2010. december 6., hétfő

Göngyölt töltött sertés tarja, szaftosan

A mostani munkahelyemen a szünetekben szó esik a főzésről és megemlítettem a göngyölt sertés tarját ami felkeltette az érdeklődésük így leírom én hogyan készítem.
Ez a hús finom szaftos ha megfelelő tarja szeleteket választunk hozzá, én a kiválasztásnál arra ügyelek hogy ne a tarja inasabb végéből kapjak hanem inkább a hosszú karaj felőli részéből , legyen szépen zsírral átszőtt de ne túlzottan, nyugodtan szóljunk a hentesre ha nem azt adja amit kérünk.
3-4 személyre a recept
Én dupla szelet húst számolok de ezek nagy szeletek többnyire és elég kiadós is. Ha megmarad vacsira is jó lesz.
Tehát 6-8  szép tenyérnyi szelet tarja kiklopfolva enyhén fűszerezve
Én előszeretettel használom a Lucullus sertés sült fűszereit mert jó áron kaphatóak és ízletesek nem csak a só dominál.
4 áztatott kicsavart zsemle
4 szem közepes csiperke friss kemény
5-6 csirkemáj
1 nagy csokor petrezselyem
1 fej vörös hagyma
2 tojás
étolaj kb 1 dl
egy kevés házi piros paprika
őrölt bors
kevés ételízesítő
2 dl tejföl
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem, tehát nem pirítom meg. A gombát megpucolva megmosva szintén apró kis kockára vágom, a csirkemájat pedig elkaparom egy deszkán, és a zöldpetrezselymet is felvágom apróra.(Ha van snidlinged is azt is vághatsz bele pluszba) A dinsztelt hagymára teszem a gombát amit addig pirítok amíg a leve el nem fogy és ekkor ráteszem az elkapart csirkemájat majd kis borssal és ételízesítővel ízesítem és mielőtt a csirkemáj kifehéredik teljesen, rádobom a felaprított zöldpetrezselymet is egyet kettőt kavarok rajta és félrehúzom hűlni, ráteszek egy pici pirospaprikát épp egy fél kávéskanálnyit csak hogy legyen egy kis színe.
A kicsavart zsemlékre ráteszem a két felütött tojást, majd az előbb elkészített de nem forró hagymás petrezselymes egyveleget, majd alaposan átgyúrom hogy ne maradjanak benne zsemle csomók, és óvatosan fűszerezem kis őrölt borssal ételízesítővel, de vigyázva mert a sülés során előjönnek az ízek jobban, meg ugye a hús szeletekre is tettünk kevés fűszert. Ha kész egy kisebb tepsit kiolajozok nem túl gazdagon, amiben majd elférnek kényelmesen a húsok.A tenyeremre fektetve egy hús szeletre annyi tölteléket teszek hogy a két oldalát picit behajtva lazán begöngyölhető legyen. Nem kell összetűzni ha elég nagy a hús szeleted és lazán egymás mellé teszed a tepsiben nem fog szétnyílni, arra ügyelj hogy a hússzelet széle az alulra kerüljön.Ha kész a göngyölés akkor a tetejét szépen átkenem alaposan tejföllel a göngyölt húsnak. Lefedem alufóliával és a sütőbe teszem 180 fokra kb 1,5 órára. Ha megsült leveszem róla az alufóliát és 10 percig pirítom még hogy kapjon egy kis színt. Utána hagymás tört burgonyával vagy amivel szeretnéd tálalhatod a  köretre löttyintve egy kis szaftot. Házi savanyúsággal nagyon finom., de a friss saláta is megy hozzá.

A kép még a büfébe készült ahol ezt készítettem :)
Tipp: A fent elkészített töltelékből ha megmarad a hús mellé téve süsd meg, vagy akár készíthetsz belőle finom leves betétet is következő képen.
Fektess az asztalra egy folpackot és a széleitől kb 5-6 centire középre evőkanállal csinálj kis hurkát a töltelékből a közepére majd az egyik végét megfogva göngyöld szorosra, A Végeit kösd be egy erős madzaggal amit megvehetsz az üzletben a konyha felszerelések közt(Zeller vagy petrezselyem kötöző). Ne legyen laza a hurka és a folpack is feszüljön és ne csorogjon a töltelék sehol ez a lényeg. Szurkáld meg egy hústűvel pár helyen, és tedd bele egy jó csontlevesbe vagy húslevesbe és néha óvatosan megfordítva kb főzd 15- 20 percig a gyöngyöző levesedben.Azután vedd ki fektesd egy tálra hagyd kicsit kihűlni, csomagold ki és szeleteld fél cm es szeletekre és a forró leveseddel fogyaszd egészséggel. A tölteléked ízét is variálhatod majoránnával vagy pici kakukkfűvel de ne vidd túlzásba a fűszereket.
Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: