2010. november 29., hétfő

Illatos rácsos almás, ahogy Levi csinálja az ünnepekre


Gondoltam egyet és hogy legyen egy kis ünnepi hangulat előszedtem a pince mélyéről a feltöretlen múlt évi diót, és nekiálltam kibogarászni belőle az egészséges szemeket ami meglepően jó arányban sikerült is.
A rossz szemeket sem dobtam ki gondolva az udvarba telelő madarakról akik tudják hogy nem csak a lakásban hanem a madáretetőben is terített asztal várja az ide érkezőket, így a rossz szemeket összetörve durvára a madarak kapják, a jó szemekből viszont finom illatos omlós karácsonyi linzer készül amit bátran állíthatok hogy egy picit a méltán népszerű zserbó inspirált, persze ez egy kicsit finomabb lett ;)
Na hát akkor lássuk mit is kotyvasztottam itt össze.
Íme a recept.
A tészta:
40 dkg liszt
1 db rama margarin
20dk porcukor
1 cs sütöpor
1 tojás sárgája
1 vaniliás cukor
2-3 evőkanál tej
A margarint és az átszitált lisztet, a porcukorral és a sütőporral együtt a tenyerünk közt addig morzsolgatjuk amíg apró morzsára szétmorzsoltuk.Ezután hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk illetve evőkanalanként tejet de óvatosan mert nagyon meglágyithattja a tésztát ha egyből hozzá adjuk a tejet és lehet hogy elég egy evőkanál is ! elég törős tésztát kapunk de ettől lesz finom omlós és könnyű, ha összegyúrtuk felezzük el kis cipókba és tegyük a hűtőbe amíg a töltelék elkészül.
A töltelék:
6-7 db közepes savanykás alma
10dkg pucolt enyhén pirított durvára tört dió (Beteszed egy nylonzacsiba a klopfoló nyelével összetörd óvatosan)
1 kemény megmosott narancs héja lereszelve
Házi barack lekvár kb 5-6 evőkanál
kevés mézeskalács fűszerkeverék kb kávéskanálnyi
5 dkg rumba áztattatott mazsola(ha nem szereted kihagyhatod)
1-2 evőkanál finom vegyes méz.
Az almákat meghámozva kimagozva reszeld le,ezután facsard ki a levét majd a többi hozzávalót is tedd bele az almába és alaposan dolgozd össze, már az illatokon is érezni fogod hogy ez bizony nagyon a fogadra való sütemény lesz.
 A tésztát egyik felét vedd ki a hűtőből és egy lisztezett sütőpapíron nyújtsd el a tepsid méretére, picit óvatosan bánj vele mert a tészta törik de ez ne zavarjon lisztezz picit sűrűbben és legyél óvatosabb, (közben kapcsoljuk be  a sütőnk 175 fokosra előmelegíteni)
Ha tepsidben a tészta, a tölteléket borítsd rá és egy evőkanál segítségével kend szét egyenletesen, ha úgy érzed hogy a töltelék picit híg vagy leves akkor a tésztára szórj pici zsemlemorzsát a töltelék alá(de ha jól kifacsartad az almád ez nem fordul elő)
Vedd ki a linzer másik felét és kis rudakat gyúrj belőle olyan fél centi vastagokat amit fektess a töltelékre keresztbe egymáson ahogy a képen látod.

Ha kész tedd be a sütőbe és 30-40 percen keresztül süsd arany barnára.
Szeleteld és fogyasszátok el egészséggel ezt az ezer ízű finom ünnepi süteményt!
Jó étvágyat hozzá.


Nincsenek megjegyzések: