyamba, vajon mi is található otthon a szekrény fiában és mi illene ehhez mi tudná behozni egy kicsit a meleget a lelkünkbe ezeken a hideg napokon.
Vágjunk bele egyszerű lesz talán a fűszerek beszerzése kicsit nehezebb de minden megoldható.
3-4 csésze hosszú törökös kávé hozzávalói fűszeresen
Egy török kávé forrázó az ikeából de csinálhatod egy edénybe is és egy finom szűrön átöntöd, vagy hosszú filteres kávéfőzőn.
2-3 szem zöld kardomon mag
6-7 szem fekete kardomon mag
1 db szegfűbors
1 csipet szerecsendió 
1 fél csomag vaníliás cukor (ha lehet burbon)
és egy teáskanál szárított hibiszkusz virág
2 dl lobogó forró víz
3 mérőkanál erősen pörkölt(olaszos)  finom őrölt kávé ( 1 kanál kb 9 gramm)
A fűszereket tedd egy mozsárba és törd durvára a vaníliás cukorral.
Öntsd bele a kávé forrázóba a kávéval együtt és és töltsd rá a lobogó forró vizet, majd nyomkod le kicsit(ha edényben csinálod alaposan kavard át). Hagyd állni 3-4 percet közben néha még párszor nyomkodd át.
Utána töltsd csészékbe mint egy hosszú kávét, és ízesítsd barna cukorral vagy mézzel, kis tejszínnel,tejhabbal vagy porral ülj bele kényelmesen a fotelodba és fogyaszd el jó egészséggel, piciket kortyolva élvezd az ízét.
Tipp: Minél tovább hagyod állni annál erősebb és fűszeres kávéd lesz.
A fűszereket beszerezheted jobb gyógynövényboltokban is.


Nincsenek megjegyzések: