2010. július 18., vasárnap

Töltött káposzta lecsósan, kaporral, édes nyári fejes káposztából.

Egy laza kis hétvégi ebéd, vacsora, sokáig tart mert sok lett belőle. Ha marad akkor még a fagyasztóba is jut és amikor lusták vagyunk csak előveszünk egy adagot felmelegítjük és máris ehetünk.
Nem nehéz étel, és nyárias ízű, friss paprikával, nyári hagymával, fokhagymával,és paradicsommal készül és én még egy kis házilag főzött paradicsomlével is nyakon öntöm főzéskor.
Na ha kellően felhúztalak akkor vágjunk is bele.
Én két közepes fej nyári káposztát vettem
ehhez 1 kg darált sertés húst
6-7 db zöld paprikát
4-5 db paradicsomot
4-5 gerezd fokhagymát
15 dkg füstölt szalonnát
kb 1 dl étolajat
4 fej vöröshagymát
kb 20 dkg rizst
kis ételízesítő
friss kapor 1 csomag
bors
4 dkg piros parika
2-3 dl paradicsomlé otthoni vagy ivólé.
fél dl ecet(10%) a káposzta forrázásához.
Oda teszek egy lábasban fizet amennyi ellep egy káposzta fejet kb. Csak nagyon kevés sót tegyél bele.
Ha felfort az ecetet öntsd hozzá.
Ez azért kell mert ha túl puha a káposztád, nagyon gyorsan szétfőne a levele és ez megakadályozza a szétfövést. Pucold meg a külső csúnya levelektől a káposztát és szed ki a torzsályát egy éles késsel, de nehogy megvágd magad.Ha forr a vized akkor dobd bele a káposztát és ha jol szedted ki a közepét amikor leválik az első levele kb 1-2 perc fövés után sorban szedd le a leveleit egy tepsibe, hogy kitudjon hűlni. Folytasd ezt addig amíg el nem fogy a káposztád, azután a másikkal is tedd ezt.Ha kész óvatosan vágd ki a vastag eret a levelek aljából, föntről lefelé egy kis késsel, ezzel a káposztád konyha kész. Ha túl nagyok a levelek föntről lefelé az ér mentén repeszd el őket mert ugye kis töltelékeket szeretünk mert az gusztusos és jól átfő.
Készítsük el a lecsót a szalonnát vágd apró kockára.
A vöröshagymát félkarikákra, és a zöld paprikát is, persze amit előtte megmostunk és kicsumáztunk.
Ha forró még a káposzta főző leved dobd bele a paradicsomokat egy percre aztán mártsd hideg vízbe és húzd le a héját.
A szalonnának süsd ki a zsirját és amikor már kifehéredett dobd rá a vöröshagymát, fonnyaszd meg. Ha kész tedd rá a zöldparikát kicsit sózd meg és szintén dinszteld át, amikor félig puha rottyantsd össze a kockákra vágott paradicsommal, és ízesítsd egy gerezd zuzott fokhagymával kis borssal ételízesítővel és végül a pirospaprikát is ráteheted. Ha kész told félre vegyél ki belőle egy gyorsvágóba egy kb 3 dl merőkanállal és vágd össze alaposan(ez a töltelékbe kerül hogy szaftosabb legyen.).
A töltelék:
A húst tedd egy tálba, tedd hozzá a megmosott lecsepegtet rizst, a ledarált lecsót, sót, örölt borsot, piros paprikát(Nem kell hogy pörkölt szine legyen !)ételízesítőt,zúzott fokhagymát, és kevés étolajat hogy ne legyen száraz a töltelékünk.
Alaposan gyúrd át közben kóstold meg és fűszerezd utána vigyázz hogy ne legyen túl sós!
A kaprot vágjuk apróra és a káposzta levelek amik zsengébbek azokat is vágjuk fel csíkokra.
Alura szórjunk apró káposztát,rá egy kanál lecsót szétosztva hogy jusson minden rétegre, ha félünk hogy leégetjük főzés közben akkor tegyünk alá kis szalonna bőrt ez megakadályozza hogy leégjen.
A káposzta levelet vegyük kézbe tegyünk bele egy negyed maréknyi tölteléket és úgy hajtsuk össze mintha egy tölcsért akarnánk csinálni, és a végét pedig a levél szélével tömjük be, így gusztusos paprika alakú töltikéink lesznek.Szépen rakjuk a lábast lazán körbe töltelékekkel, szórjunk rá még egy kis finomra vágott kaprot és utána megint egy sor apróra vágott káposzta jön a zsengébb kisebb leveleket összevágva és úgy gazdálkodjunk hogy láthatjuk mennyi káposzta kell a töltelékre és mennyi aprónak körülbelül. minden sorra kb. egy csapott teáskanál sót szórhatunk még.Ha kész a legtetejére apró káposzta és lecsó jön meg szintén só. Töltsük fel a káposztát úgy vízzel illetve paradicsomlével ízlés szerint én kb egy 2-3 dl lét tettem rá a paradicsomból a többi víz volt hogy ellepje.
Fedőt rá, és mehet is főni, de ne forrjon mint a szurok hanem csak kellemesen rotyogtatva főzzük kb. másfél órán át a forrástól megkezdve, én egy kis cukrot is tettem a levébe (kb. két evőkanál mert szeretem az édesebb paradicsomos ízt), ha felforrt kóstoljuk meg a levét hogy elég sós e mert ilyenkor még utána lehet izesíteni. Kb. 10 percenként rázzuk át a fazekat forgatva hogy ne égjen le.
Ha eletelt a másfél óra és kiveszünk egy tölteléket próbára finom omlósnak és ízletesnek kell lennie.
Azt tudnunk kell hogy ilyenkor hamar megromolhatnak az ételek nagy melegben így egy hideg vizes fürdőbe hütsük le  a maradékot és úgy tegyük hűtőbe vagy mélyhűtőbe, egyébként másnap mindig finomabb mert összeérnek az ízek . Tálalhatod kis tejföllel is de csak natúr is finom borsodban adnak hozzá még paradicsom szószt is.
Jó étvágyat hozzá !
 

Nincsenek megjegyzések: