2009. november 27., péntek

Burgonyás bukta (Nagyi krumplis kőttese)



Szeretnék pár olyan receptet is közzé tenni ami a régi idők hangulatát idézi, és nagyon finom "Nagyi" sütik kategóriába tartozik. Sokat esik szó manapság a Tvben a minden magyarságot nélkülöző "wellness" illetve "fitnesz" életmódról. Sajnos ezek a szavak nem mindig az egészséges étkezést takarják, mert ugye itt is ott is beleborul az elkészített ételekbe egy kis adalék anyag, kis édesítőszer, ami köztudomásúan NEM az egészséges kategóriákba tartozik. Én úgy gondolom hogy a régi öregek mindannyian tudták mi az egészséges, ugyan ma már az utcákon lehet találkozni túlkoros napközisekkel illetve kétszersült nagymamákkal, szteroid nagypapákkal, azért még a nagyi receptje mindig megtud minket hódítani.Tehát az én jelszavam! Le a puffasztóporokkal, édesítőszerekkel és a mesterséges színezékekkel.Következzen hát az első recept ami ugyan sós sütemény kategóriába sorolható de édes házi szilva illetve barack lekvárba tunkolva igazi reggeli csemege, vagy a hideg napok hétvégi kedvence is lehet.
Nagyi Krumplis kőttese.
A Hozzávalók 6 éhes személyre :
1 kg. liszt
20 dkg főtt finomra tört burgonya
1 egész tojás
5 dkg élesztő
5 dl tej
2 db kocka cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál kacsa zsír
2 dl langyos tejben, a kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt. A liszthez adjuk a megtört lehűtött krumplit, ráöntjük a megfuttatott élesztőt, beletesszük az felütött egész tojást, és a sót, ezután 1 evőkanál kacsa zsírral összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk a tésztát.Konyharuhával letakarva meleg helyen fél óráig kelesztjük. A lisztezett nyújtódeszkán nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsíros kézzel egyenként "megszeretgetjük" kis cipókká formálva a zsíros tepsibe tesszük, majd még 20 percig kelesztjük. Pihentetés után forró 180 fokos sütőben megsütjük 20-30 perc alatt. Ezt a receptet ha reggelire készítjük és fel vagyunk szerelve kenyérsütő géppel akkor úgy is készíthetjük hogy nem futtatjuk fel az élesztőt, hanem a folyadékkal kezdve mindent berakunk a dagasztógépbe hidegen.Én az élesztőt elszoktam keverni a hideg tejben és a cukrot is nagyjából.A kenyérsütőgépben megdagasztom a hozzávalókat. Kiborítom a nyujtódeszkára, a fentiek alapján beteszem kizsírozott tepsibe.Mindezt este szoktam megcsinálni és folpack fóliával lefedem majd nem a sütőbe hanem a hűtőbe dugom egy éjszakára.Reggel ébredésnél bekapcsolom a sütőt ha felforrósodik akkor leveszem a fóliát a megkelt buktákról, bedugom a sütőbe és mire felébred a család már a finom illatozó krumplis kőttes ki is csalja őket reggelizni.Finom házi lekvárokkal kínálhatjuk de vajjal megkenve sem utolsó. Jó étvágyat !


A képek fél adagos recept alapján készültek.

Nincsenek megjegyzések: