2010. július 6., kedd

Almás ribizlis omlós lepény...

Hát még egy recept amibe beújítottam egy kicsit.
Lássuk a tésztához:
1 sütőpor
50 dkg liszt
1 ráma vagy liga margarin 25 dkg. os
20 dkg porcukor
csipet só
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
Kis reszelt citromhéj
sütőpapír
Dörzsöld szét a lisztel és a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, citromhéjjal a 25 dkg os margarint.
Ha már apró morzsákra dörzsölted és tenyeredbe összenyomva egyben marad tedd hozzá a sárgáját és egy-két evőkanál tejet és gyúrd készre. Figyelem a tészta elég törékeny és ragadós lesz de ne ijedj meg !

Vedd ketté és vágj ki akkora sütőpapírt amekkora a tepsid, picit liszted meg a sütőpapírt és nyújtsd akkorára  a fél tésztád amekkora a tepsid, picit a tetejét is lisztezni kell nyújtásnál  mert ragadós a tészta.A másik felével egy ugyanolyan méretű sütőpapírra csináld meg ugyanezt.
180 fokos sütőben süsd meg az egyik lapot félig de előtte szurkáld meg villával.( picit pirosodjon meg a lap kb 10 perc)
A Töltelék 1,5 kg megpucolt lereszelt alma
10 dkg csumázott ribizli, de lehet magvazott megy is
5 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cukor
kis fahéj
Kis reszelt citromhéjj
Nyomkodd ki az almát( Én egy picit megszoktam párolni de nem muszáj)
Ízesítsd be a cukorral és a fahéjjal,citromhéjjal majd óvatosan keverd bele a ribizlit hogy ne törjön.
Ha nagyon vizes lesz a töltelék tegyél hozzá egy két evőkanál zsemlemorzsát is.
Az elősütött lapra szórj egy kis morzsát, tedd rá a tölteléked és egyengesd el, majd egy hirtelen de határozott mozdulattal fordítsd rá a másik lapot. Majd húzd le róla a sütőpapírt.
1 tojás sárgájával keverj el egy evőkanál tejfölt kend el a tésztádon és egy evő villával húzz rá csíkokat dísznek.
 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.
Ha kihűlt, szeleteld és fogyaszd egészséggel.

Nincsenek megjegyzések: