2010. július 14., szerda

Nagy melegben kis kaja,kevés kalória sok saláta,sok folyadék.....

Végre itt a jó meleg idő, persze most mindenki panaszkodik hogy azért ez már túlzás,de ki is akarta hát mi, nem?
Sokat izzadunk nem kívánunk semmit enni csak a sok folyadék.
Hogyan segítsünk a szervezetünknek leküzdeni a meleggel járó folyadék vesztést?
Néhány jó tanács amit ha megfogadsz kellemesen érzed magad és ha nincs is pénzed messzire utazni, kiülve a teraszra vagy a kertbe, máris egy kis mediterrán hangulatot varázsolhatsz magadnak az ételeid segítségével.
Én az tanácsolom hogy nagy melegben sok salátát fogyassz akár fő étkezés helyett is, persze csempészhetsz bele egy kis húst is, de ha ez lehet, ne sertés vagy zsíros hús legyen hanem könnyű grillezett csirke, vagy mell, esetleg pulyka bár nekem az száraz. A salátáid ha elkészíted felejtsd el az ecetet, legalábbis a magyar ecetet, használj helyette friss citromlevet vagy joghurtot esetleg málna vagy balzsam ecetet öntetnek, és persze ha paradicsomot is teszel bele ami nagyon fontos mert pótolja az izzadás által elvesztett ásványi anyagokat, akkor ne felejts ki belőle egy kis olívaolajat is hogy megkönnyítsd a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A paradicsommal azonban vigyázz ha vese problémáid vannak mert az annak nem tesz jót a sok kálium miatt. A salátákra rá is vághatod a grillezett húsokat de mellé is teheted, ez kinek kinek az ízlésére bízom. Lehetőleg az a lényeg hogy ilyenkor ne terheld meg a gyomrod nehéz ételekkel hanem inkább könnyebb és lightosabb dolgokat válassz.
Ha üdítőt akarsz inni bátran ihatsz de ne igyál cukros dolgokat, hanem inkább helyette ásványvizet, esetleg lehűtött paradicsomlét, friss gyümölccsel ízesített turmixokat (eper,banán,málna ,ribizli),vagy frissen csavart gyümölcsleveket. Ha úgy döntesz kimozdulsz és lehet hogy dugóba keveredsz, akkor legyen nálad mindig ásványvíz (tehetsz bele pár csepp friss citromlét)amit úgy tudsz hidegen tartani ha nincs hűtő ládád vagy termoszod hogy becsavarod egy alufóliába és mielőtt elindulsz beteszed egy órára a fagyasztóba. Ha kávét iszol akkor is válaszd inkább a jeges formáját, fogyaszd egy könnyű vanília fagyival. Ha minden áron szeretnél alkoholt is inni egy jó kis jeges fröccs száraz fehér borból jéggel és ásványvízzel nagyon finom és üdítő és nem csap a falhoz sem. Tömény italokat ne igyál mert ott felejted magad a napon tőle és leégsz mint a Genfi Gatyagyár. Ha sokat vagy kint a napon mert ott dolgozol tudnod kell hogy ilyenkor ingyen kötelesek neked folyadékot biztosítani, de azért persze magad dolgát is megkönnyíted ha egy kisebb törölközőt bevizezel kicsit és azt a nyakadra teszed, előtte alaposan kirázva lehűtve., egy nylon zacskóban mindig magaddal viheted biciklizésnél is de akár kocsiban is.Ezt újra megrázva a levegőben mindig letudod magad hűteni.
Remélem tudtam picit segíteni neked ötletekkel, most pedig egy jó kis görög saláta recept nektek egy grill csirke mellé, ami után elfogyaszthatunk egy citrusokkal ízesített vörös boros fröccsöt.
A Saláta:
1 Kaliforniai paprika
1 Kígyó uborka
3-4 szem paradicsom
1 fej fejes vagy jég saláta
2 szem közepes új vagy régi lila hagyma
pár szem oliva bogyó ízlés szerint
Saláta sajt, ez lehet feta is de ha látsz olcsóbat az is megteszi esetleg használhatsz mozzarellát is.
2-3 evőkanál oliva olaj 
1-2 friss citrom leve
1 csipet só
kevés cukor
Füszerek finomra törve mozsárban, borsikafű, bazsalikom,kakukkfű
és friss petrezselyem apróra vágva.
Mindent moss meg és vágj közepesen apró kockákra, facsard rá a citromlevet bőségesen, tedd rá a friss fűszereket,csipet sót, zöldpetrezselymet,sajtot felkockázva, kis cukrot, és lazán forgasd át. Ha nem eszed meg egyszerre az olívát ne öntsd rá csak akkor ha tálalod mert a saláták ettől elernyednek.Tedd a hűtőbe hűtsd le és fogyassz belőle ha szomjas vagy, vagy a főételed mellé köretként.
Íme
A grill csirkét én most készen vettem időhiányában a Tescóban de elkészíteni sem ördöngösség, veszel egy csirkefűszert és egy kisebb grill csirkét átdörzsölöd vele és fólia alatt sütöd egy órát másfelet majd leveszed a fóliát és sűrűn meglocsolgatva pirosra sütöd. De ráültetheted egy sörös dobozra is amibe hagyjál félig sört, és úgyis sütheted.
A Vörös borból tölts egy kancsóba félig vágj rá apró kockákra citromot, vagy limot, esetleg narancsot, de tehetsz bele akár epret málnát is, öntsd fel a maradék helyet jéghideg ásványvízzel, dobjál bele jégkockákat vagy tört jeget. Kapcsold be a kedvenc zenéd vagy csak egyszerűen hallgasd ahogy a madarak csiripelnek és máris a menyországban érzed magad a fejedelmi étkektől . 
Mindenkinek nagyon kellemes pihenést vagy relaxot kívánok.

Nincsenek megjegyzések: