2010. február 26., péntek

Én vagyok a Captain Törp, kedvencem a gyömbér szörp...

Nem csak a cím aranyos hanem a bejegyzés is ám ;) Szerintetek mit készítettem ma este, na mi mást mint GYÖMBÉR SZÖRPÖT. Unatkozva álldogáltam a bevásárló sorok között és azon agyaltam vajon miért van az hogy minden tele raknak aromákkal meg a jó régi gyömbér üdítőt is megszórják édesítőszerrel. Hol vannak a jó kis változatos ízletes üdítők bambi, és szörpök amiben talán még valamilyen gyümölcs is volt.
Dühömben elhatároztam hogy megmutatom amiért elrontották a jó kis gyömbér üdítőm a hátam közepére se kívánt édesítő-szerükkel (mellesleg azt tömném vele éjjel nappal aki kitalálta, jah meg a fitnesz gurukat is) mostantól én készítem magamnak el a kedvenc üdítőm a gyömbért.Ja és úgy gondolom hogy ma már változatosabbnál változatosabb gyümölcsökből tudunk percek alatt szörpöt csinálni. Máris nekiálltam kis háttérmunkának a netten és megszületett életem első saját-fejlesztésű szörpje. És íme a recept.
1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér
A gyömbért pucold meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
 (képen a szeletelt gyömbéres szirup)
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hüljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
 
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőtt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hüvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Most pedig pár szó a gyömbérről milyen jótékony hatásokkal rendelkezik.És nem utolsó sorban nagyon szép dísznövényed is lehet.
--------------------------------------------------------------
A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.
Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).
Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.
Még sok sok hatása ismet ha rákeresel a neten akkor sok dolgot találsz róla.
Egészségedre !!!

1 megjegyzés:

viza84 írta...

Köszönöm szépen a receptet szuper jó nagyon finom. Az egész család szereti.
Köszönöm Évi