2015. június 20., szombat

Kertészkedés itt Londonban

Helló fiúk lányok, ha már kertész könyvet ajánlottam nem régen akkor hát mivel ma kicsit felhős de nem rossz idő volt itt, akadt tennivalóm bőven a kertben, kint is voltam jó 3-4 órát és bizony nyugtatóbb dolog ennél nincs is más. Hoztam pár gyönyörű paradicsom palántát, a Mezőkovácsházi szomszédságunk ajándéka volt, pár paprika tövet a piacról Magyarországról, és itt is ültettem jó pár féle paprikát, csilit, jalapenot, epret, málnát meg különféle virágokat és zöld fűszereket.
Ez a kert amit a képeken megmutatok nem az enyém de senki nem foglakozott a növényekkel és amikor ide érkeztünk volt pár árva rózsatő egy kisebb dzsungel fűből meg szederből és megkérdeztük a tulajt zavarja e ha foglalkozunk a kerttel, természetesen azt mondta nem, sőt örült neki. Itt nagyon sok házban van kert de senki nem törődik vele pedig azért Anglia elég híres a sok szép kertjeiről, parkjairól. Gábor magára vállalta fűnyírást én pedig elvagyok a virágokkal és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Mindig szeretettel nevelgettem növényeket nem is lehetne ez másként hisz szakács embernek érzem magam és a sok zöldség, gyümölcs, fűszer frissen egész más ételt varázsol az asztalra, megtölti élettel az ételeinket és minket pedig energiákkal jó minőségű vitaminokkal lát el.

Ez egy tűzliliom két éve vásároltuk valami fránya élősködővel aminek a hernyói kapásból tövig rágták és gyönyörű piros bogarak lettek belőle, idénre fülön csíptem őket és sikerült elpusztítani egytől egyig...azt hiszem a növény meg is köszönte a gyönyörű virágaival.
---------------

A Tátika(oroszlánszáj) ami utánam jött talán drága nagyim kertjéből hogy magával hozzon egy simogatást a lelkemnek. Nem tudom hogy került ide de már a virágoskertben is tt vírít és örülök nagyon neki is.


A szép Vörös rózsa amire vágytam, ja hogy nem vörös hát igen az üzletben megvettük a tábláján nem ő volt de mivel őt szánta nekem a sors ezért úgy szeretem mintha vörös lenne.
-------------------

A körömvirág nem csak szépsége miatt van itt hanem mert sok helyen láttam és nem titkolt céllal bőrápoló tulajdonságait is kiszeretném használni.
-------------------

Muskátli ami kint telelt át, mert ugye itt nem fagy át a föld kicsit ugyan a fagyok megtépázták de tavasszal megmetszettem és már virít is.
-----------------


Málna és szeder keveréke (Tayberry) sok sok szép gyümölcs zöldellik rajta és már meg is kóstoltunk egyet, picit a málnás íze van de savanykásabb mint a málna.

----------------


Van itt minden a fenyők azok karácsonykor fel vannak díszítve a másikat barátainktól kaptuk s úgy tűnik sikerül helyre hoznom picit megégtek, rájöttem imádják ha nem csak a tövét de a lombjukat is meglocsolom vízzel így most szépen zöldell és gyógyulgatnak a száraz részek is. Van ott még begónia a kerítésen, Oxalis amit otthonról hoztunk, szegfű két féle is, Primulák a ládában, Gábor kis pálmája, a szaporított sokszínű illatos violák, a telet átvészelő új hajtásokat hozó fukszi baloldalt, és középen hátul a liliom mögött az illatos levelű babér, ami ad is két levelet a most készülő palóc levesbe.

Hátul az Angol kertek elengedhetetlen kellékje hatalmaskodik a rozmaring, mikor vettem a kezemben elfért a cserép tavasszal üde kék virágokkal hálálja meg a gondoskodást.
Elől egy Angol idős bácsikától vett téli borsika fű ami nagyon kellemes ízt ad a leveseknek és a szószoknak is, mögötte egy oregánó amit magról nevelgettem, mellette petrezselymek és bazsalikom és egy picit megégett thilandsia ami remélem hoz majd új növényt.


Bal oldalt két citrom csemete előttük Gábor egyik pálmája, és a díszbokor aminek nem tudom a nevét de szép kék virágai vannak, a seprű mellett a málna bokrom amiből már ettünk is és mellette egy régi Angol lakó szőlőként vásárolt Kivije amit megörököltem.


A kis fólia sátrat is a régi lakótól örököltem a Jukkával együtt, a paprika csemetéim vannak a fóliában előtte pedig egy része a Mezőkovácsházáról ajándékba kapott paradicsomaim.


Őket én ültettem magról Januárban, sajnos a kevés napsütés és a hűvös idő nem segít nekem abban hogy nőjenek de annál nagyobb türelemre tanít, van köztük magyar alma paprika, csípős hegyes zöld paprika, sárga tv paprika, piros és sárga chili,csokoládé színű jalapenó.

Van még pár növény aminek itt találtam jó helyet a fólia sátorban. A kesztyű csak védelmi célokat szolgál nem kívánom szaporítani :D


Szegfűk és violák, no meg két árva rózsa amik a meghalás szélén voltak amikor ide költöztünk, én fogtam a metsző ollóm és idénre már szép virágkoronával ajándékoztak meg cserébe a vagdalásért és a tetvek meg a meztelen csigák elkergetésért, közöttük a nem is vörös rózsám amit vörösként szeretek.


Az én drága Hugicámtól kapott kincsként őrzött borsmenta tő, ő is Mezőkovácsházáról érkezett Angliába és már sok új hajtással ajándékozott meg a szeretetemért cserébe, de nem utolsó sorban a múltkori Gyrosomnak a joghurtos öntetét is frissítette néhány szép kövér levéllel és annak kellemes mentolos ízével. Előtte van egy tő kakukkfüvem is ő valamiért lemaradt.


Egy másik fóliában figyel 4 tő már virágzó sárga paprika, 2 tő hegyes zöld csípús paprika a vajas kenyérre vagy egy jó hortobágyi húsos palacsintára rávágva. Van ott még egy nagy metelőhagyma ami szépen virágzik és egy nagy tő zsálya a rizottókhoz.
------------------------

Eprek itt és eprek ott, no meg a tátikám megbújva közöttük


Nagy tál eprekkel ajándékozott meg az erkélyládás eprem is de az emelt ágyásból is jut majd bőven pocaknak ami egy picit később kezdett már érni de garantáltan finom, íme pár napos termésünk, lentebb és már a szomszéd loknis hajú kislányának is jutott belőle, meg adtam töveket kollégáknak is.

---------------------
Az eper mellett vadon szaporodott paradicsom tövek(itt ott virágok közt előbújva mólt évi magokból) amiket nem volt szívem kidobni és ma egy ments meg akció keretében beültettem őket konténerekbe, hajrá hátha sikerül még meglepetést okozniuk.

---------------------

A szomszéd török nő fügéktől roskadozó fája, nekem adja a fügéket, amit szívesen eszek mert jól beállítja a vércukrot, jó lekvárnak is és a levelének a nedvei csak érdekességként írom le elmulasztja a kisebb szemölcsöket is.
----------------------

és végül egy szép bokor nem tudom a nevét csak azt hogy jól érzi magát ott ahol van és szépen virítanak a kékes virágai.

Remélem kedvet kaptatok a növényekhez igazán nem nagy ügy akár egy-két apró kis zöld füszert tenni az ablakba sem és bőven meghálálják a törődést is, legyen szép hétvégétek és minden szépet .


2015. június 18., csütörtök

Kiskert naná... bármikor bárhol

Sokat olvasgatok...innen ...onnan csemegézek és találtam egy nagyon kedvemre való könyvet amit szeretnék ajánlani. 

Dóra Melinda Tünde: Kertkaland

Én csak az előszót és a lenti ismertetőt olvastam el és felébredt bennem az alvó oroszlán mert nem csak az étel készítés hanem kert szerelmese is vagyok, no persze hisz a jó kerti zöldségek adják meg az életünk zamatát  Abszolult tudok az íróval az előszó alapján is azonosulni és izgalommal várom hogy megérkezzen a könyvem és nyakig belevessem magam. Ha gondoljátok olvassatok bele az ismertetőbe, én azonnal meg is kerestem és rendeltem.
Jó olvasást és kertészkedést !
A cikk...
http://www.hir24.hu/matine/2015/06/12/dobbenetes-latvany-igy-nez-ki-a-kert-amit-soha-nem-kapaltak/

Idézet a cikkből ..."Magyarországon három emberből kettő városban él. Földet legfeljebb akkor látunk, amikor kirázzuk a cipőnkből vagy lemossuk az autóról kirándulás után. Már nincs meg az a szinte ösztönös bölcsességünk a növényekkel kapcsolatban, hisz legtöbbször csak cserépbe vagy lakásba zárt, nem teljesen normálisan viselkedő élővilággal találkozunk. A rovarokat válogatás nélkül, sikítva irtjuk. A virágokat nem merjük nagyon szaglászni, mert vegyszeresek lehetnek. A vadnövényektől félünk, mert fogalmunk sincs, mi mérgező, mi nem."

2015. június 6., szombat

Stíriai metélt Gábortól


Régi idők nagy kedvence és egy hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes étele a Stíriai metélt, aki szereti a főtt sült tésztákat és a friss citromos, könnyű,vaníliás, mazsolás dolgokat annak igazán érdemes elkészítenie. Régen nálunk a családban Nagymamám készítette és szerettette meg velem, azonban most Gábor készítette el és adta a receptet egy régi nagy vendéglátós szakácskönyvből (Túrós Emil és Venesz József).
A recept
kb. 6 személyre 

50 dkg zsíros tehéntúró
27 dkg liszt 
4 tojás
2 dl tejföl
csipet só
15 dkg cukor
reszelt kezeletlen citromhéj
5 dkg mazsola
1 vaníliás cukor(vagy egy vanília kikapart magjai)
7,5 dkg vaj
Zsemlemorzsa és kevés vaj a tepsi kikenéséhez és szórásához

A tehéntúrót egy szitán vagy egy burgonya nyomón áttörjük és a lisztet hozzá szitáljuk kis fészket csinálunk középre majd beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a csipet sót, a tejföl egynegyedét(kb. egy két evőkanál), majd alaposan tésztává gyúrjuk, ha túl lágynak találjuk a tésztát ez akkor fordulhat elő ha a túró nagyon savós akkor még kevés liszt hozzáadásával kezelhető tésztává gyúrjuk. Kb. 1 cm szélességűre nyújtjuk és 3,4 cm hosszúságú vastag metéltre vágjuk hogy a képen is látni lehet.

Majd forró lobogó vízben kifőzzük  utána enyhén leöblítjük hideg vízzel, lehűtjük

 A maradék 3 tojást szétválasztjuk a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, 7,5 dkg vajjal habosra keverjük majd ráreszelünk a kezeletlen citrom héjából kb, egy fél citromnyit.
A fehérjéket is kemény habbá verjük.

 A kikevert sárgájához hozzáadjuk a tejfölt végül a kifőzött és lecsepegtetett túrómetéltet belekeverjük, hozzáadjuk a beáztatott kinyomkodott mazsolát, majd beleforgatjuk óvatosan nem összetörve a kemény habbá vert fehérjét. 

Kivajazott, zsemle morzsázott tepsibe vagy porcelán sütőtálba tesszük, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb 30-35 alatt.

Frissen forrón tálaljuk, tehetünk rá friss gyümölcsöket, vaníliás porcukrot vagy finom gyümölcs dzsemeket.

Jó étvágyat Kívánunk hozzá!

2015. június 5., péntek

Angelina Jolie Sajtos pogácsája a dunyha alól

Hát mostanában nem sokat írogatok, mert egy kicsit elfoglalt vagyok, persze ez nem panasz mondhatjuk lehetne akár dicsekvés is, meló, pihi, főzés, hétvége, kirándulások és minden kezdődik elölről. Na de tőrjük meg ezt a kis csendet egy haza menetellel Magyarországra, ami igazán jól sikerült pedig egy szomorú dologgal kezdődött számomra. Sajnos a drága kiskutyám Jeffem 14-évesen elment tőlünk mielőtt haza indultunk volna, már nem tudott megvárni, szépen elaludt a kapu előtt várva minket, nagyon szomorú voltam de azt gondolom mivel nem szenvedett, kegyes volt a sors hozzá, próbálom úgy felfogni hogy ne fájjon annyira. Nem szeretném ha szomorúságot okoznék bárkinek is mert mindig az vidám kis lihegős nagy mackó orrú bohóc marad, aki egy igazán feltételek nélküli barátom volt 14 éven át és ezzel be is fejeztem. Szóval haza indultunk most valahogy jobban vártam ezt a pillanatot mert a régen látott kis hugicámra

 is tudtunk kevés időt szakítani meg az unokaöcsémre aki ballagott, bár sokakra így sem volt elég idő de mégis nagy izgalommal vártam a pillanatot. Haza... tudod amikor ott a családod vagy annak megmaradt része akik mindennél fontosabbak és ahol gyerekként részben felnőttél az illatok, a táj, a sárga repce mezők, amikor a sarokhoz érve GPS nélkül is eszedbe jut felidézve vajon melyik lehet az az utca ahol most laknak, ahol már az unokaöcséd haverjai felhívták őket hogy láttak egy angol rendszámú autót, és végül a megérkezés a boldogság hogy újra láthatjuk egymást. Persze már haza menetellel előtt megkérdezte hugi mit szeretnétek enni és persze én rávágtam azt a finom csirke húslevest kevés köménnyel mert ő azt is tesz bele, daragaluskával meg rántott csirkét, és miközben zötykölődtünk haza felé Mezőkovácsházára még a telefonba mondta... meg dagasztom a sajtos pogit és én már el is képzeltem milyen finom illatok fogadnak.
Megérkeztünk nagyon örültünk egymásnak egy kis beszélgetés után megebédeltünk jókat nevettünk és közben a hugi megszólal...oh már egy órája kel a pogi a dunyha alatt, jót kacagtunk pedig régen bizony sokan oda dugták keleszteni a jófajta kelt tésztákat, ott bizony nem kap huzatot és elég meleg marad hogy tegyék az élesztő gombák a dolgukat, és elő is került a pogácsa persze nem kelt el gyorsan kiszaggatta hugi, jól megszórta sajttal nagy gondossággal mert apu azt is szereti néhányat köménnyel és máris mentek a sütőben. Közben kimentem vele beszélgetni a konyhába, és láttam ahogy az apró kis kezeivel oly gondosan szaggatja, nyújtja, szórja a sajtot mert bizony az ő bátyja haza jött, azt hiszem nem is kell több szó arra hogy az ember ilyenkor mit érez, közben jókat vigyorogva sörözgettünk jól éreztük magunkat, és már sültek is a pogácsák alig vártuk hogy kiérkezzen az első adag. Megsültek és előkerültek de nem sokat élvezték a pogácsák a szabadságot mert már is mint a sisere had enni kezdtünk és valami nagyon finom volt. Bevallom nekem jó sajtos pogi receptem nem volt és valahogy ha neki is fogtam sikerültek de nem lettek ilyen finomak mint a hugim pogija így mondtam nekem ez a recept kell, már vette is elő és fotóztam a telefonommal, de mikor megláttam Angelina Jolie sajtos pogácsája..., hát kicsit megmosolyogtam, már láttam is ahogy Angelina Jolie bekap egy két sajtos pogit, és két három tigris bukfenc kíséretében kiteríti az egész filmes stábot, de félre a tréfával meg a sok szöveggel jöjjön a recept.



Angelina Jolie Sajtos pogácsája

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
50 dkg sütőmargarin
1 nagy pohár tejföl (4 dl)
30-40 dkg reszelt sajt(a recept csak 20 dkg ír)
2 tojás
2 dl tej
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor


Elkészítés:
A tejet kéz melegre langyosítva a cukorral elkeverve kevés lisztel felfuttatjuk az élesztőt, A lisztel elmorzsoljuk a margarint, majd beletesszük a tejfölt, egy tojást , sót bele reszeljük a sajt felét majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet és alaposan átdolgozva sima tésztát gyúrunk belőle, kinek hogy nekem deszkán könnyebben megy mint tálba de ha van géped azt is használhatod. 1 órán át meleg helyen, akár a dunyha alatt is duplájára kelesztjük majd egy deszkán még egyszer átgyúrjuk és ujjnyi vastagra nyújtva ízlés szerinti nagyságúra szaggatjuk.

 A tepsiben a másik tojással lekenjük, majd megszórjuk sajttal, köménnyel akár szezám maggal, vagy frissen mozsárban törött borssal,

 én még kelesztettem fél órát és 180 fokos sütőben szép aranybarnákra sütjük hogy ne száradjanak ki.

Ha lehet.., boldog családi körben vagy a legkedvesebb  barátokkal kirándulva, mókázva,akár sörözgetve mint mi is tettük, jól betakarva hogy másnapra se száradjon ki fogyasszuk el szeretettel és egészséggel pont úgy ahogy nekünk is azok a szorgos kis kezek készítették.


Visszaindulás előtt egy csoport kép :)