2014. október 19., vasárnap

Házi pita és gyros csirkéből


Vannak dolgok amiket az ember ha megkíván nincsenek mindig kéznél, de mint bármi más az életben csak is rajtunk múlnak hogy létrehozzuk-e akarjuk-e, így van ez az ételekkel is ha jót szeretnél enni és valóban akarod akkor neked kell oda állni és úgy elkészíteni ahogy megálmodtad. Nekem egy étel elkészítése örömet okoz, szeretem ha alkothatok ahogy az ízekkel játszhatok, megfeledkezem magamról és szinte látom ahogy az étel életre kel és egyé válik velünk. Ez amit most készítettem ugyan egyszerűnek tűnik de tegnap két órámba telt a tésztával együtt amit szintén én dagasztottam és sütöttem, el kell hogy mondjam hogy a fáradozás megérte mert valami nagyon finom dolog lett a végeredmény.
No de lássunk neki vegyük a hozzávalókat.

A Gyros húshoz:

ha találunk nagyobb csontozott csirke felső comb filét abból pitánként egy nagy elég
én most 4-et használtam és mi csontoztuk ki mert itt nem volt bőrös
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál piros paprika
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1,5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt bors
kis szerecsendió
és a sütéshez 2 evőkanál oliva
Keverjük be a fűszereket alaposan dörzsöljük át vele a húsokat, majd tegyük egy tepsibe fedjük le alufóliával süssük 180 fokon 3/4 órát majd a fóliát levéve pirítsuk még 15-20 percet a bőrét hogy jo ropogós de szaftos legyen. Vágjuk csíkokra, bőr alul, dobjuk bele egy serpenyőbe és mielőtt a piták készek forrósítsuk pirítsuk át ismét.


A tészta kovászhoz:
10 dkg kenyér liszt
1,2 dl kézmelegmeleg víz 
csipet cukor
4 dkg élesztő
Keverjük el az élesztőt a langyos vízben a cukorral és a lisztel simára és tegyük meleg helyre hogy jól felfusson.

A tésztához :
20 dkg finom liszt
25 dkg rétesliszt
2 dl kézmeleg viz
1 evőkanál porcukor
7 gramm (kb egy púpos teáskanál) tengeri finom só


Ha felfutott az kovászunk a leszitált tészta hozzávalókkal dagasszuk jó alaposan össze, nálam ez a folyamat addig tart amíg a tészta apró kis hólyagokat nem vet, most kézzel dagasztottam de használhatunk nyugodtan gépet is hozzá. Kelesszük jó 3/4 orán át majd lisztezett deszkán gyurjuk picit át vágjuk 8 egyenlő darabra kicsit becsípve a végeit hogy alul legyen formázzuk gombócra majd melegen pihentessük még 10-15 percet, nyújtsuk fél cm-es karikára és 190-200 fokos sütőben lisztezett tepsin süssük pirosra amíg jól fel nem fújódik kb 15 perc.
Ha kisült picit hagyjuk hűlni vágjuk le a kupakját óvatosan szétnyitva hogy a gőz ne süssön meg minket, töltsük meg.


A csípős paprika krém( én most enyhére csináltam)

2-3 jó érett kápia paprika
2 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál só
fél teáskanál őrölt bors
csipet cukor
kevés csili vagy csípős paprika pehely vagy szárított paprika.
1 evőkanál alma ecet

A paprikákat kicsumázom felvágom és az olíván a fűszerekkel forró serpenyőben jól átforgatom, majd egy gyorsvágó géppel (cutter)pépesre vágom az almaecet hozzáadásával.

 A zöldségek:

1 lila hagyma 
2 paradicsom
1 kisebb ropogós uborka
Felszeletelve
Ha akarsz készíthetsz reszelt uborkából tzatzikit én most ezt kihagytam mert egy görög joghurtba kevertem kevés oregánót és ez volt a paprika krém mellet a szósz a pitába.

Miután elolvastad amiket írtam próbáld úgy időzíteni a dolgokat hogy a pita is meg a húsi is forró legyen. Ha levágtad a piták tetejét én 1-2 szelet ubit paradicsomot és lila hagymát teszek belülre először egy evőkanál joghurttal és egy teáskanál paprika krémmel majd a húsi jön és a tetejére vagy oldalra még kevés zöldség joghurt és paprika szósz jön. Ha mindent jól csináltál egy fergeteg finom forró kívül ropogós belül laza kenyért tésztás, szószos, csirkeszaftalt átitatott finom gyrost kapsz.
Jó étvágyat hozzá hidd el megéri. ;)






Nincsenek megjegyzések: