2010. február 18., csütörtök

Lasagne,spenóttal és pulykahússal Popeye módra

Ma ihlettem ismét egy kis felborított ételt. Tudod a szokások arra jók hogy rúgjunk bele egyet. Jön a tavasz érzem és úgy  gondolom ilyenkor az olaszos ételek nagyon egészségesek, és mi több rengeteg kísérletezést tesznek lehetővé. Úgy gondoltam hogy jól esne kis lasagna  tejszínes spenótos változatban kis fokhagymával és könnyű pulykahússal hogy kerüljük a sok malackodást.A vérünk már úgy is pezseg így hogy még több legyen belőle ezen segít a spenót.
Íme a recept kb. hat személyre:
50 dkg friss darált pulykahús
18 dkg vaj vagy margarin.
szerecsendió őrölt
kis oregánó
3-4 gerezd fokhagyma
friss vagy szárított petrezselyem
2 teáskanál ételízesítő,só,őrölt bors
2dl tejszín, fél liter tej,5-10 dkg reszelt trappista sajt
50dkg fagyasztott leveles spenót (ezt Tescóba vagy Metróba tudod beszerezni)
Friss 6 lapos lasagne tészta (de ezt te is megtudod csinálni ha van kedved gyúrni)
Én használtam hozzá egy carbonara szósz port is
és kb 6 evőkanál liszt
A pulykahúst tedd oda megpirítani kb 5 dkg vajon és ízesítsd egy evőkanál ételízesítővel, oregánóval, pici szerecsendióval és őrölt borssal, no meg zöldpetrezselyemmel. Ne szárítsd ki és kóstold meg ne legyen sós.
 
Toljuk félre jön a spenót basamellel. 10 dkg vajat forrósítsunk fel és tegyünk bele 6 kanál lisztet. Kevergessük hogy világos maradjon közben a fokhagymát pucoljuk meg reszeljük a basamellbe. Keverjük el a fokhagymát a forró basamellel húzzuk félre dobjuk bele a fagyasztott spenót golyókat szórjunk rá őrölt borsot egy kis szerecsendiót és egy teáskanál ételízesítőt, egy mokkás kanál sót. A tejet keverjük el a tejszínnel és a carbonara porral, és öntsük rá a spenótos vajas rántásra. Keverjük el az egészet és állandó keverés mellet főzzük addig amíg jó erős mártás sűrűségű legyen, kóstoljuk meg ha nem elég ízletes ízesítsük utána, bors legyen benne ha nincs kis gyerek mert az a lelke.Ha túl sürü akkor adjunk hozzá kis tejet.ha csomós vagy a spenót szálas ne törődjünk vbele mert még ugyis sütjük.(Ez a spenót nem csak lazagnéba hanem egy jó kis rántott csirkecomb vagy mell mellé is kiváló köret.)
A maradék vajjal kenjük ki a tepsit, alulra tegyünk két tészta lapot nem baj ha nem teríti el az egészet, osszuk kb három felé a spenótot és a húst két felé az első adag spenótot kenjük a a tésztára szórjuk rá a húst.Utána megint tészta, spenót és hús. Legvégül tészta és a maradék spenót majd szórjuk be reszelt sajttal.
 
Dugjuk be 160 fokos sütőbe 40 percre és süssük piros ropogósra.
Ha kivettük picit hagyjuk hűlni, vágjuk 6 felé és tálaljuk.
Lehet hogy picit komplikáltnak tünik de megéri a fáradtságot én kb. 40 perc alatt összedobtam plusz a sütés, de nagyon finom volt, és különleges.
Jó étvágyat kívánok hozzá !!!
Ja majdnem elfelejtettem ha vegetáriánus vagy akkor megcsinálhatod hús nélkül is.


Nincsenek megjegyzések: