2014. október 25., szombat

Krémes camembertes penne, pirított baconnel, spárgával és fehérborral


Akartok egy gyors és lehengerlően krémes tésztát készíteni ami nem csak hogy finom de színes és egészséges is, hogy miért is? A spárga  jótékony hatásaira már az ókorban is felfigyeltek és nem csak ételként de gyógyító hatású csodanövényként is kezelték, tele van vitaminokkal K, C, A, E, B, folsavval, mangán, foszfor,vas, cink, és sok benne a glutation is amit a rák megelőzésében nagyon fontos anyagnak tartanak. Vesetisztító hatása közismert, emellett vértisztító, segít a bőr rugalmasságát megtartani, vesekövek ellen is kiváló és nem utolsó sorban a régi emberek afrodiziákumnak is használták segíti kitűnően korrigálja  a cinkhiány okozta libidót, de még a patikában kapható probiotikumokat is helyettesíthetjük vele mivel elősegíti a rosttartalmánál fogva a jótékony bélflórák elszaporodását is. No ennyit az egészségről most pedig készítsük fel az ízlelőbimbóink és vágjunk bele ennek a nem túl komplikált ételbe.
Ehhez szükség lesz a következőkre:
Kb. 4 adag
50 dkg penne tésztára
25 dkg friss zöld spárgára
10 dkg finom bacon szalonnára
20 dkg lágy camembert sajtra
1,5 dl tejszínre
2 gerezd fokhagymára
1,5 dl száraz fehér borra
ás kb 1-2 evőkanál vajra
Törött bors és só
Ízlés szerint reszelt sajt

A Vajat felforrósítjuk és az apróra vágott bacont megpirítjuk benne, majd a camembert sajtunkat bele tördeljük és addig forrósítjuk amíg fel nem olvad, hozzáadjuk a tejszínt, őrölt borsot, a nagyon vékonyra szeletelt fokhagymát és felöntjük borral, majd összerottyantjuk amíg kis buborékokat nem vet.
A Spárga kb egy cm vastagabb végét levágjuk az nem kell, ha szükséges burgonyahámozóval lehúzzuk a bőrét hogy ne legyen szálkás vagy keserű, de ha friss roppanós a spárga ez nem kell, majd felvágjuk kb 2-3 cm es darabokra és forró sós vízben 4-5 perc alatt puhára pároljuk és leszűrjük. 
A penne tésztát kifőzzük sós vízben, és leszűrjük, majd az elkészült szósszal átforgatjuk, tálaljuk és a kifőtt spárgát szétosztjuk rá,
Fogyasszuk egészséggel azért hogy még egészségesebbek legyünk, mert az amit megeszünk azok vagyunk mi magunk is. 
Jó étvágyat !




2014. október 22., szerda

Mediterrán fehérboros csirke a Francia Riviéráról ahogyan Gabikától tanultuk...


Még kora nyáron Francia országban és Belgiumban jártunk egy gyors de annál kellemesebb és élménydúsabb látogatóba és akkor készítette nekünk el ezt jóságos finomságos ételt Gabika a vendéglátónk akinek nem csak a szíve de bizony a fakanala is a helyén van. Számomra mindíg kedves ha külhonban olyan ételt fogyasztunk ami a Magyaros ízekre emlékeztet de mégis eltér valamilyen formában. Nagyon szeretjük a különleges színes ételeket és bátran mondhatom ez egy valóban finom vacsora volt a rizs körettel és utána a Francia borokkal. No de nem csigázok tovább senkit vágjunk bele a hozzá valókba.
Fejenként egy egész csirke comb 
Mi most 3 also combot vettünk fejenként (1-1,5 kg 4 személyre)
1 dl étolaj
1 nagy vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehér bor
só, bors, kevés chili pehely vagy por
3 színes kaliforniai paprika feldarabolva
4-5  leforrázott a hájától megpucolt vágott paradicsom(vagy konzerv darabolt paradicsom)
kakukkfű, borsikafű, és piros fűszer paprika
A Hagymát felkockázzuk és az olajon megpirítjuk majd  a fokhagymát összetörjük és rádobjuk kevés piros paprikát szórunk rá chili pehellyel majd a feldarabolt paprikákat megfonnyasztjuk rátesszük a feldarabolt paradicsomot is egyet rottyantjuk

 felöntjük a száraz fehér borral és átforraljuk, majd a megmosott csirkéket beletesszük utána beleszórjuk a fűszereket sóval borssal ízesítjük és puhára pároljuk a szafton.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat ehhez a remek színes vadítóan finom ételhez !





2014. október 19., vasárnap

Házi pita és gyros csirkéből


Vannak dolgok amiket az ember ha megkíván nincsenek mindig kéznél, de mint bármi más az életben csak is rajtunk múlnak hogy létrehozzuk-e akarjuk-e, így van ez az ételekkel is ha jót szeretnél enni és valóban akarod akkor neked kell oda állni és úgy elkészíteni ahogy megálmodtad. Nekem egy étel elkészítése örömet okoz, szeretem ha alkothatok ahogy az ízekkel játszhatok, megfeledkezem magamról és szinte látom ahogy az étel életre kel és egyé válik velünk. Ez amit most készítettem ugyan egyszerűnek tűnik de tegnap két órámba telt a tésztával együtt amit szintén én dagasztottam és sütöttem, el kell hogy mondjam hogy a fáradozás megérte mert valami nagyon finom dolog lett a végeredmény.
No de lássunk neki vegyük a hozzávalókat.

A Gyros húshoz:

ha találunk nagyobb csontozott csirke felső comb filét abból pitánként egy nagy elég
én most 4-et használtam és mi csontoztuk ki mert itt nem volt bőrös
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál piros paprika
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1,5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt bors
kis szerecsendió
és a sütéshez 2 evőkanál oliva
Keverjük be a fűszereket alaposan dörzsöljük át vele a húsokat, majd tegyük egy tepsibe fedjük le alufóliával süssük 180 fokon 3/4 órát majd a fóliát levéve pirítsuk még 15-20 percet a bőrét hogy jo ropogós de szaftos legyen. Vágjuk csíkokra, bőr alul, dobjuk bele egy serpenyőbe és mielőtt a piták készek forrósítsuk pirítsuk át ismét.


A tészta kovászhoz:
10 dkg kenyér liszt
1,2 dl kézmelegmeleg víz 
csipet cukor
4 dkg élesztő
Keverjük el az élesztőt a langyos vízben a cukorral és a lisztel simára és tegyük meleg helyre hogy jól felfusson.

A tésztához :
20 dkg finom liszt
25 dkg rétesliszt
2 dl kézmeleg viz
1 evőkanál porcukor
7 gramm (kb egy púpos teáskanál) tengeri finom só


Ha felfutott az kovászunk a leszitált tészta hozzávalókkal dagasszuk jó alaposan össze, nálam ez a folyamat addig tart amíg a tészta apró kis hólyagokat nem vet, most kézzel dagasztottam de használhatunk nyugodtan gépet is hozzá. Kelesszük jó 3/4 orán át majd lisztezett deszkán gyurjuk picit át vágjuk 8 egyenlő darabra kicsit becsípve a végeit hogy alul legyen formázzuk gombócra majd melegen pihentessük még 10-15 percet, nyújtsuk fél cm-es karikára és 190-200 fokos sütőben lisztezett tepsin süssük pirosra amíg jól fel nem fújódik kb 15 perc.
Ha kisült picit hagyjuk hűlni vágjuk le a kupakját óvatosan szétnyitva hogy a gőz ne süssön meg minket, töltsük meg.


A csípős paprika krém( én most enyhére csináltam)

2-3 jó érett kápia paprika
2 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál só
fél teáskanál őrölt bors
csipet cukor
kevés csili vagy csípős paprika pehely vagy szárított paprika.
1 evőkanál alma ecet

A paprikákat kicsumázom felvágom és az olíván a fűszerekkel forró serpenyőben jól átforgatom, majd egy gyorsvágó géppel (cutter)pépesre vágom az almaecet hozzáadásával.

 A zöldségek:

1 lila hagyma 
2 paradicsom
1 kisebb ropogós uborka
Felszeletelve
Ha akarsz készíthetsz reszelt uborkából tzatzikit én most ezt kihagytam mert egy görög joghurtba kevertem kevés oregánót és ez volt a paprika krém mellet a szósz a pitába.

Miután elolvastad amiket írtam próbáld úgy időzíteni a dolgokat hogy a pita is meg a húsi is forró legyen. Ha levágtad a piták tetejét én 1-2 szelet ubit paradicsomot és lila hagymát teszek belülre először egy evőkanál joghurttal és egy teáskanál paprika krémmel majd a húsi jön és a tetejére vagy oldalra még kevés zöldség joghurt és paprika szósz jön. Ha mindent jól csináltál egy fergeteg finom forró kívül ropogós belül laza kenyért tésztás, szószos, csirkeszaftalt átitatott finom gyrost kapsz.
Jó étvágyat hozzá hidd el megéri. ;)