Íme a recept:
0,5 kg liszt
2,5 - 3 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1.2 dkg só
1 db tojás sárgája
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
5 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1- dl tejből kovászt készítünk,(hig massza ,ha kész habos kemény,) hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jól kidolgozzuk. Meleg helyen 1- órát kelesztjük. (Én kelesztőtálba tettem és bedugtam az ágynemű alá de ha meleg a konyha ott is megteszi) Ha megkelt, átszellőztetjük( átgyúrjuk),
annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3 ez a legkönnyebb-5-6). Megfonjuk és vajazott lisztezett(mi sütőpapírt használunk) tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük
(kb. fél óra vigyázzunk ne kapjon huzatot vagy hideget a tészta). Tojássárgával megkenjük és 170-180 fokon sütjük. Ha hirtelen sül, sütőpapírt tegyünk rá. Húsvéti sonkához isteni finom!
Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket !
1 megjegyzés:
https://index.hu/tudomany/til/2015/04/05/miert_eszunk_sonkat_husvetkor/
Megjegyzés küldése