2010. november 30., kedd

Kenyérlángos (langalló,pompos) ahogy a drága nagyim mesélte...


Könny gyűlik a szemembe amikor felidézem drága nagyim milyen jóízűen mesélt a régi korokról és annak az ételeiről. Mindig elmesélte hogy bizony kis unokám akkoriban azért az emberek is tudták még egymást tisztelni, és az ételeket becsülni. Sajnos szegény nagyim ma már nem a régi de azért odaföntről a nagy tesó még mindig rendes hozzá mert 86 évesen azért be biciklizik a tanyáról a faluba vásárolni, de sajnos főzni már elfelejtett és egy picit a nevekkel is bajban van. A szakács művészetet ő kedveltette meg velem mert ő egy bölcsődében és az uraságnál főzött sokáig és beleitatta ennek a szeretetét a lelkembe.Még most is a számban érzem a süteményinek az ízét amit elfelejteni nem tudok, de ma már ha tehetem inkább én készítek neki süteményt mert ezért él hal. Sokat mesélt nekem az akkori világról amit a történelem könyvekből nem lehetett megtudni, mindig élvezettel hallgattam, de főként arról hogyan is zajlott akkoriban egy kenyér sütés és milyen nagy esemény volt ez minden héten amiben szinte minden fehérnép rész vett a háztartásból. A hangulata azt hiszem szebb mint bármelyik mese sok sok gyerekkel akik a forró kemence mellet várták hogy elkészüljön nekik a tejfellel megkent finomság a langalló (kenyérlángos).A szegénység akkoriban nem azt jelentette mint ma, hanem még több szeretet adott embereknek és még több megbecsülést egymás felé. Sajnos ma már azokat a dolgokat amit akkoriban csináltak nehéz ugyanúgy elkészíteni, de azért számomra oly annyira fontos kenyérlángos történetét nem szeretném kiveszni hagyni. Szóval mind mindegyik ételnek ennek is picit változtattam az összetételén de próbáltam nagyi szája íze szerint elkészíteni. Íme tehát a recept.
40-50 dkg kenyér liszt (bl-80)
10-15 dkg finomra paszirozott főtt burgonya
1-2 dkg vaj
az áttört burgonyába hogy sütés közben ne szívja be az olajat a lángos ha nem sütőben sütjük
(ha ez nincs akkor tehetsz bele két evőkanál burgonyapüré pelyhet is)
1 teáskanál finom só
egy teáskanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
1 dl étolaj
kb 1 csésze azaz 2,5 dl jó meleg víz
vagy a főtt burgonya langyosra hűlt főző leve.
(egy csésze 2,4 dl )
A lisztet szitáld egy kényelmes nagy tálba, majd szórd rá a sót és cukrot az át passzírozott burgonyát is és az olajból locsolj rá kb jó fél dl, az élesztőt morzsold bele, majd egy csésze meleg de ne forró vizet önts rá, és egy étkezési villa segítségével kavard el addig amíg nem látod kell e még bele víz, a maradék vizet lassan adagolva és keverve a villával adj annyit hozzá hogy egy masszív de ne túl lágy tésztát kapj.Ezután szépen tisztára mosott kézzel alaposan dagaszd át egészen addig amíg a tésztádon apró hólyagocskák nem jelennek meg, de ha megfelelő volt a víz hőmérséklete és jó volt az élesztőd és kenyérliszted is ez nem tart öt percnél tovább.(Ha van otthon kenyérdagasztó géped azzal is bedagaszthatod a tésztád akkor a folyadékkal olajjal (jó fél dl)vízzel kb (3dl) kezdünk, utána élesztő, só, cukor, burgonya és végül a liszt.)Ha kész a dagasztás akkor takard le egy meleg helyen a tésztád és hagyd fél órát kelni, azért nem kell több mert a meleg folyadéktól hamar megfog indulni.(én szoktam a mosogatóba meleg vizet engedni és egy magasabb tálra téve letakarva kelesztek.) Nagyon szeretek kelt tésztát készíteni mert számomra mindig örömöt jelent látni ahogy egy tészta élni kezd.
Mielőtt letelik a fél óra kelesztés előtte kapcsold be a sütőd 200-220 fokra ha légkeveréses, és készíts elő három-négy lapos tepsi méretű sütőpapírt amire majd a lángosokat teszed.Most a maradék olajból egy evőkanálnyit vegyél a kezedre és a lángost tésztád oszd három vagy négy felé, mindig olajozva a kezed a  tésztát megszeretgetve nyújtsd ki őket kb fél cm vastagra a sütőpapírokon, ne ijedj meg hogy a tészta olajos marad lehet rajta annyi hogy szépen csillogjon, sőt ez segít nekünk hogy ne száradjon ki. 

Ha kész tedd be a sütőbe és süsd sötét zsemle színűre, kb 10-15 perc egy lángos.
Amíg sül reszelj sajtot vagy keverj el egy pohár tejfölt, vagy esetleg egy gerezd reszelt fokhagymát pici vízzel és olajjal ki mit szeret, de a lényeg hogy ez a lángos úgy finom ha valamit kenünk rá.(lehet kapros tejfölös túrót is vagy akár ledarált sertés pörköltöt vékonyan kis reszelt sajttal, vagy krémsajtot zöld fűszerekkel ami jól esik és kéznél van).Ezzel a lángossal nem csinálsz olaj szagot és könnyű lesz nem csordul majd le a fáradt égett olaj a szád szélén mint a piacokon, mert finom és ropogós a tésztája.

Ha kisült vedd ki a sütőből és kend rá amit rá szántál azonnal én tejföllel és sajttal, fűszeres csípős mozzarellával szórtam meg. 
Vissza adja így az ünnepek tájékán neked majd a konyhád és a család melegét, a friss kenyér illatát, a közös étkezések varázsát ahogy együtt várjátok hogy elkészüljön és kisüljön a második még finomabb lángosotok is.
Kívánom számotokra hogy legalább ilyen boldog és békés legyen minden étkezésetek mint ennek a receptnek a hangulata volt.
Jó étvágyat !
Update: Ezt a lángos tésztát használjuk az olajban sütött és töltött lángoshoz is, csak akkor olajos tálcára egyenlő részekre osztjuk a tésztát golyókat formázva kicsit 10-15 percet pihentetjük nyújtjuk és sütjük

Nincsenek megjegyzések: