2014. május 31., szombat

A finom foszlós reggeli briós


Szombat reggel révén mikor is pihenhetnék korán kidobott az ágyam, és mivel nem tudtam mihez kezdjek magammal kitaláltam hogy brióst sütök, mert itt Angliában annak a fajta kívül ropogós belül foszlós briósnak se híre se hamva. A házi készítésű eper lekvárom már régóta várja a pillanatot a konyhaszekrény fiába hogy egy könnyű kis kalács és friss vaj kíséretében végre beteljesedjen a sorsa.
Sokat kísérletezek kelt tésztákkal és bizony rájöttem hogy a legeslegfontosabb egy jó kelt tészta elkészítésénél a legjobb minőségű liszt, a megfelelő hőfok és a lehető legjobb friss alapanyagok kiválasztása, adalékokat is használok hozzá amit könnyen beszerezhetsz akár otthon is és a tésztát légiessé és könnyűvé teszi. No akkor csapjunk bele.
Az összetevők... 8 db briós lesz belőle

55 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
13 dkg sótlan vaj
3 db egész tojás
1-1,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál finom kukoricaliszt
1 teáskanál búzasikér
1 csipet aszkorbinsav
10-12 dkg kristálycukor
1 csom. vaníliás cukor
1 kevés reszelt citrom héj
A Lisztet szitáljuk egy nagy tálba, az élesztőt kevés langyos tejjel(kéz melegnél ne melegebb!) kevés cukorral és csipet lisztel futtassuk fel. A száraz összetevőket keverjük el alaposan a lisztel úgy hogy a liszt is átvegye a szobahőmérsékletet, két egész tojást üssünk bele, öntsük bele a 13 dkg felolvasztott de nem forró vajat, és kb 1,5 dl langyos tejet is és a reszelt citromhéjat is. Határozott mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze ha van dagasztó gépünk azzal dagasszuk ki ha nincs pedig kézzel addig dagasszuk amíg el nem válik az edény falától és a tészta sima egynemű nem lesz. Tegyük meleg helyre és kb egy jó 30 percig kelesszük, én úgy szoktam megoldani hogy egy nagyobb edénybe meleg vizet teszek és arra ráteszem a tésztával telt edényem és úgy kelesztem egy tiszta konyha ruhával letakarva.
Miután megkelt borítsuk ki egy nyújtó deszkára vagy a tiszta konyhapultra, nem kell lisztezni mert a tészta elég vajas ahhoz hogy ne ragadjon és osszuk kb. 8 egyenlő részre. Miután elosztottuk az első részt vegyük ketté és sodorjuk kb egyforma rudacskára mint ahogy a videón is látjuk és a következő képen hajtogassuk össze.




Ha kész akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük még fél órára kelni, meleg heyre és egy tiszta konyharuhával takarjuk le.

A sütőt 185-190 fokra melegítsük elő, én egy kisebb tepsibe egy csésze meleg vizet is szoktam betenni hogy jó gőzös legyen a sütő sütés közben, miközben kel a briósunk és egy egész tojást keverjünk el villával majd a megkelt briósokat kenjük át sorjuk meg kevés kristálycukorral és süssük szép pirosra kb 25-30 perc alatt.
Ha kihűlt tálaljuk vajjal, házi lekvárral vagy jammel, fogyasszunk mellé friss forró vagy hideg csokoládé italt vagy kakaót. Kedves egészségünkre!



Nincsenek megjegyzések: