2009. augusztus 24., hétfő

Ééééés Levente a paradicsomban .....


Paradicsom

Ez egy házi készítésű Pizza, vajon mit rejt a sajt szalámi darabok alatt, a tészta?
Paradicsomszószt.
Az olaszok azért egézségesebbek nállunk mert nagyon sok paradicsomot , gombát, és olivát fogyasztanak. Állítólag a mai magyar okos konyha "reformerek" azt mondják hogy maga a tészta gyilkos pocaknövelő.Ne együnk tésztát mert ez sok kalóriát tartalmaz stb stb. DE én mint szakács azt mondom együnk igen is tésztát de nem mindegy hogy hogyan.Tegyünk rá sok finom paradicsomot, gombát olivaolajat és persze tartsunk mértéket.
Az álltalam elkészített leg egyszerübb pizzaszósz receptje(egy nagyobb pizzához):
Hozzávalók: 1 nagyobb gerezd fokhagyma
4-5 érett paradicsom
1-2 evőkanál oliva olaj
Friss vagy szárított füszerek úgy mint kakukkfű,bazsalikom,oregánó
pici,só és cukor ha a paradicsom esetleg nem elég intezív ízű.
Ja és egy serpenyő kb mint egy palacsintasütő.
Előkészületek: Pucold meg a fokhagymát törd apróra vagy reszeld le.
Mártsd a paradicsomokat 1 percre forrásban lévő vizbe utána hidegbe és húzd le a héjját, majd vágd apró kockára.(ne égesd össze magad !)
Ha frissek a füszereid vágd apróra, ha szárítottak dörzsöld szét őket a tenyereden.
Elkészítés: Tegyél két kanál olivát a serpenyőbe és forrosítsd fel de ne füstöljön !
Dobd rá a zúzott fokhagymát közben kevergesd hogy ne piruljon meg csak kicsapjon a gőze !
Szinte érzem az illatát !
És öntsd rá a felkockázott paradicsomot és rotyogtasd addig amig sürü nem lesz !
Ha már jó mártás sürüségű kóstold meg hogy elég paradicsomos e az íze ha nem pici só és cukor a cukorral vigyázz ! Nem akarjuk hogy összeragadjon a valagunk !
A só és a pici cukor segít beállítani a savasságát.
Legvégül mielőt elzárnád dobd rá a füszereket !
Ezzel ne nagyon főzd tovább mert a sok illóolaj a füszerekben elnyomhatja a paradicsom friss ízét! A későbbiekben a tészta receptjét is leírom !,
UPDATE:
Tészta recept(vastagabb tésztához)
Kb. 50 dkg finomliszt(bl55) ha lazább szivacsosabb tésztát akarsz akkor tegyél bele egy evőkanál Burgonya püré port. Egy teáskanál só, egy kávés kanál cukor, 4 dkg élesztő, kb. 2,5 dl langyos víz 2-3 evőkanál jó minőségű olíva olaj. ÁLLJ! Ne kend össze a kezed ! Tegyél mindent egy olyan edénybe amibe a kb 2-3* osa elfér mert kelni fog ! Amikor mindent összeöntöttél vegyél elő egy étkező villát és szép lassan kezd összekutyulni amíg teljesen össze áll(Pistike a homokozóba effektus)Na most mosd meg a kacsód töröld meg és szép lassan verd simára a tésztát.Ha kész vagy belisztez és betakar, majd kb. bő fél óra keleszt.Miután megkelt picit olajozd be kezed olivával, vedd ki az edényből ha kettőt akarsz vedd ketté ha egyet akkor egy nagy tepsinyi lesz.(Lehet ám kocka is a pizza)Nyújtsd ki, bökdösd meg villával, mehet rá a szósz feltét és reszelt sajt,picit kb negyed óra keleszd még amíg bemelegszik a sütőd 200 fokon és süsd pirosra.
Jó étvágyat !
TIPP: Ha nincs reggelire péksüteményed és van kedved a tésztával játszani, akkor ugyanebből a tésztából készíthetsz reggelire ciabatta cipókat is, az eljárás ugyanez egész a tészta elkészültéig. De ne nyújtsd ki ! Hengergesd el az egészet öklömnyi vastagra és kis lisztbe hempergesd meg vagy hántolt magvakba és vágd fel 4 ujnyi szélesre.Sütőpapír tepsire, Után kelesztés amig a sütő melegszik és kb 180-200 fokon sütés.Ha néha bespriccelsz kis vizet a sütőbe a tészta finomabb lesz.Sütési idő minimum 20 perc!
Csirkemájas gombás kukoricás pizza amit én készítettem !


Ciabatta
Olasz fekete paradicsom még nincs teljesen megérve.(Különleges aromával)

Olasz csíkos paradicsom kisebb lágyabb gyömölcsökkel.


Oxi heart paradicsom (Szív alakú gyümölcs kevés lével sok hússal,különösen ízletes)

Nincsenek megjegyzések: