2011. március 7., hétfő

Készíts friss krémes sajtot és házi joghurtot


Számomra olyan dolgok mint például a sajt létezése természetes de sokat foglalkoztat a gondolat hogy vajon hogyan is készül ez a sokféle finomság. Rengeteg féle sajt létezik és persze a főzéshez-sütéshez is sokat használunk és mindegyik másképpen készül el, mégis úgy gondolom hogy elég kevés az a fajta jó magyar sajt amiket ismerünk és fogyasztunk is. Szóval addig piszkálta ez a sajt ügy az agyam amíg utána nem jártam és elkészítettem a számomra is legkönnyebben elkészíthető sajtok egyikét a Boursin jellegű fehér krémsajtok ízesített változatát, naná rögtön kétfélét is mert ugye a fantáziám itt sem állt meg alapjáraton.
Kevés utánajárással rájöttem hogy zsírosabb joghurtból tudunk legkönnyebben sajtot készíteni, persze ha már készítek gondoltam akkor a joghurt se bolti legyen hanem saját magam által készített joghurt.
A joghurt készítés nem egy komplikált ügy egyszerűen csak vegyél jó zsíros házi tejet (kb 1 l)amit melegíts fel kb 60 fokosra és folyamatos kevergetés mellet 20 percig tartsd ezen a hőmérsékleten(Ezt a folyamatot a tej besűrítésének hívjuk)azután hűtsük le kb 40 fokosra se melegebb se hidegebb ne legyen és egyszerűen keverjünk bele egy élőflórás kispoharas natúr joghurtot, az élőflóra fel van tüntetve mindegyik joghurton ha tartalmaz, én Bakony plusz joghurtot használtam, a hőmérsékletet azért nem árt ellenőrizni ételhőmérővel.
Ha beoltottod a tejet a joghurttal tedd meleg közelébe, hogy ne hűljön ki nagyon, fedd le és hagyd egy egész napra magára hagy dolgozzanak benne a flórák és készítsék el neked a saját joghurtod, az igazi joghurtot is kb 40 fokon érlelik mert ez a legideálisabb hőmérséklet a kétféle joghurt flóra szaporodásához.
Ha ezt a folyamatot a sajt készítésből kiakarod hagyni akkor alapértelmezetten egyszerűen vegyél a boltba két zsírosabb 500 gr os joghurtot.

Szükséged lesz még egy kevés kb fél dl 30% tejszínre is, kevés sóra, és ha ízesített krémsajtot akarsz készíteni akkor különféle ízesítő anyagokra, én kevés darált piros chillit, durvára tört fekete borsot használtam az egyik feléhez, a másik felét pedig apróra vágott medvehagymával, és egy gerezd nagyon finomra zúzott fokhagymával ízesítettem, de tehetsz bere pirított durvára tört diót is vagy amit ugy gondolsz szívesen ennél és harmonizál is a sajtok ízével.
Szóval a joghurtod kész akkor nincs más teendő késsel picit vagdald meg és ha tudod a felesleges savót szedd le róla, ha rajta marad az sem baj.Tedd kis lángra oda egy edénybe és folyamatos kevergetés mellet hevítsd fel az egészet 60 fokosra amit szintén 20 percig tartsunk így(a kevergetést ne felejtsd el mert odaéghet vagy össze túrosodhat), közben a fél dl tejszínt öntsük hozzá és sóval ízesítsük, én egy liter joghurthoz egy csapott evőkanál finom sót tettem(Ne jódozottat használj). Szükséged lesz még egy vagy két nem túl durva de nem is túl finom tisztára mosott vagy új vászon konyharuhára amit előzőleg jól átöblítesz forró vízzel, és kötöző spárgára valamint egy olyan helyre ahova majd felkötöd a sajtod lecsöpögni egy edénybe a savótól.
Ha ízesíteni akarod a sajtod az ízesítőket készítsd elő, egy edénybe tedd bele a konyharuhád hogy a szélei jól kilógjanak és egyszerűen öntsd rá a felhevített joghurtod, majd tedd bele az ízesítő anyagokat,kavard át, hagyd állni egy jó félórát amíg leülepszik és óvatosan a konyharuhád széleit összefogva kötözd be a száját és függeszd fel valahová egy estére lecsöpögni(kb 6-8 óra alatt lecsöpög).

Reggel bontsd ki a ruhából és egy kés segítségével huzd le egy edénybe a friss krémes saját készítésű krémsajtod, amit a hűtőben eltarthatsz akár egy hétig is lezárva egy edénybe, de erre úgy sem lesz szükség mert ha megkóstolod elfog az fogyni ideje korán :)
Ugye hogy jó érzés egy picit bepillantani a sajt és joghurt készítés titkaiba és úgy elfogyasztani valamit hogy tudod hogy ez a te kezed munkád alapján készült el.
Jó étvágyat és jó munkát ehhez.

2 megjegyzés:

Katus írta...

Csucs, ezt kifogom probalni. Valamint meg jo parat a blogodrol. Nagyon koszi. :-)

Enibaby86 írta...

szuper recept :) Egy kérdés: miért nem jó a jódozott só?