2010. április 30., péntek

Méregteleníts salátával.....

Ebben az időszakban fontos hogy sok salátát fogyasszunk. A saláta rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz ami segít a szervezet méregtelenítésében és az ásványi anyagok utánpótlásában. Ma már télen sem okoz nagy problémát a hozzávalók beszerzése, de én azonban mégis inkább azt javaslom ha tehetjük próbáljunk meg magyar saláta féléket fogyasztani mert azokban a helyünk jellegzetességére való tekintettel kevesebb permet és vegyszer jut. Ha itteni zöldségeket szerzünk be a szervezet is jobban eltudja látni a védekező képességét mert az itteni viszonyoknak megfelelő vitaminokhoz juttat minket. Mindig ügyeljünk azonban arra hogy a salátákat lehetőleg jól megmosva és frissen készítsük el. Ha tehetjük és pénztárcánk is megengedi lehetőleg a lehető legtöbbféle zöldség kerüljön a salátába hogy ezzel is minél több hasznos dolog jusson a szervezetünkbe. Ne keverjük be előre ecettel a salátát hanem hagyjuk meg a lehetőséget arra hogy mindenki az ízlésének megfelelő öntetet rakjon rá magának. Az öntetekbe használhatunk ízesítéshez kaprot, fokhagymát, medvehagymát, különféle zöld fűszereket, sót, borsot, ecetféléket (a balzsamecetek ehhez kiválóak) joghurtot, citromlevet, és édesítéshez mézet is, és olíva olajat. Ha saláta öntetet készítünk ne essünk túlzásokba, ha pl. egy joghurtos öntetet csinálunk ne akarjunk bele 77 féle dolgot tenni elég pl. egy kis kapor finomra vágva, pár csepp citromlé, kis só bors és édesítőnek lehet méz vagy porcukor.Én az édesítőszerektől elzárkózom kivételt képez ami természetes alapú pl. Stevia magyarul Jázminpakóca a későbbiekben majd írok erről is vagy amiről írtam már a szerzetesek körtéje. Lehet átlátszó citromleves vagy balzsamecetes öntetet is csinálni pl. fokhagymás petrezselymes, ehhez egy gerezd finomra tört fokhagyma és pár szál finomra vágott petrezselyemlevél elég .Az öntetet úgy készítsük el hogy kinyomunk pl. egy fél citromlevét, beleteszünk egy kis evőkanál mézet, beledobunk egy csipet sót, 4-5 evőkanál hideg vizet, egy evőkanál olívaolajat (ez azért fontos hogy a zöldségekben található zsírban oldódó vitaminok is feltudjanak szívódni)a finomra zúzott fokhagymát és petrezselyemlevelet, összekeverjük alaposan és meglocsoljuk vele a finom friss salátánk. A régi ecetes cukros magyar fejes salátát sem szabad azért leszólni mert azért az egy jó tojásos galuskához a legmegfelelőbb. De próbáljunk meg mindig újabb dolgokat és meglátjuk a szervezet meghálálja arról nem is beszélve hogy nagyon élvezetes és finom dolgokat fogunk tudni elkészíteni.
Íme ezt én készítettem.
Jó étvágyat kívánok és jó kísérletezést.

Nincsenek megjegyzések: