2011. február 2., szerda

Tonhalas avokádókrém pirítóssal reggelire...


Az avokádót mint gyümölcsöt már régebben is szerettem a friss íze miatt, túl sokat nem tudtam róla csak hogy egy egészséges gyümölcs és finom krémet lehet belőle csinálni. Kis fokhagymával, citromlével és apróra vágott hagymával, joghurttal vagy majonézzel összekeverve nagyon finom. A babérfélék családjába tartozó gyümölcsöt Mexikóból cipelték be Európába a 16.-ik századba. Ez a gyümölcs többek között antidioxidánst és nem utolsó sorban nagyon sok vitamint (A,B,C,E) és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és még gazdag kálium, magnézium, kalcium forrás is. Csökkenti a koleszterin szintet és  érdekessége még hogy az ekcémás  betegségeket is segít megelőzni. Nem is sejtjük hogy ezt a gyümölcsöt afrodiziákumként is fogyaszthatjuk, az inkák "ahuacacuahat" -nak herefának hívták. A magjából különféle olajakat sajtolnak, amit ízületi fájdalmakra illetve égési sérülések kezelésére is használnak. Készítenek még a leveleiből és a fa kérgéből is olajakat amiket többnyire az illatszerek gyártásánál használnak fel. Hát én most csak egy kis finom reggeli szendvicskrémet készítettem belőle ami a következőkből állt.
1 érett avokádó
2 evőkanál majonéz
egy teáskanál mustár
örölt fehér bors
1 aprított olajos tonhal konzerv (lecsepegtetve)
kevés só
friss citromlé
és még jó pár szelet ropogós pirítós kenyér szelet

A gyümölcs kiválasztásánál enyhén nyomjuk meg és ha puha akkor megvehetjük, ha nem akkor is pár nap alatt beérik szobahőmérsékleten. Egy késsel óvatosan vágjuk a magja körül, azután a feleket egymással ellentétesen fordítsuk el igy máris szétnyílik, a belsejét egy kanál segítségével kaparjuk egy edénybe de citromlevet csöpögtessünk rá mert a húsa hamar megbarnul. Egy villa segítségével pépesítsük majd a fent leírt hozzávalókat szépen sorban keverjük hozzá. Tehetünk még bele akár fokhagymát vagy apróra vágott újhagymát is esetleg ha szeretjük a csípős ízeket reggel akkor friss chilli paprikát is. A pirítós kenyér szeleteket kenjük meg vele és élvezzük a finom friss zöld ízeket reggelire. Ezt a gyümölcsöt a cukor betegek is bátran ehetik de mivel sok olajat tartalmaz ne vigyük túlzásba a fogyasztását. A magjából elég egyszerűen szobanövényt is varázsolhatunk szúrjunk bele középen három irányból egy egy fogvájót de ne túl mélyen és tegyük egy üvegbe a csúcsos végével lefelé, és öntsük úgy fel vízzel hogy a mag legalább félig álljon a vízbe.

Ha jó helyre tesszük hamarosan megjelenik a kis rügye és ha már megerősödött ültessük jó humuszos talajba.
Ne locsoljuk túl és ugy ültessük el hogy a mag lehetőleg ne essen le róla és a fele kilátszódjon a földből, szereti a párás nem túl meleg helyet.

Jó kertészkedést és étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: