2011. április 5., kedd

Finom foszlós letekerhetős vajas kifli


Szeretem a pékségek régi hangulatát, érezni a sütőkből áradó péksütemények illatait ahogy betöltik a levegőt. Amikor még kisgyerek voltam és reggelihez készülődtünk a szüleim megkértek menjek a pékségbe és hozzak egy 2 kg.-os kenyeret, én boldogan ültem a biciklimre és máris száguldoztam a finomságok kicsiny boltja felé. A mindig ropogós és finom kenyér ahogy a szatyromba került haza felé kerekezve ellenállhatatlan vágyat éreztem hogy bele-bele csípjek a sarkába és mire bizony haza értem kaptam is fejmosást ezért, hogy a 2 kg-s nagy kenyér sarkát összepocsékoltam. Sokszor azonban hogy ne kapjak a huncutságomért megjutalmaztam magam a szállításért egy egy finom vajas kiflivel és mindig tetszett ahogy finoman letekeredve a saját tengelyéről, ropogósan a külsejével és ízével elvarázsol. Ma már sajnos nehéz találni olyan pékséget ahol ilyen kiflit kapni és nem is tudom az idejét hogy mikor vásároltam ilyet utoljára. Na de mire való a szakács mesterség ha nem erre, egyik szép reggel mikor felébredtem hajnalba gondoltam egy bátrat és mivel tudom hogy jó dolog friss péksütemény illatra ébredni gyorsan megpróbáltam egy saját receptet összeállítani csak úgy hasra ütésszerűen. Sokat kísérleteztem már hogy adalék anyagok nélkül hogy is tudok jó kiflit sütni de mindig kudarc lett a vége bár kinézetre jó volt de a tészta vagy sűrű vagy nehéz lett. Most azonban felkészülve mindenre próbáltam az élesztő gombáknak megadni mindazt amivel életet tudunk lehelni egy finoman roppanós jóízű kiflibe.Elég időigényes az elkészítés de most már másodszor készítem el rövid időn belül, tehát megéri befektetni az időnket ilyenekbe.
Nem állítom hogy tökéletesebb kifli nincs de azt biztosan mondhatom hogy amikor kisül és forrón kiveszel egyet a tepsid sarkából azt fogod mondani ez igen és alig várod majd hogy egy másik kövesse őt!
Jöjjön a recept amihez néhány dolgot a gyógyszertárból szereztem be másik néhányat pedig a bio boltból amit szívesen ajánlok mindenkinek hisz jó áraival és széles kínálattal rendelkezik.
12 kifli elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:
55 dkg BL-55 liszt
4 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál kukorica liszt
1 mokkás kanál búza sikér (Bio boltból)
1 csapott mokkás kanál aszkorbinsav (Gyógyszertárból)
1 csapott mokkás kanál Nátrium hidrogén karbonát (Gyógyszertárból) egyszerűbb nevén szódabikarbóna de a gyógyszertári tisztább és jobb.
másfél teáskanál finom só
másfél teáskanál finom kristály cukor
2 dl víz és 1 dl tej (Lehetőleg 2,8 zsírtartalmú) meglangyosított keveréke
5 dkg élesztő
és kb 6-8 dkg 80% zsírtartalmú margarin amit én a Tescóból szerzek be.
Én kenyérsütő gépben dagasztom össze a hozzávalókat úgy hogy a tejes vizes keveréket meglangyosítom belevágok kb 4 dkg margarint hogy picit megolvadjon (vigyázzunk nehogy forró legyen a folyadék, kb kéz meleg legyen) és elmorzsolom és elkeverem bele az élesztőt amit alulra öntök a dagasztó gépbe. A száraz összetevőket is alaposan összekeverem majd a folyadék tetejére szórom és dagasztó programmal kb negyed óráig dagasztom majd egy meglisztezett edénybe langyos helyre teszem kelni fél órára.
Amikor megkelt szépen lisztezett deszkára teszem és nagy kör alakúra nyújtom hogy kb fél cm-től is vékonyabb legyen, felolvasztom a maradék 4 dkg margarint és bekenem vele a tésztát mindenhol. Egy pizza vágó segítségével 12 cm es egyenlő darabokra osztom, amikor felvágtam a széles széleinél kezdve gyengén széthúzva szorosan felcsavarom, majd kifli alakúra sodrom óvatosan. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket szép sorban majd egy másik tepsivel letakarva langyos helyen fél - háromnegyed órát kelesztem. Ha jó a tésztánk és a hőmérséklet akkor legalább duplájára kell hogy keljen a félkész kiflink. A sütőnket 220 fokosra melegítjük és egy kisebb tepsibe vizet teszünk alulra mert a kelt tészta igen szereti ha gőzös sütőben sülhet és imádja a szauna hangulatot :)

De mielőtt betesszük sülni, én kevés fél dl vizet melegítek elkeverek benne egy nagy teáskanál sót és alaposan megkenem vele a kiflijeim , azért így csinálom mert nem szeretem ha só ropog a fogam alatt miközben falatozok, ha marad a sós vízből ne öntsük ki mert sütés után is átszoktam kenni még egyszer.
Tehát a megkent kifliket tegyük a forró gőzös sütőbe és kb . 20-25 perc alatt süssük szép pirosra, amikor elkészült vegyük ki hűlni őket de még akkor kenjük át ismét a sós vízzel lazábban. Remélem a te konyhád is betölti majd a vaj és a sült kifli gőzölgő illata és úgy érzed majd érdemes volt életet lehelni a saját kiflijeidbe.
Nagyon finoman lelehet csavarni a végei és e teteje alja is finoman ropogós lesz és a sótól pedig ízletesen csalogat téged vissza magához.
Jó étvágyat hozzá.