2010. január 16., szombat

Egy komplett ebéd

Húsgombóc leves görög paradicsomos zöldbabbal
és Márványos aranygaluska, vaníliás krémmel.

Oldalt a rádió gomb a LINKEK menüben és amíg készíted addig szóljon a zene! :)
-Persze már megint egy kicsit beújítunk mert szeretjük a változatosságot.
Ha már egyszer főzünk használjuk egy kicsit a fantáziánk s nem fogjuk úgy érezni hogy mindig ugyanazt esszük.
Ja persze meg ugye mondhatnám azt is ha negatív akarnék lenni hogy válság van és használjunk el mindent ami a spájz mélye rejteget.Én az aranygaluskát bizony dióval nem szeretem, meg a dió se nagyon szeret engem igy kompromisszumot kötöttünk mister galuskával és fejest ugrott a kakaóba.


A Leves:
2 közepes sárgarépa
 2 kisebb petrezselyem gyökér
só,csipet cukor, 2-3 dkg vaj
2-3 marhahús leves kocka
csipet őrölt bors és szerecsendió
apróra vágott petrezselyemzöld
1/4 kg darált hús
2 csapott evőkanál búzadara
1 tojás
és egy görög paradicsomos zöldbab a lidl-böl, vagy mirelit zöldbab kb 10dkg és kis paradicsomlé
A zöldségeket megpucolod felvágod hasábokra, a vajat felolvasztod és rádobsz egy csipet cukrot és sót és ezen megpárolod a zöldségeket no meg szórsz rá kis őrölt borsot és szerecsendiót(Ne félj nagyon jó ízt ad neki).Ha kész felengeded kb 1.5 l vízzel és hozzá adod a leveskockákat,majd hagyod lassan főni.
A húsgombóc.
A 1/4 kg húst kis delikáttal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, 2 csapott evőkanál búzadarával,tojással pici borssal összegyúrod alaposan.Ha a zöldségek megfőttek akkor apró húsgombócokat formálsz és beleteszed a levesbe majd hagyod főni kb. 1/4 órát(Nem zubogni! A Gejzír nem magyar találmány).
Ha kész hozzá öntöd a paradicsomos zöldbabot egyet rottyan és kész.Ha friss zöldbabot használsz akkor a babot párold össze a zöldségekkel az elején és a paradicsomléből a végén önts hozzá keveset.(kb 1dl hígabb léből)
És kész a forró finom levesünk !


A Márványos aranygaluska. A tésztához:
60 dkg liszt(Süteményliszt mert ebből finomabb)
9 dkg porcukor
3 tojássárgája
12 dkg. vaj
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
csipet só, 1 teáskanál búzasikér(elhagyható)
A Szóráshoz: 2 evőkanál kakaópor(nem cukrozott), 3 evőkanál porcukor
A krémhez: 1/2 liter tej
fél csomag vaníliás puddingpor
2 tojás sárgája(Ha bírják még a tyúkok )
és a fehérje is de külön
5 evőkanál cukor és egy fél vaniliás cukor
A szaggatáshoz: kb 5-8 dkg vaj vagy olvasztott margarin
A tésztához a 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk langyos tejben és ha van kenyérsütőgépünk a langyos folyadékkal és a félig felolvasztott vajjal kezdve mindent beleteszünk és negyed óráig dagasztjuk.
Utána egy lisztezett tálba kivenni és megkeleszteni.(kb3/4 óra).
Ha megkelt olvasztott vajba mártott evő kanállal egy tepsibe szaggatjuk (Ha raksz bele sütőpapírt könnyebb lesz sütés után kiszedni és még a körmöd se esik le a mosogatásnál.)Kb. két sor lesz ha egyik kész rászórod a kakaós cukor felét,utána rászaggatod a másik sort is és megint kakaós cukor majd meglocsolod a maradék olvasztott vajjal. És ismét keleszted fél órát.Majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöd.
A Krém elkészítése:
 A 2 tojássárgáját kevés tejben a pudingporral elkeverjük, a többi tejet egy lábasban felforraljuk a vaníliás cukorral és a 3 evőkanál cukorral.Ha felforrt a tej egy részét állandó keverés mellet hozzá öntjük a pudingos keverékhez,és utána visszaöntjük a lábasba, majd feltesszük folyamatos keverés közben főni amíg be nem sűrűsödik.(Helló ne menj el mellőle mert gyorsan odaég!) A fehérjét csipet sóval felverjük ha már majdnem kemény a hab akkor lassan hozzáadunk két evőkanál cukrot és kemény habbá verjük, majd a  forró vaníliás krémet óvatosan hozzákeverjük.
A galuskát óvatosan szétszedjük és tányérra rakva a vaníliás krémmel tálaljuk.

És Jó étvágyat Kívánunk !

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát igen, nem véletlen lettél szakács és nem véletlen nézel ilyen jól ki! :)