2010. november 27., szombat

Töltött Pizzakifli reggelire ahogy én csinálom

Sziasztok !


Jó régen írtam már ide, de megpróbálok újból beírogatni mert az új melóm miatt elég kevés az időm.
Kezdjük rögtön egy aránylag egyszerű de finom reggelire és vacsira is süthető finomsággal.
Hozzávalók:
Kb. 4 személyre a tésztához
50 dkg bl80-as kenyér liszt
3 dkg élesztő
1 púpos teáskanál só
1 csapott evőkanál cukor
Jó fél dl étolaj ha picit több nem gond
és kb 3 dl meleg víz
Semmi extra mindent bele öntesz egy edénybe,az élesztőt elmorzsolva, egy evővillával alaposan összekevered hogy kicsit lágyabb de azért masszív tésztát kapj, ha nem elég a víz picit tehetsz hozzá de azért a tészta ne csorogjon! Kézzel dagaszd símára én ugy szoktam amig majdnem elválik a kezemtől. Tedd félre, takard le hagy keljen !
A töltelék:
Én most két félét írok le de gyakorlatilag bármi még akár étel maradék (pörkölt, vagy párolt zöldség, akár egy darab sajt) lehet a töltelék.
Az egyszerübb ha van gyorsvágód és nem akarsz tűzhelyet használni
15 dkg sonka
1 zöldpaprika
1 tömlős sajt de lehet 2-3 darab kocka sajt is ami nem túl kemény.
Bors
pici őrölt szerecsendió,sót azért nem írtam mert a sonka és a sajt is sós!
Ezeket bele vágod kisebb darabokra együtt mindent a gyorsvágóba és egyszerüen összevágod pépesre.
A második kicsit komplikáltabb töltelék:
2-3 szem közepes gomba összemetélve
10 dkg sonka kis kockára vágva
5 - 7 dkg margarin(rama)
kis bors,só és szerecsendió örölt.
tej kb 2dl
liszt kb 3 csapott evőkanál
A vajat felolvasztod rádobod a gombát és a füszereket pici sót és kipirítod belőle a nedvességet, utána rá a kocka sonka még egy kis pirítás hogy csak a zsiradék maradjon alatta.
Ha kész Kislángon rászórod a lisztet egy kicsit hogy kifehéredjen még átrottyantod és hozzáöntöd a tejet mint egy basamellhez hogy sűrű krémet kapj.(Ez egyébként melegszendvicsre is jó  feltétnek)
Kóstold meg és ha úgy érzed ízesítsd utána de vigyázz mert a sonka utólag még picit sózhatja a krémed.
Ha kész vagy a töltelékkel addigra megkelt a tésztád, nyújtsd ki kb 1cm vastagra és vágd el úgy mint a derejét szokták csak épp kifli méretűre(úgy a legegyszerűbb ha felezed mindig a kinyújtott tésztád, egyszer ugye hoszábba, utána keresztbe és az utána azokat is arra ügyelj hogy a töltelék elférjen benne,
Középen töltsd meg és a csücskénél fogva tekerd fel mint egy kiflit.
Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180-200 fokos sütőbe de előtte még megszórhatod reszelt sajttal, szezám maggal vagy amit gondolsz.
Jó étvágyat hozzá.

Tipp: A tésztát megtöltheted egész virslivel is és ha megszórod sajttal megsütöd, máris kész a friss és forró Hot-Dogod .


Nincsenek megjegyzések: