2012. október 14., vasárnap

Izletes spárga...



Itteni egyik kedvenc alapanyagom a Spárga (otthon csirágnak is) itt pedig Asparagus nak hivják.
Többször készítettem már egy aránylag egyszerű de mégis nagyon finom és egészséges ételt, de most leírom én hogyan csinálom. A spárga csőben sütve alapból kiindulva hozzátettem egy kicsit és mondhatom igazán jól sikerült. Lehet egy jó kis vendégváró vacsora a zöldségesek szerelmeseinek, de akár egy laza kis levessel egy két szelet friss kenyérrel egy főétel is.
Beszerezni csak frissen érdemes ami azért már otthon is elérhető szezonálisan, itt pedig szinte egész évben kapható. Mindig győződjünk meg arról hogy friss spárgát veszünk nézzük meg nem e egy fonnyadt fás példányt veszünk, nyomásra kemény törésre pedig roppanós legyen.
ITT pár tippet olvashatunk róla hogyan és miként tudhatjuk meg friss e a zöldségünk.
Akkor vágjunk is bele.
Szükségünk lesz 3-4 adaghoz 2 nagy csomag spárgára
30-35 dkg szeletelt füstölt gépsonkára
kb 18 dkg vajra
1 pohár 2 dl tejszinre (itt double creamet használtam)
4 evőkanál lisztre
 1 tojás sárgájára
5-10 dkg reszelt sajtra
2-3 dl tejre
sóra, borsra, szerecsendióra
én kevés ételizésítőt is használtam
kevés zsemlemorzsára
A spárgákat vékonyan és óvatosan, na ez elég babrás munka, pucoljuk meg egy burgonyahámozóval.
Közben forraljunk vizet kevés sóval ételizésítővel.
Ha megtisztítottuk a spárgákat, a fejét nehogy kidobjuk az a legfinomabb, mossuk meg és vagdossuk négy felé, majd a forró vízben 5-10 perc alatt pároljuk meg, ha a vastagabb példányok is majdnem puhák akkor leszűrhetjük.
Közben 10 dkg vajat egy edényben olvasszunk meg és tegyük rá a 4 kanál lisztet világos zsemleszínűre pirítva.Húzzuk félre. A tejszínt meg a tojássárgát keverjük el még 2 dl tejjel és öntsük a vajas rántáshoz (ez lesz a basamell mártásunk) tegyünk bele egy kevés sót, borsot, frissen reszelt szerecsendiót kb 3 csipetnyit,én pici reszelt sajtot is csempésztem bele és folyamatos keverés mellet főzzük pudingszerű sűrűségűre.

Ha sűrűbb vegyük le és pici tej hozzá keverésével korrigáljuk. Ne legyen túl sós ás a fűszereket sem kell túlzásba vinni, gondoljunk arra hogy a sonka amit nagyobb csíkokra vágunk elég sós. 4-5 dkg vajat olvasszunk ismét és ezen pirítsuk meg de ne szárazra a sonkát, én ezt is enyhén megszórtam kis borssal és két három húzásnyi szerecsendiót is reszeltem rá.

Egy kisebb tepsit (én alutepsit használtam) vajazzunk ki és szórjuk körbe zsemlemorzsával.

Osszuk két felé a spárgát az egyik fele a tepsi aljára kerül.

Rákerül a sonka,
 majd a mártás egyik fele egyenletesen elosztva .

A maradék spárga és sonka jön.
A tetejére pedig a maradék mártás kerül szintén elosztva egyenletesen.
Szórjuk meg reszelt sajttal.

175 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük pirosra .

Tálaljuk forrón egy két szelet friss kenyérrel vagy anélkül .
Jó étvágyat hozzá !

Tudtad hogy a spárga
klasszikus példa arra, hogyan lehet a formája miatt valami afrodiziákum. A tizenkilencedik században a vőlegényeknek háromfogásos vacsorát szolgáltak fel, amelynek mindegyike spárga alapú volt. Tudományos vonalon annyit lehet róla tudni, hogy folsavtartalma miatt igen fontosnak tartják a szívünk és leendő utódaink szíve szempontjából. 
 




Nincsenek megjegyzések: