2013. március 30., szombat

Húsvét retro

Nosztalgikus gondolatok cikáznak át a fejemben és sok mindent eszembe juttat ez az ünnep. Gyermekkorom izgalmát ahogy a locsolkodásra készítette édesanyánk a szép fehér ingünket, a vasalt ruha friss illatát hogy csinosak legyünk,

 az izgalmat hogy eltudom e vajon mondani a locsoló verseket, és vajon ki csapja be az orrunk előtt az ajtót mikor meglát kölnivel a kezünkbe nem is sejtve hogy milyen régóta dobog már érte a kis szívünk.

 A főtt sonka illatát ahogy egy edényben rotyogva töltötte meg a konyha légterét miközben a zsíros sonka lében a tojások kergetőzve keringtek ide oda várva hogy az asztalra kerüljenek.

Nagymamám áldott kezét ahogy nagy izgalmammal süti  a Húsvéti kalácsot

 és kuglófot készítette fáradhatatlanul

és sütögette a finomabbnál finomabb süteményeket cukrászokat megszégyenítő mennyiségben és minőségben,

 mi pedig csak ott tátottuk a szánkat várva hogy egy egy krémmel telt edény kiürüljön és az ujjainkkal a maradékot kinyalogathassuk szinte az edényt szárazra törölve. A kishúgaim ahogy a tavaszi szélben lengedező hosszú hajukkal szaladgáltak ki be a házból várva a locsolókat,

 cinkosan ki ki kacsingatva az ajtó sarkából. Nem voltak hatalmas ajándékok de nem is kellett mert ünnep volt ez a nap enélkül is, hisz igazi lakomák voltak a hétköznapokhoz képest,illatos, friss, forró ropogós kenyér a péktől de mire haza értem vele a pékségből már kicsipegettem a sarkát az ellenállhatatlan illata miatt. A jó fajta házi sonka ami lekerült a spájzból a kötélről és mellé a finom kolbász főtt tojás és torma illata.

 Szép ruhába öltözött akkor nem csak az egész város, hanem az emberek is az utcán, mert megtisztelték vele az ünnepet és egymást, kiülve várták a családok egymás fiú, férfi tagjait hogy vajon ki tiszteli meg a lányokat egy egy köszöntéssel és a gyöngyvirág illatú kölnijével. Aznapra eltűntek a gondok csak a mézédes sütemények és a tavaszi szellő illatát sodorta ide oda a szél.

 Igazi társasági nap volt, sok sok örömmel,itt ott mámoros részegséggel, ahol az emberek és családok megtisztelték egymást és nem feledkeztek meg arról hogy oly fontosak ezek a kötelékek mindenki számára.
Legyen ez az Ünnep mindig ilyen benned és ne tudja eltörölni ezeket az emlékeket semmi.
Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek !

Nincsenek megjegyzések: