Hát igen tél van és hideg, és hogy eláruljak egy kis titkot én bizony régen picit autodidakta módon foglalkoztam jógával és természetgyógyászattal is.A fűszerek és egyébként az étkezések is kapcsolódnak a jogához is mert ugye az egyfajta életmódot sejtet, na azért nem bonyolódnék ebbe bele hisz nem úgy élek csak szerettem volna ezt is megismerni. Szóval bizony sok mindent jelentenek a fűszerek számunkra és nem is tudjuk valójában hogy hogyan működnek és hogyan segítik a szervezetünk, emésztésünk, és energia ellátásunk. Vannak hűsítő, hevítő,lazító, nyugtató,hűsítő fűszerek és ezek bizony a testünknek nagyon jót tesznek. Tudtad például azt hogy az európai emberek gyomra azért beteg sokszor mert az egyik nem túl népszerű ízt mint a keserű alig fogyasztjuk, ez az íz felel azonban az emésztésünknél a nehezebb ételek feldolgozásánál. Vagy tudtad például azt hogy egy kismama vagy akár bárki ha elmegy e gyümölcspult előtt és megkíván valamit az nem csak csupán az élvezet miatt kívánja meg? Ez a tudatunkkal van összefüggésbe mert bizony az agyunk tudja hogy miben milyen értékes ásványok és vitaminok vannak és te azért kívánsz meg valamit mert ami abban a gyümölcsben zöldségben van ami hiányzik a szervezetből, tehát ilyenkor ne arra gondolj hogy megtehetem e azt hogy megveszem, hanem próbáld meg megvenni és élvezettel elfogyasztani. Szóval igazán akkor érdekes a főzés és étkezés ha picit utána nézel melyik fűszer mivel kombinálható jól és mivel harmonizál igazán és hogy ugye próbáljuk ezt még egy picit fokozni egészséges is legyen és a léleknek testnek egyaránt táplálékot adjon. Szóval most úgy gondoltam a nagy hidegben egy jó forró nem túl nehéz de mégis tartalmas leves ad táplálékot, amitől szinte érzed ahogy szétárad a testedben a forróság és segít leküzdeni az első téli depressziós napok tüneteit is.
50 dk zsírjától letisztított pulyka felső comb filé
2 sárgarépa
1 szép zeller(lehetőleg zölddel együtt)
2 fehérrépa
1 nagy csokor friss laska gomba
egy kis szárított vagy friss lestyán levél
1 negyed kaliforniai paprika
1 pici paradicsom
kevés őrölt gyömbér(de lehet friss reszelve de csak óvatosan mert erős)
1 kevés őrölt szerecsendió
Kevés tárkony
1 kevés frissen tört szecsuani bors és benne párszem fekete bors is(kínai fűszer boltba vagy gyógynövényesnél betudod szerezni)
kevés vaj vagy margarin 3-4 dkg
én teszek bele 2 marhahús leves kockát is
só
1 dl tejföl
kevés liszt
A Pulykahúst csíkokra aprítom és a zöldségeket megtisztítom felkarikázom, gombát felcsíkozom, kaliforniai paprikát fel kockázom, zellert 4 be vágom kis zöldet rajta hagyva, és a maradék zöldjét pár szál szárított lestyánnal összekötözöm. Kevés vajat forrósítok rádobom a felaprított pulykahúst kicsit pirítom majd a zöldségeket is hozzá teszem, megfűszerezem és sózom még kevés ideig párolom majd rászórok egy evőkanál lisztet.
Ezután felöntöm kb 1,5 l vízzel hozzáteszem a leves kockát és a csokor zellert, lestyánnal majd lassú tűzön főzőm.Megkóstolom és ha úgy kívánja utána ízesítem. Mikor a hús megpuhult a tejfölt egy kis forró levessel elkeverem és a levesbe öntöm folytonos keverés mellet. Még hagyom hogy felforrjon a tejföllel is és utána kiemelem belőle a levél zöldségeket majd forrón tálalom. Ebbe a levesbe nem teszek tésztát mert így finom ahogy van, könnyű ízletes és átjárja a tested energiával feltöltve.
Jó étvágyat hozzá !
Még egy érdekes leves ami szintén hasonló hevítő hatású ITT !
50 dk zsírjától letisztított pulyka felső comb filé
2 sárgarépa
1 szép zeller(lehetőleg zölddel együtt)
2 fehérrépa
1 nagy csokor friss laska gomba
egy kis szárított vagy friss lestyán levél
1 negyed kaliforniai paprika
1 pici paradicsom
kevés őrölt gyömbér(de lehet friss reszelve de csak óvatosan mert erős)
1 kevés őrölt szerecsendió
Kevés tárkony
1 kevés frissen tört szecsuani bors és benne párszem fekete bors is(kínai fűszer boltba vagy gyógynövényesnél betudod szerezni)
kevés vaj vagy margarin 3-4 dkg
én teszek bele 2 marhahús leves kockát is
só
1 dl tejföl
kevés liszt
A Pulykahúst csíkokra aprítom és a zöldségeket megtisztítom felkarikázom, gombát felcsíkozom, kaliforniai paprikát fel kockázom, zellert 4 be vágom kis zöldet rajta hagyva, és a maradék zöldjét pár szál szárított lestyánnal összekötözöm. Kevés vajat forrósítok rádobom a felaprított pulykahúst kicsit pirítom majd a zöldségeket is hozzá teszem, megfűszerezem és sózom még kevés ideig párolom majd rászórok egy evőkanál lisztet.
Ezután felöntöm kb 1,5 l vízzel hozzáteszem a leves kockát és a csokor zellert, lestyánnal majd lassú tűzön főzőm.Megkóstolom és ha úgy kívánja utána ízesítem. Mikor a hús megpuhult a tejfölt egy kis forró levessel elkeverem és a levesbe öntöm folytonos keverés mellet. Még hagyom hogy felforrjon a tejföllel is és utána kiemelem belőle a levél zöldségeket majd forrón tálalom. Ebbe a levesbe nem teszek tésztát mert így finom ahogy van, könnyű ízletes és átjárja a tested energiával feltöltve.
Jó étvágyat hozzá !
Még egy érdekes leves ami szintén hasonló hevítő hatású ITT !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése