2011. március 15., kedd

Gyorsan Hal..ladjunk


Tavaszi délután, napsütés és egy könnyű kaja. Nem komplikált és mivel maradt a múltkori finom tengeri  csontmentes halfiléből (polack filé) ezért gondoltam egyet és arra a következtetésre jutottam hogy besózok párat és rittyentek hozzá egy kis zöld fűszeres (metélőfokhagyma, petrezselyem,és metélőhagyma) főtt sült sárga burgonyát vajban és a halhoz pedig petrezselymes színes borsmártást készítek. Mielőtt lefekszem megosztom veletek gyorsan a receptet hátha kedvet kaptok így tavasz tájékán egy finom, kalciumban és magnéziumban gazdag tavaszi étekhez.
4 személyre vagy két farkas éhes személyre
4-5 szelet natúr halfilé(gyors fagyasztott tengeri polack) én a fentieket kedvelem mert nem csalódtam még a szálkamentes feliratba és nem bogarászni szeretnék hanem étkezni... ez finoman besózva.
kevés liszt só és étolaj a hirtelen natúr kisütéshez.
80 dkg vagy 1 kg sárga burgonya megpucolva kettévágva
vaj kb 15 dkg
3dl főző  tejszín
1dl tej
kevés átszitált ételízesítő
csipet cukor
liszt
szerecsendió
apróra tört de nem őrölt színes bors
nagy csokor petrezselyem
kis metélőfokhagyma
kis metélőhagyma
sertéssült fűszerkeverék
és egy nagy adag főzéshez való jó kedv.
A hal szeleteket sózzuk be majd olvasszuk ki és lisztbe mártva ha készek a lentiek, frissen süssük majd ki pár perc alatt.
A mártáshoz vegyük a 10 dkg vajat olvasszuk fel és kb 2-3 evőkanálnyi lisztből majd világos zsemleszínűre varázsoljuk, kevés frissen reszelt szerecsendiót és az előzőleg megtört színes borsot tegyük bele (Ezt csak mértékkel mert erős íze lesz ha túlságba esünk) ezután öntsük fel a tejszínnel és tejjel( ha túl sűrű lesz hígítsuk még pici tejjel) és szórjunk bele kevés átszitált ételízesítőt és csipetnyi cukrot(itt megkérdezheted ezt miért is?- mert a cukor a tejszínes ételek ízét kiemeli és ad egyfajta friss érzetet és itt tényleg csak egy csipetre gondoltam) majd forrásig kevergessük és mielőtt lezárjuk hintünk bele 4-5 csipet finomra vágott petrezselyem zöldet. Ezzel a mártásunk elkészült.
A burgonyát hámozzuk meg vágjuk ketté főzzük meg sós vízben, ha kész a maradék vajat forrósítsuk meg tegyük bele az apróra vágott maradék petrezselyem zöldet, metélőfokhagymát, metélőhagymát, öntsük a tepsibe leszúrt  burgonyagerezdekre, enyhén fűszerezzük meg egy kis sertés sült fűszer keverékkel és tegyük 15 percre forró sütőbe amig enyhén átpirul és kap egy ropogós kérget.
Tálaljuk egy tányérra, a halra öntsünk a mártásból gazdagon és szedjünk mellé a finom illatos buriból is.
Én ezt a bejegyzést 15 perc alatt írtam meg és az étel amit elkészítettem a kiolvasztás nélkül 45 perc alatt elkészült.
Legyen neked szép még ebből a pihenőnapból ami hátra van és ha tetszett a recept készítsd el ezt finom könnyü tavasznyitó halételt, váljék egészségedre.


Nincsenek megjegyzések: