2015. augusztus 23., vasárnap

Fűszeres sajtos ropi


Régen egy régi kedves barátomnál mikor vendégségben voltunk, mindig volt olyan finom sajtos ropogós cucc, azt mondta nektek sütöttem, bár meg voltam győződve róla hogy nem ő sütötte, mégis kedves lódításnak tűnt és mindegy is ki sütötte mert nagyon finom volt.
Persze mindig irigy voltam rá hogy én nem tudok ilyet, de hát a következő recept is nagyon finom ropogós és egyben omlós ropogtatni való, és ebből is kiderült, de igen tudok olyat veled együtt.
Akkor süssünk sajtos ropit.

a hozzávalók...

30 dkg liszt
15+ 5 dkg reszelt sajt
12 dkg vaj 
egy tojás + egy fehérje
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só
1 kevés őrölt bors
1 mokkás kanál Cayenne bors
( csípős fűszer paprika de ez kihagyható helyettesíthető ha valaki nem kedveli a csípős ízt)

A száraz anyagokat keverjük el a nagyobb adag reszelt sajttal, majd a hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, ezután dolgozzuk bele a citrom levet, tejfölt és az egy tojást és addig gyúrjuk amíg jól nyújtható tésztát nem kapunk, ha száraznak érezzük tegyünk hozzá kis tejfölt ha pedig túl légy kevés lisztet.
Ezután vegyük ketté nyújtsuk el egyenként 2-3 milliméter vastagságúvá,

kenjük meg tojással szórjunk rá a kisebb adag sajtból  majd derelye vagy pizza vágóval vágd fel tetszés szerinti vastagságúra ,

 és tedd sütőpapírra bélelt tepsire. 180 fokos sütőben kb 12-15 perc alatt süssük arany barnára.
Cayenne bors helyett ha izésíteni akarjuk tehetünk bele egy egy kanál pesztót, paradicsom pürét (de akkor óvatosabban adjunk hozzá tejfölt!) vagy finomra tört mogyorót, esetleg zöld fűszereket is de natúron is finom lesz, pont olyan mint régen a kis öregek sütöttek Húsvétra vagy lakodalomra, Karácsonyra.
Ropogtassuk tv nézés közben vagy mint én most blog írás közben, egészségünkre!