Mikor szakács tanuló lettem a Gyermekélelmezési Vállatnál akkor Budapesten a Százados úti iskolában kezdtem a gyakorlataim ahol volt egy büfé is. Persze mint mindent azt is felfedeztem és az étkezések után szivesen mentem oda is nassolni, akkor lett a kedvencem ez a sütemény amit ott vásároltam először. A majdnem Dobos torta nagyon finom rokokó krémmel, kakaó porral a tetején a vékony rétegekkel egy ideális sütemény lehet az ünnepekre. Nem túl bonyolult elkészíteni ezért mivel vágytam rá belevágtunk. A süteményes iskolai könyvbe sem találtuk meg így felkutattam ezt a régi finom sütit a Stefánia tortát . Ez a nagyobb 24 cm torta forma mennyisége.
Dobos lapok massza:
9 tojás
18 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
3 dkg olvasztott vaj
vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két keveréket óvatosan elkeverjük, majd a szitált lisztet kézzel óvatosan beleforgatjuk. Az olvasztott (nem forró) vajat a végén csurgatjuk hozzá. a sütőlemezeket olajjal kikenünk, lisztezünk, majd tortakarikával bejelöljük a lapok helyét. 6 vékony lapot kenünk ki, kb. 10 percet sült. Még melegen alávágjuk, hagyjuk kihűlni, nem fordítjuk meg. Mi kirajzoltuk sütőpapírra egyszerűbb és nem kell olajozni, lisztezni.
Krém:
2 dl tejszín
20dkg cukor
25 dkg krémmargarin
5 dkg kakaó
5 dkg étcsokoládé
vaníliás cukor
további 20 dkg krémmargarin
A kakaót átszitáljuk.
A tejszínt a cukorral felforraljuk (kb. 116-118 °C). Beleszórjuk a kakaóport, majd a csokoládét és gyorsan simára keverjük. A margarint apránként adjuk hozzá, hogy ne hűtse vissza a keveréket. Folyamatos keverés mellett 105 °C-ig hevítjük, majd hideg vizes üstbe állítva időnként megkeverve kihűtjük. Lehet a sokkolóban is hűteni, ekkor is rendszeresen keverjük át.
Ha a lehűlt párizsi krémhez külön kihabosított 20 dkg krémmargarint adunk, ebből lesz a rokokó krém, Ügyeljünk hogy a két krém egyforma hőmérsékletű legyen, máskülönben kicsapódhat és nem lesz szép egyenletes. Ezzel töltjük be mind a hat lapot., majd a torta oldalát és tetejét is. Dermesztés után szükség szerint megismételjük. Az eredeti recept szerint kakaóporral megszórva, vékonyan csíkozva tálaljuk. Nagyon finom könnyű krémes torta nem olyan bonyolult az elkészítése vágjunk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése