2010. január 16., szombat

Croissant reggelire



Kb. 8 db nagy Croissant elkészítéséhez
50 dkg liszt (Komáromi süteményliszt a legjobb)
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 db tojás
20 dkg tea vaj
1 kiskanál kristálycukor
1 kiskanál só
1 teáskanál búzasikér (Bio boltban is kapható)
Kenéshez +1 pici tejjel felvert tojássárgája

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk
A lisztet egy edénybe szitáljuk(ha szitált lisztet használunk a tészta is simább könnyebb lesz), hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik(Egyszerűbb kenyérsütőgép dagasztóprogramjával bedagasztani kb. 15 perc). A tésztát egy órát hűtőgépben pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel.
( Ha a tésztát egy éjszakán át pihenteted egy nejlonzacskóban a hűtőben , másnap reggel csak óvatosan előveszed és kinyújtod, megtöltöd és úgy keleszted utána, sokkal könnyebb és finomabb lesz a süteményed.Ráadásul kényelmesebben elkészítheted így reggel. )
Ezután a tésztát 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 30*50 cm-re utána késsel óvatosan farkasfog szerűen bejelölöd és pizzavágóval a vonalak mentén háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, és után kelesztés után  (kb 30 perc)megkenjük pici tejjel felvert tojássárgájával, és előmelegített 180-190 fokos gőzös (virágpermetezővel néha bepermetezel)sütőben aranybarnára sütjük.Sütési idő kb. 30 perc hogy szép aranybarna legyen.
A kifliket ízlés szerint megtölthetjük bármilyen töltelékkel (sajttal,füstöltsajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral,csokidarabokkal, nutellával, dióval, mákkal. esetleg főzött pudingos krémmel..)
Jó étvágyat hozzá !


Nincsenek megjegyzések: