2010. január 17., vasárnap

Amit szívesen használok - Élesztő

Az egyik hozzászóló inspirált arra amit egyébként már sejtettem, de azért mivel felkeltette az érdeklődésem én is megakartam tudni hogy valójában az élesztő káros vagy hasznos e a szervezetünk számára.
Sok nézelődés és turkálás után arra a következtetésre jutottam hogy ez a dolog nemcsak hogy nem káros hanem egyenesen hasznos a szervezetünk számára, persze mint mindenre erre is igaz hogy mértékletesen.
Ugyanúgy mint ahogy a vajat, a kacsazsírt cukrokat és még sok minden mást a nagyobb gyártók, multik megpróbálják beállítani mint ezt is hogy a szervezetünk számára ez nem jó.Azért hogy az ő szintetikusan előállított margarinjait és édesítőit használjuk amire nagy pecséttel rányomják hogy ez az egészséges táplálkozás alapja !
Tehát tények amiket az élesztőről összeszedtem .


Az élesztő élő mikroorganizmus, gomba (latin neve: Saccharomyces cerevisiae). Az élesztő folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot, majd a lisztben való természetes cukrokat is. A keletkező gázok emelik fel a tésztát a kelesztés alatt. Mivel az élesztő élő anyag, ezért az optimális aktivitáshoz ideális körülményeket kell biztosítani. Köztudott, hogy az élesztő melegben fejti ki hatását, de nem szabad túl meleg hőmérsékletnek kitenni, mert az élesztőgombák elpusztulnak. Ha pedig túl hideg folyadékot adunk hozzá, akkor a kelesztési folyamat lelassul. Ezért a folyadék optimális hőmérséklete 36°C.
Az élesztőnek emésztést segítő hatása van, ezért érdemes élesztővel készült termékeket fogyasztani,
...az élesztő rendkívül gazdag tápanyagokban (fehérjék, ásványi anyagok). Elsősorban a B-vitamin-csoporthoz tartozó B1,B2, és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az idegrendszer tökéletes működése és a sejtlégzés szabályozása szempontjából. A B-vitamin valóságos energiabomba, csökkenti az allergiára és az ekcémára való hajlamot.Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid pedig felfújja, lazítja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket. Szervezetünknek nemcsak fehérjére, szénhidrátra, és zsírra van nap mint nap szüksége, hanem vitaminokra és ásványi sókra is. A vitaminok közül vannak vízben és zsírban oldódók, az előbbiek szervezetünkből naponta kiürülnek. Ebből következik, hogy azokat újra és újra pótolnunk kell. Az egyik leghatékonyabb és legfontosabb B-vitamin-forrásunk az élesztő. Az élesztő B1-vitaminja a felelős azért, hogy az idegeink jobban bírják - pestiesen szólva - a gyűrődést, amit el kell viselnünk. A naponta, rendszeresen elfogyasztott élesztő tehát kimondottan semlegesíti a stresszhatást.
Közismert az élesztő emésztést elősegítő hatása, ezért különösen fogyókúra esetén bátran éljünk vele! Az élesztő magában is fogyasztható. S ha elegendő jut belőle szervezetünkbe, bőrünk és hajunk is szép marad. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.
Érdemes ezért minél több, élesztővel készült süteményt, tésztát ennünk, persze úgy illesztve az étrendünkbe, hogy a sok szénhidrát ne okozzon súlyfelesleget, vagyis ne hizlaljuk magunkat. Miután bizonyos mennyiségű szénhidrátra mindenképpen szükségünk van, gondoljuk meg, hogy azt milyen formában fogyasztjuk el. Inkább kelt tészta (kenyér, sütemény stb.) legyen, mint vajkrémes, cukros sütemény! 
Tudtad-e
...hogy az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást,
...hogy az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is,
...az élesztő megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt.
Összességében tehát az élesztő nem káros, sőt segíti a szervezetet az egészséges egyensúlyban tartásában! DE! Ha lehet mindig friss élesztőt használj(Mert ebben nincsenek adalékanyagok mint esetleg a szárítottban).
Jó egészséget kívánok neked !



Nincsenek megjegyzések: