2011. június 4., szombat

Amit szívesen fogyasztok ..Amaranthus(Díszparéj) liszt érzékenyeknek is !


Talán a te kertedben vagy a szomszédéban ott virít csendesen megbújva a sarokba egy dísznövény amiről csak kevesen halottak, eddig csak a szépsége fogott meg de most ha el olvasod a sorokat rájössz hogy ez az elég jelentékenynek tűnő növény mennyi jó dolgot rejt magában. Egyre többet hallunk arról hogy méreganyagokkal szennyezett lisztet és péksüteményeket lehet kapni és sajnos az emberek között is egyre többen vállnak lisztérzékennyé.Ez a növény onnan jött hozzánk ahonnan a legősibb haszon növényeink, Amerikában még a felfedezése előtt volt a legalapvetőbb tápanyagok forrása de ismert volt az indiánok, mayák, inkák,aztékok kolumbiai népeknél is. A növény megőrölt magját lehet lisztként használni aminek az érdekessége az hogy nem kell malomba menni ahhoz hogy finom lisztet kapjunk belőle hanem még egy otthoni (paprika) mákdarálóval is elkészíthetjük saját süteményeink alapanyagát ha többször átőröljük. Maga a növény igénytelen termesztési körülményeket kíván mert még nálunk sem ismert kártevője és a klímánkon is kiválóan terem(Itt többnyire dísznövényként). A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje,zsír,rost,és ásványi anyag,valamint az esszenciális aminosavak közül a lizin tartalma( izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav)nagyobb,míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabona féléknél.Magnézium tartalma azért is figyelemre méltó,mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak,amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin,niacin,tokoferol forrás.Karotint nem viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös,telítetlen zsírsavakban gazdag.Az amaránt mag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő.Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyér sütésre.Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek,piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez is.Az amaránt őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje,élelmi rost,és ásványi anyag tartalma mindig nagyobb,mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.A boltokban már többféle, amarántból készített élelmiszer kapható.: amarántos tészta,amarántkenyér,és pattogatott amaránt.A kipattogatott amarántmag igen kellemes,enyhén pörkölt ízű termék.Kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva,tejjel elkeverve.Jól használható panírozáshoz is. Az amaránt kitűnő vas,calcium,magnézium,és cink,valamint egyéb mikroelem forrás.

Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő,mind mennyiségét,mind biológiai hasznosulását tekintve.Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes,akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles pontja,hanem a világ lakosságának  20 % át kitevő valamennyi vashiányosnak. Kiemelkedő a Kalcium tartalma is,amely nemcsak meghaladja a tejét,hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.Az amaránt magnézium tartalma nagyság rendel nagyobb a gabonafélékénél,amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére,és a szívizom működésére.Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége,amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
De kiváló kiegészítője a vegetáriánus ételeket fogyasztó embereknek is és segít hozzá jutni a fent említett tápanyagok beviteléhez is.Kis érdekesség a fehérje tartalom összehasonlítására..
Amaránt  75
Tehéntej  72
Szója   68
Árpa  62
Búza  60
Földimogyoró  52
Kukorica  44
Egyszóval ha liszt érzékenységben szenvedsz vagy egyszerűen csak változatossá szeretnéd tenni a minden napi étkezéseket, akkor ne csak ugy gondolj erre a növényre mint egy szép "virágra" a kertedben hanem próbáld ki még mennyi lehetőség rejlik benne, és ami fontos mutasd meg ezt a cikket lisztérzékeny ismerősöknek akikből sajnos sokan nem tudnak még erről a "csoda növényről" !


Nincsenek megjegyzések: