2015. június 6., szombat

Stíriai metélt Gábortól


Régi idők nagy kedvence és egy hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes étele a Stíriai metélt, aki szereti a főtt sült tésztákat és a friss citromos, könnyű,vaníliás, mazsolás dolgokat annak igazán érdemes elkészítenie. Régen nálunk a családban Nagymamám készítette és szerettette meg velem, azonban most Gábor készítette el és adta a receptet egy régi nagy vendéglátós szakácskönyvből (Túrós Emil és Venesz József).
A recept
kb. 6 személyre 

50 dkg zsíros tehéntúró
27 dkg liszt 
4 tojás
2 dl tejföl
csipet só
15 dkg cukor
reszelt kezeletlen citromhéj
5 dkg mazsola
1 vaníliás cukor(vagy egy vanília kikapart magjai)
7,5 dkg vaj
Zsemlemorzsa és kevés vaj a tepsi kikenéséhez és szórásához

A tehéntúrót egy szitán vagy egy burgonya nyomón áttörjük és a lisztet hozzá szitáljuk kis fészket csinálunk középre majd beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a csipet sót, a tejföl egynegyedét(kb. egy két evőkanál), majd alaposan tésztává gyúrjuk, ha túl lágynak találjuk a tésztát ez akkor fordulhat elő ha a túró nagyon savós akkor még kevés liszt hozzáadásával kezelhető tésztává gyúrjuk. Kb. 1 cm szélességűre nyújtjuk és 3,4 cm hosszúságú vastag metéltre vágjuk hogy a képen is látni lehet.

Majd forró lobogó vízben kifőzzük  utána enyhén leöblítjük hideg vízzel, lehűtjük

 A maradék 3 tojást szétválasztjuk a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, 7,5 dkg vajjal habosra keverjük majd ráreszelünk a kezeletlen citrom héjából kb, egy fél citromnyit.
A fehérjéket is kemény habbá verjük.

 A kikevert sárgájához hozzáadjuk a tejfölt végül a kifőzött és lecsepegtetett túrómetéltet belekeverjük, hozzáadjuk a beáztatott kinyomkodott mazsolát, majd beleforgatjuk óvatosan nem összetörve a kemény habbá vert fehérjét. 

Kivajazott, zsemle morzsázott tepsibe vagy porcelán sütőtálba tesszük, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb 30-35 alatt.

Frissen forrón tálaljuk, tehetünk rá friss gyümölcsöket, vaníliás porcukrot vagy finom gyümölcs dzsemeket.

Jó étvágyat Kívánunk hozzá!

Nincsenek megjegyzések: