2015. december 16., szerda

Drága nagyimtól...kőtt pite (kelt élesztős pite)


Hogy is kezdhetném a mondókám úgy hogy ne gyűljön könny a szemembe, amikor a legdrágább emberről írok akitől a szakács tudomány egy részét ellestem. Nem volt ő sem mesterszakács sem szakember, mégis olyan szeretettel és tisztelettel nyúlt az ételhez hogy jó volt azt nézni. Sok-sok történetet mesélt nekem miközben sütögetett, a régmúltról, hogy hogyan éltek cselédként, tisztelve egymást a uraságokkal akitől a jussukat kapták, gabonában, baromfiakban hogy meglegyen a gyerekeknek és mindenkinek a jól megérdemelt étel a szájukba. Nem kaptak ők fizetést mégis reggeltől estig a mezőn dolgoztak hogy aztán haza érve az asztal köré gyűlve, vagy éppen a kemence oldalába ülve, hirtelen sült illatos süteményeket vagy kenyérlángost csemegézzenek. Boldogok voltak mert mindenük meg volt és még sem volt semmijük az akkori cseléd embereknek..a szereteten kívül. Amikor az én drága nagyim hirtelen betoppant vendégek lepték meg, vagy csak kis "tésztára" támadt kedve akkor elővette ezt a receptet ami soha nem volt papíron és sütött egy jó "kőtt pitét" kis mazsolával keverve néha, vagy a saját elrakott meggyel pötyögtetve és az elmaradhatatlan ropogósra,karamellásra sült kristálycukorral megszórva. Ma én is kedvet kaptam ehhez jön a Karácsony és nem mintha ne jutna eszembe minden nap  Szeretett nagyim, dehogy Boldog legyen ő velem együtt sütöttem én az ő kedvéért no meg a magunkéért ezt a finom kis meggyes kőtt pitét.

Mi mást is használhattam volna hozzá ha nem a következőket.

45 dkg Nagyi titka kelt tészta sütemény liszt
2 kisebb egész tojás
5 dkg lágyra olvasztott vaj
3 dl langyos tej
5 dkg kristálycukor
1 vaniliás cukor
fél reszelt citrom héja
csipet só
4-5 dkg friss élesztő
1 kupaknyi rum

Megyesnél
 egy üveg magozott jól lecsepegtetett meggy egy jó evőkanál kristálycukor és egy csapott kávés kanál fahéj

Ebben a tésztában az az egyszerű hogy nem kell futtatni az élesztőt, átszitáljuk a lisztet beletesszük a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt, vaníliás cukrot, csipet sót, reszelt citrom héját, majd a tojásokat, a langyos vajat, és a langyos tejet és a rumot. Én egy villával kevertem át és dolgoztam ki alaposan ezt a tésztát ami egy nagyon lágy de a palacsinta tésztától sűrűbb kelt tészta lesz, ne ijedjünk meg és addig dagasszuk amíg el nem válik az edény oldalától kb 10 perc. Ha jó a lisztünk akkor láthatjuk ahogy szinte már akkor szálakra válik a tészta amikor dagasztjuk.(ha nem meggyeset készítünk tehetünk a tésztába közvetlen mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is) Tegyük meleg helyre, ez régen a sparhelt közelében volt én most egy másik tálba tettem meleg vizet és arra állítottam, és kelesszük 30-40 percet amíg jól fel nem jön. Egy tepsit vékonyan olajozzunk ki majd szépen finoman lisztezzük körbe és öntsük bele a kelt tésztán majd egy fa lapát segítségével oszlassuk egyenletesre, majd szórjuk rá a meggyet és egyenletesen a fahéjas cukrot, ha csak mazsolásat készítünk akkor csak szórjuk meg kristálycukorral.

Én bekapcsoltam egy pár percre a sütőt 50 fokra majd betettem még 10- percet kelni a tésztát hogy szépen megdagadjon a tepsibe, utána letakartam 175 fokra vettem a sütőt és 25-35 perc alatt szép arany barnára sütöttem. A titka hogy csak a jól meg "kőtt" tészta lesz habos olyan mint egy jó piskóta, óvjuk a kelt tésztánkat a huzattól mindig takarjuk le egy tiszta konyha ruhával és ne tegyük hidegre. Ha mindent jól csináltunk és szépen feljött a süteményünk, miután kivettük a sütőből várjunk vele még nem túl forró, utána szeleteljük, és tálalásnál még meghinthetjük egy kis vaníliás porcukorral is. Egy finom daragaluskás húsleves után sem utolsó.


Legyenek szépek az estéitek, a készülődéssel a Karácsonyra, és ne csak az otthonaitokat hanem a lelketeket se felejtsétek ünnepi díszbe öltöztetni legalább ezekben a napokban.
Jó étvágyat a pitéhez !



2015. december 14., hétfő

Spenótos ricottás palacsinták mint a lasagne


Újra visszatértem és próbálok írogatni ahogy időm engedi, ezt a receptet most Angliából hozom nektek de ígérem finom lesz. Nagyon szeretem a spenótot és a lasagne-t is most a kettőt sikerül ebben a receptben összehozni amely egy finom könnyű vacsi is lehet, akár vegetáriánusoknak is de egy kis sült baconnel akár egy fő ételnek is elmegy. Sok főzős angol műsort nézegetek és már csináltam lasagne-t sós palacsintákból könnyebb és finomabb krémesebb nekem mint tésztából, most az ötletet is az Angol Tv ből vettem és szeretném megosztani veletek.

kb 4-6 szép adag lesz belőle

kb 12-15 palacsinta 
2 tojás
30 dkg liszt
kb 2,5-3 dl tej
4-5 dl szódavíz
fél dl étolaj
 én a tejet a tojásokat a sót elkeverem mint egy galuska tésztát és addig hígítom szódavízzel keverve a palacsinta tésztát amíg jó laza mértés sűrűségű lesz majd hozzá keverek egy fél dl olajat és palacsintákat sütök belőle.



A töltelék:
 Kb 50 dkg baby spenót
2 db 250 ricotta
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
tört bors
tört szerecsendió
kevés só
kevés ételízesítő
10 dkg bacon (aki húsimádó)

Egy fazékban sós fizet forralok ebbe beledobom 1-2 percre a baby spenót leveleket majd szűrő kanállal kiszedve kihűtöm és összevágom metélt vastagságúra.

 A rikottát elkeverem a zúzott fokhagymával kevés frissen tört szerecsendióval és ízlés szerint őrölt borssal

( én ezt bátrabban használom mert a spenót finom borsosan) kevés sóval és ételízesítővel ízesítjük,

óvatosan megkóstolva hogy el ne sózzuk. Tettem még bele kb 10 dkg finomra vágott pirított bacont is, 

ha ezt használjuk a sózással különösen vigyázzunk, mert a bacon is sós.

A Besamell

5-6 dkg vaj 
2 - 3 evőkanál liszt
só 
kevés őrölt szerecsendió
kevés fehérbors
3-4 dl tej

A vajat felforrósítjuk hogy kisercegjen belőle az írója, de vigyázzunk ne égjen meg, majd a lisztet beletéve zsemleszínűre pirítva folyamatos keverés mellett hozzá öntjük a tejet és addig forraljuk amíg szép laza mártás sűrűségű lesz, sóval fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A Paradicsom szósz

500 ml dobozos sűrített passzírozott paradicsom
kevés só
cukor ízlés szerint
egy kanál étkezési keményítő vagy liszt
oregánó
kakukkfű

A paradicsomot elkeverjük a keményítővel vagy liszttel (a keményítőt azért jobb használni mert nem nehéz a mártás és selymesebb is) majd felforraljuk, közben sóval, és cukorral ízesítjük, én édesebben szeretem beletettem kb 5 evőkanál cukrot de ez függ a sűrített passzírozott paradicsom savanyúságától is, majd kakukkfüvet és oregánót morzsolunk bele.

Amikor minden elkészült akkor a palacsintákba elosztom a tölteléket, megtöltöm őket és szép batyukat csinálok belőlük. 

Egy tűzálló tálat kivajazok 
a basamellt ketté felezem egyik felét szépen alulra öntöm rá jön a paradicsomszósz fele is

 majd a palacsintákat szépen rá sorakoztatom, 

felülre a maradék paradicsom szósz és a basamell megmaradt része kerül majd reszelt sajttal megszórom.


170-180 fokos sütőben kb fél óra 40 perc alatt pirosra sütöm.

Forrón tálaljuk és jó étvágyat kívánok hozzá !