2022. január 1., szombat

Újévi pikáns lencse saláta vagy főzelék?


 ...és főztök lencsét az Új évre ?!

Hangzik a kérdés, szinte minden Új Év előtt és ha szeretjük ha nem, főzünk,(vagy nem ) bár mi a szeretjük csoport tagjait erősítjük és most már nem csak a főzelékkel, füstölt oldalassal, hanem egy finom pikáns könnyed virslis, füstölt húsos lencse salátával is gazdagodhatunk és tehetjük magunkat egészségesebbé mivel ez az étel tele van fehérjével és sok sok tápláló finomsággal.

Reggel 2 személyre 30 dkg lencsét áztatunk be ami délutánig ázott ebből lett saláta és főzelék is.

Odatettük megfőni friss babérlevéllel, kakukkfűvel, Shallotte hagymával , fokhagymával és a füstölt pácolt oldalassal, vegetával ízesítettük. Amikor már puhára főtt de még nem ment szét kivettünk belőle egy szűrőkanál kb 10 dkg főtt lencsét.

1 kisebb répát, zöldséget, zeller darabot, zöld zellerszárat, a levelét, 2 újhagymát , fél kápia paprikát apróra vágtam 4 virslit is felkarikáztam és a lencséből kivett lében puhára pároltam. A füstölt húsból is kockáztam ízlés szerint de nem túl sokat, a zöldségeket leszűrtem 1 gerezd fokhagymát összezúztam, majd a lencsével, csipet, sóval, borssal, őrölt köménnyel, kevés kurkuma porral és egy konzerv vágott paradicsommal (ez most grillezzet zöldséges volt) és kevés citromlével alaposan összekevertem. Én még tettem bele egy kevés Mild curry port is mert szerettem volna ha keleties íze lesz.

Egy finom pikáns friss salátát kapunk ami, jó lehet reggelire, vacsorára kis piritossal vagy friss kenyérrel egy kiadós saláta lehet.



 
Jó étvágyat és boldog új évet!

Lencsefőzelék

A kezdés a fent leírt de bemásolom, 

Reggel 2 személyre 30 dkg lencsét áztatunk be ami délutánig ázott ebből lett saláta és főzelék is.

Odatettük megfőni friss babérlevéllel, kakukkfűvel, Shallotte hagymával , fokhagymával és a füstölt pácolt oldalassal, ezért oldalassal vagy füstölt hússal mert az ad egy plusz ízt a lencsének, vegetával ízesítettük. Kivettem 10 dkg-t főve a salátának a többi maradt főzeléknek, kb 1,2  liter volt a főzőlé a lencsével még rántás nélkül.

Sötét barna rántást kell készíteni a lencsének mert az harmonizál vele ne ijedjünk meg ez semmi extra.

fél dl olajon 1 evőkanál cukrot megkaramellizálunk folyamatos keverés közben vigyázzunk ne túl gyors legyen mert megég az olaj és a cukor is lángra kaphat amikor a cukor picit megbarnult tegyünk hozzá 3 evőkanál lisztet és addig kevergessük amig a rántás sötétebb barna vigyázzunk mert gyorsan barnul a cukor miatt. Ha kihűlt kis vizzel és 2  dl tejföllel meg egy evőkanál mustárral egy gerezd fokhagymával keverjük simára és rántsuk be a főtt lencsénket, forraljuk fel és fasírttal vagy sült hússal esetleg  a füstölt hússal friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések: