2011. január 13., csütörtök

Narancsos, mazsolás, fahéjas tekercs


Tegnap este újra megkívántam valami finomat és hogy ez megint ne egy szokványos recept legyen megpróbáltam új ízeket kreálni, szerintem ha parfümöt gyártottam volna akkor lepipáltam volna egy két jó márkát is ezzel.
Természetesen a receptet megint drága nagyim finom forró és habkönnyű illatos kakaós kalácsa ihlette, csak milyen unoka az aki nem kotnyeleskedik bele még a receptbe is ;)
Cserfes legényke(Nem vigyorog!) lévén számba vettem összes tudományom na meg felfedezni indultam mi maradt a karácsonyi sütés főzés után a spájzba, és mit lehetne hasznosítani hogy ne menjen kárba.
Találtam egy másfél csomag Orangenatot (Kandírozott narancshéj), mazsolát, kis maradék fahájas cukrot,rum aromát és máris összeállt az agyamban az illat ami a te konyhád is remélem majd belepi :)
Kicsit az illat megint ünnepi hangulatúra sikeredett de hát nem minden nap ünnep amikor kinyitod a szemeid és rácsodálkozol a világra, jót nyújtózkodsz kicsoszogsz a konyhádba, elkortyolod a kedvenc reggeli italod és a gyerekek vagy házi kedvencek oda mennek hozzád és boldog csillogó szemekkel jutalmaznak? Szóval azt gondolom hogy így minden napod ünnep lehet. No akkor tegyük fel erre az ünnepi napra a koronát egy jó fajta illatos sütivel.
60 dkg finom liszt átszitálva
kis reszelt citromhéj
25 dkg porcukor
kevés örölt fahéj kb egy kávés kanál
25 dkg margarin de én felesbe használtam margarint és vajat
3 dl tej
kevés só
kis rum aroma
egy vagy másfél csomag Orangenat(Cukrozott narancshéj)
egy csomag mazsola
2 tojás sárgája
3-4 dkg élesztő
Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy teáskanál kristálycukorral futtassuk fel.
Amíg az élesztőgombák sikítva osztódni kezdenek addig szitáljuk le a lisztet egy tálba kb 15 dkg porcukorral csipet sóval, a két tojás sárgájával(sárgáját nem kell szitálni :) egy nagy tálba. Közbe langyosítsuk meg a tejet kb 12 dkg margarinnal együtt, de ne legyen forró ! Közbe ne felejtsünk betenni egy két jó zenét sem csak úgy jó ha dübörög :)
Ha felfutott az élesztő és megszületett az új élet öntsük a liszthez és a vajas tejet is majd határozott mozdulatokkal és persze tiszta kézzel dagasszuk addig a tésztát amíg hólyagos nem lesz, persze nem a kezünk ! Hanem a tészta !

Ezután tegyük egy nyugodt meleg nem huzatos helyre jó 3/4 órára kelni, letakarva.
Addig foglalkozzunk egy picit a nem túl bonyolult töltelékkel is.

A mazsolát tisztítsuk meg a maradék szártól és langyos vízben mossuk át majd csavarjuk ki a víztől, öntsük össze az orenganattal és löttyintsünk rá egy jó adag rum aromát majd alaposan keverjük össze, ha az orrod jó akkor máris megcsapja valami finom átható illat és arra késztet hogy belecsípj és megkóstold. Mivel a mazsola, a narancshéj és fahéj nagyon jó haverok ezért erősítik egymást és egy olyan csapatot alkotnak akik biztos nyerőként futnak be! (De mivel tudom hogy páran nem szeretik valamiért a mazsolát azoknak megsúgom hogy apróra vágott aszalt szilvával is helyettesíthetik ebben a receptben)
Ha kész a tészta és duplájára kelt legalább akkor terítsük ki egy meglisztezett deszkára felezzük el és nyújtsuk el egyenként tepsi méretűre. A 10 dkg maradék porcukrot keverjük el az őrölt fahéjjal
 és  egyik felét kenjük egyenletesen az elnyújtott tésztára, majd a tölteléket is felezzük meg és lazán de egyenletesen szórjuk a tésztára.

 A maradék vajat olvasszuk fel és locsoljuk meg az egészet egy ecset segítségével finoman, ettől finom és omlós nem száraz lesz a töltelék.

 Ezután a két szélét picit felhajtva nem szorosan de nem is lazán tekerjük fel az egészet és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Kenjük be alaposan még a tetejét is olvasztott vaj maradékával és 180 fokos sütőben süssük kb 30-40 percet amíg szép aranybarnára nem sül.
Ha kivettük és valamennyire kihűlt szeleteljük és finom forró csokoládéval vagy csak úgy magában fogyasszuk.
Remélem neked is ízleni fog.



Nincsenek megjegyzések: