2011. június 7., kedd

A Nagyi Kapros-túrós lepénye


Itt az lehetőség kimenni a kertbe és megnézni hogy a kapor milyen állapotban van. Eljött az idő végre egy csokorra való kaprot tépjünk vagy vegyünk a nénikétől,bácsikától a piacon hogy megízesítsük vele azt a süteményt amit gyermek korunkban tavasszal, nyár elején oly sokat sütött áldott kezével a nagymamánk vagy édesanyánk.
Ennek a sütemények az édes sós íze a finom házi túróval ( bizony ő saját maga készítette a friss túrót is méghozzá finom aludt tehéntejből) a friss kaporral a tejfölös tojásos selymes öntet a tetején mindig a konyhába csábított, ki nem bírtam ugyan hogy egy kis nyalakodásra ne eshessek bűnbe és bizony egy két óvatlan pillanatban  belekanyarítva az újaim a finom túrós töltelékbe bele-bele kóstoltam, kerülve a nagyim édesen beleegyező huncut tekintetét.
No elég legyen az érzelmekből inkább nézzük mi is kell ehhez a finom sütihez.
A tészta:
Vegyünk hozzá 25 dkg lisztet

2,5 dkg margarint (Nagyi zsírral sütötte de ma már ez elhagyható)
2 evőkanál tejfölt
1 egész tojást
egy fél teáskanál sót
egy teáskanál cukrot
2 dkg élesztőt
A töltelék :
75 dkg zsíros túró(inkább a 25 dkg. papír csomagost válaszd ne a zacskóst mert az száraz lehet)
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje felverve kemény habnak egy csipet sóval(de ez csak mielőtt belekerül a tepsibe!)
egy csapott teáskanál só
3 evőkanál cukor ez lehet púposabb picit
másfél evőkanál búzadara
és egy csokor finom friss kapor apróra vágva.
A Tejfölös öntet a tetejére :
1 kispoharas tejföl amiből már kivettünk egy evőkanálnyit
1 egész tojás

Már miközben a receptet írom és sütőben a sütemény és a levegőt megtölti a finom kapor és túró édeskés illata....

A lisztet morzsoljuk össze a margarinnal az élesztővel a sóval és a cukorral, majd adjunk hozzá egy egész tojást és két evőkanál tejfölt a jobbikból, majd alaposan gyúrjuk dagasszuk össze az egészet egész addig amíg egy sima felületű közepesen lágy enyhén hólyagos tésztát nem kapunk. Ezután tegyük meleg helyre takarjuk le és hagyjuk  hagy keljen meg ami kb fél óra ebben a melegben.

Készítsük el közben a tölteléket. Válasszuk szét a tojásokat a fehérjét tegyük egy olyan edénybe ahol kényelmesen felverhetjük majd, a sárgáját tegyük a 75 dkg túróra egy csapott teáskanál sóval (óvatosan nehogy túl sós legyen) 3 evőkanál cukorral bővebben mert az édesebb íz nekem kicsit kedvesebb a szívemnek, a másfél evőkanál búzadarával és a megmosott apróra vágott kaporral alaposan dolgozzuk át a töltelékünk.


 Ha már majd a tésztánk is megkelt és előkészítettük a tepsink egy sütőpapírral kibélelve és a tésztát kinyújtottuk és beletettük(én enyhén szórtam rá még kis búzadarát hogy a töltelék ne tegye a tésztát szalonnássá) no akkor lehet a fehérjét jó kemény habbá verni és lazán óvatosan a töltelékbe keverni hogy ne törjük össze nagyon és rásimítani a villával kicsit megbökdösött tésztára.


A Tejföl keverjük el a tojással alaposan és ezt az elegyet locsoljuk a töltelékünk tetejére majd simítsuk el egyenletesen hogy mindenhova jusson belőle, ez fogja megadni a lepényünk zaftosságát és nem engedi elszökni a kapor friss ízét krémessé téve a tölteléket.


Ha mindezzel készen vagyunk tegyük az egészet egy előmelegített 175 fokos sütőbe és süssük addig időként megfordítva a tepsit amíg halovány aranybarna lesz a teteje.
Azután vegyük ki pihentessük addig amíg szoba-hőmérsékletűre nem hűl, szeleteljük fel és kínáljuk vele meg a család apraja-nagyját.

Egy finom uzsonna egy kellemes vacsora is lehet ebből a különleges ízű hangulatos sütiből, de kihűlve a reggeli mellé sem utolsó.
Szedjük elő nagymamáink vagy édesanyánk receptes könyvét, és készítsük még sok hasonló finom ételt az ő kedvükért a család kedvéért és azért hogy soha ne tudjuk őket majd elfeledni és mindig tudjuk mit jelent számunkra egy jól elkészített finom házias étel.
Kedves egészségetekre !




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Joci! Ez a mi nagymamánk receptje?