2010. április 10., szombat

Az egyik kedvenc ételem: Szüzérmék, tejszines kapros gombamártással

Leszeretném irni egyik kedvenc receptem, persze ez csak annak fog tetszeni aki szereti a gombát.
Akkor vágjunk is bele.
A recept 4 személyre.
Kb. 60 dkg szüzpecsenye
15-20 dkg friss csiperke gomba (kemény fejekkel)
1 csokor friss kapor
szerecsendió
bors
3 dl főzőtejszín
1 dl tej
és 8-10 dkg vaj
10-15 dkg liszt
A szűzpecsenyéről egy éles késsel távolítsuk el a hártyát, majd kissé ferdén vágjunk belőle kb 1 cm vastag szeleteket. Ezt picit ütögessük meg klopfolóval de ne túl vékonyra mert akkor hamar kiszárad, pici sót, frissen reszelt szerecsendiót és borsot keverjünk össze és ezzel fűszerezzük a húst.Amíg áll a fűszerekben a hús, addig vágjuk cikkere a megmosott gombát(ne szeleteljük!).Forrósítsunk egy serpenyőben vajat és a húst lisztbe mártva süssük ki hirtelen hogy mindkét oldalán szép piros legyen de ne kopogós, csak átsülve.(egy tipp: a húsba soha ne szúrjunk a sütés során villát mert nagyon sok esetben látom pl (vacsora csata) stb hogy ezt a hibát elkövetik.Ha a húst megszúrjuk  a sütés során eltávoznak a húsnedvek és aromák,ekkor a húsunk kiszárad és élvezhetetlen lesz, legegyszerűbb ha veszünk egy húsforgató csipeszt, ezzel kényelmesen dolgozhatunk.Ügyeljünk arra hogy ne rövid szárút válasszunk mert akkor könnyen megégethetjük magunkat !)A Kisült húsit tegyük egy jénaiba és takarjuk le. A megmaradt forró vajra dobjuk rá a gomba gerezdeket majd szintén hirtelen pirítsuk zsírjára, közben azért ezt is fűszerezzük egy kis szerecsendióval bátran, borssal és kis sóval(lehet a só helyet kis ételízesítőt is használni.) A tejszínt és a tejet kb egy evőkanál lisztel keverjük csomómentesre és mielőtt ráöntenénk a gombára, szórjuk rá az apróra vágott kaprot hogy egyet sercenjenek együtt, majd habarjuk be az egészet mártás sűrűségűre.(A tejszínes ételeket mindig jól forraljuk át, de állandó kevergetés mellett. Én házi sült burgonyával ajánlom mert így együtt nagyon finom. Tálaljuk az ételünk és fogyasszuk egészséggel ezt a finom ízletes ropogós gombával mártással tálalt sültet.
Update: Szoktam úgy is készíteni hogy a mártásból kihagyom a lisztet viszont akkor nem a frissen sült húsra tálalom a mártást hanem átrotyogtatom a húst a mártásban  így a hús vaj puha lesz, de ha jobb szereted a frissen sültet akkor habard be a mártást és tégy abbol rá ugy is nagyon finom lesz.
Ezt a mártást ajánlom még natúr lisztbe mártott tengeri halszeletekre is, vagy esetleg egy jó sült pisztrángot is remekül fel lehet vele dobni.

Nincsenek megjegyzések: