2008. december 21., vasárnap

Amit szívesen fogyasztok - Goji Berry gyümölcs


A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium (Goji Berry) gyümölcsének. A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. Fogyasztják nyersen, gyógyteába áztatva, kompótba keverve és levesbe főzve.

A gyümölcs az utóbbi időben a nyugati orvostudomány érdeklődést is felkeltette és különböző területeken (mint például: rákkutatás, öregedés, immunfunkciók és cukorbetegség) tudományos vizsgálatokat folytatnak.
A lícium gyümölcse a természetben fellelhető egyik leggazdagabb természetes antioxidáns forrás. Gazdag ásványi elemekben (kalcium, kálium, vas, cink, szelén), riboflavinban (B2 vitamin), C-vitaminban, béta-karotinban, lykopinban, polszacharidokban és fenolokban. Egyes vélemények szerint a világon az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás.

\goji chart.jpg

A szabad gyököket ártalmatlanítani képes antioxidánsok többszörösen is támogatják az immunrendszer munkáját. A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat; sejtjeink az anyagcsere során tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabad gyökök. Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényező pl. az UV sugárzás, a szennyezett levegő, a dohányzás, a helytelen táplálkozás hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük. A szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában is kimutatható: szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban; a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában. Ezért fontos, hogy olyan természetes, antioxidánsokban gazdag táplálékkal segítsük szervezetünk működését, melyek nem halmoznak fel a szervezet számára szükségtelen vagy káros anyagokat.


Nincsenek megjegyzések: