2013. július 14., vasárnap

Frissitő pikáns mangold krém leves

 Mondhatnám azt is elfelejtett zöldségek amit itt sikerül újra felfedezni és kipróbálni. Ez a zöldségféle talán leginkább a spenóthoz hasonlítható és nagyon finom leveseket lehet belőle készíteni vagy párolhatjuk kíméletesen köretnek is tejszínesen kis fokhagymával és fűszerekkel. Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető. Én most egy finom levest eszeltem ki ami a nyári melegben sem izzaszt meg és újra pótolja az elvesztett ásványi anyagokat és még ha forrón is esszük kiegyenlíti a külső belső hőleadásunk. Na sok a duma jöjjön a recept. ;)

Hozzávalók kb 4-6 adag leveshez
5-6 nagy egészséges mángold szárastól
3-4 szem közepes burgonya apróra összekockázva
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olíva olaj
2 dl tejszín
1 citrom
1 evökanál liszt
2 husleves kocka
1-2 evőkanál cukor
csipet só, bors, szerecsendió
Kevés kakukkfű (citromillatút használtam de jó a sima is), és friss rozmaring

Kb 1 liter vízben odateszem a két leveskockát az olíva olajat felforrni és addig a mangold leveleket szépen megtisztítom a vastag erektől száraktól , 

megmosom majd vastag laskára vágom.

 Ha a leveskockák felforrtak beleteszem a leveleket a ropogós szárával és az apró kockára vágott burgonyával  együtt, és hozzáadom a fűszereket.

 Pár percig párolom de nem kell sokáig főzni kb 5-10 perc amig a szárak is roppanósak de már puhák és a burgonya is megfő.

 Ha megfőtt egy turmix gépbe öntöm a tejszínnel, és a zöld fűszerekkel és a citrom kifacsart levével meg a cukorral(nekem csak két részletbe sikerült megcsinálni) és alaposan összeturmixolom. Ha kész visszarakom a lábasba és újra forralom.

 Kiváló kevés reszelt sajttal tálalva de finom még pirit ott zsemle kockákkal is.

Fedezzétek fel ti is ezt a régi de mégis egészséges friss zöldséget, jó étvágyat hozzá ! ;)
Mi termesztő zsákban neveljük a mangoldjainkat.



Nincsenek megjegyzések: