2013. február 9., szombat

Készits házilag kebabot


Ki ne szeretné a kebabot de ma már vagy méreg drága vagy nem olyan amilyennek elképzeltük vagy pedig csak egyszerűen úgy döntünk mint mi ma hogy kipróbáljuk otthon is.
Gábor barátom mesélt arról hogy régen sokat látogatták török ismerősök a családot és akkor még kis hazánkban sem volt oly divatos a kebab, de az emlékezetében megmaradt hogy hogyan készíttette el nekik ezt a török ismerős az otthonukban. Itt elég sok helyen lehet kapni darált birka húst de csirkéből akár pulykából vagy borjúból is elkészíthetjük ezt a nem túl komplikált ételt alapvetően azonban birkából készül.
A hozzávalók 4 adagra
kb 60 dkg darált birka hús
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 teáskanál oregáno
kis szárított menta levél
1 kávéskanál őrölt kömény 
1 kávéskanál piros paprika
6 közepes gerezd apróra zúzott fokhagyma
só, kb egy kávéskanál de ha durva sót használsz óvatosan
3-4 evőkanál olíva olaj

1 török lepény kenyér de ezt pitával is helyetesitheted
a salátához:
 1 nagy paradicsom
fél kigyó uborka
3 szál uj hagyma
1 csokor petrezselyem apróra vágva
fél citrom leve
pici só
Öntethez:
1 joghurt
A darált húst tedd egy tálba add hozzá a fűszereket,kivétel a menta ezt az öntetbe használjuk majd, sót, olívát,kb 5 gerezdnyi zúzott fokhagymát és a felvágott petrezselymet és alaposan gyúrd össze. Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit majd kb kis ujjnyi vastagra lapogasd el a húspéped. 200 fokosra kapcsold a sütöd.

A salátához a parit és az uborkát kockázd a hagymát karikázd fel locsold meg a citromlével szórd rá a petrezselymet kis sót kevés olivát és alaposan keverd össze.
Az öntethez a joghurtot keverd el egy gerezdnyi zúzott fokhagymával, kevés oregánoval és szárított fodor mentával.
Dugd be a sütőbe a husit kb 15-20 perc a sütési idö. közben vágd fel a kenyered és vágd be félbe.
Mielőtt készre sül a húsod húzd ki előtte 2 percel és tedd a tetejére 1-2 percre a kenyeret de vigyázz ne sok időre mert akkor kiszárad a cél csak az hogy felforrósodjon ez is. 

Amint kész vágd a húsod 4 felé, dugd a félbe vágott kenyérbe kanalazz rá salátát gazdagon, majd joghurtos öntet,  ha szereted a csipöst azt is tehetsz rá én most nem készítettem ezt hanem csak vettem Jamaicai chilli szószt ha neked nincs ilyened kevés erös pista is megteszi pici vízzel kikeverve.

Fogyaszd el frissen forrón és váljon egészségedre!



Jó étvágyat !
 ;)