2014. augusztus 25., hétfő

Szabolcsi töltött káposzta lecsósan....


Én Nyári töltött káposztának hívom és úgy az igazi ha jó vastag finom pikáns paradicsom szószt készítesz hozzá és az otthoni finom nyáron megjelenő friss zöld leveles káposztából készíted, de elmaradhatatlan kellék mellé még a jó Magyar friss kenyér is főleg így augusztus 20.-a környékén ha már az is a jó otthoni új lisztből készült, legyen illatos belül puha mint a jó toll párnád (ami ha ráfekszel körbe ölel és ha felkelsz róla kirúgja magát)és kívül pedig ropogós és ízletes. Itt csaltam gy picit de nem nagyon felfedeztem egy könnyed ízletes édes káposzta félét(Cukorsüveg káposztának fordítanám) és a Lidl től hoztuk a kenyeret mellé mert az áll az otthonihoz nagyon közel, igazán finom és friss volt. Amikor az évben áldott drága Nagyim hogy őt is megemlítsem és megemlékezzek róla valamit az évben először evett vagy először készített új ételt mindig mondott hozzá egy a szívemnek nagyon kedves mondókát is hogy nehogy a fránya gyomorrontás elérje az pedig így hangzott. -Újdonság a gyomornak, rontás menj a pokolnak! ...és utána már nyugodtan állhattunk neki falatozni az évben újonnan készített ételnek. Én pedig ma boldogan kezdtem neki annak a töltött káposztának amit a Gábor kért tőlem de nekem is nagyon kedves, mert bizony ezt Sátoraljaújhelyen tanultam meg amikor az idős embereknek főztem egy otthonban, Magdánktól az egyik legkedvesebb konyhás nénimtől na meg a főnök asszonyomtól Nyiznyoszki Katikától, mert az alföldön ahonnan én jövök savanyú káposztából készítik és tejfölösen jó kis Kolozsvári szalonnával de azt majd télen.
No ennyi a rövid történetekből jöjjenek a Hozzávalók amiből kb 25 db kisebb töltelék lesz.
Kb. 3 óra a főzéssel együtt ha jól beosztjuk az időnket és nem hagyjuk el a konyhát

75-80 dkg darált sertés hús ne legyen túl száraz mondjuk lapockából
2.5 dl pohár rizs én soha nem mosom meg fözögetem
2 fej Nyári káposzta friss zöld leveles közepes fej
4-5 szép zöld Magyar paprika(ami sárga)  én itt csaltam kis Magyar üveges lecsóval és plusz másfél kalifornia paprikát tettem bele
4-5 közepes szem friss paradicsom de ha te is lecsót használsz kevesebb is elég
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg kenyér szalonna apróra kockázva
10 dkg császárszalonna apróra kockázva
2 közepes fej hagyma
2 dkg piros édes fűszer paprika(ha valaki csípősen szereti akkor ízlés szerint azt adjon hozzá )
1 evőkanál étel ízesítő
só 
ízlés szerint bors
kevés étolaj
kevés ecet a káposzta forrázó levébe
fél dl étolaj
én közé kockáztam kevés füstölt kolbászt is 5-10 dkg..csak az íze végett
1 paradicsomlé fél literes sűrített Lidl
3-4 kanál cukor
2-3 evőkanál liszt
NEM tojást nem használunk a töltelékbe !
Először is válasszunk egy akkora lábast amiben elfér a káposzta ahhoz hogy leforrázzuk a leveleit és tegyünk oda több mint a jó félig vizet benne forralni és kevés sót két evőkanál ecetet.(.itt megállok miért kell az ecet, nem az íze miatt ha túl gyenge a káposzta akkor hamar szét fő ha forrázzuk az ecet megakadályozza hogy a káposzta levél szét főjön) A káposztákat egy éles késsel Vigyázva Magunkra négy irányból beszúrva szabadítsuk meg a torzsától,

 Amíg a vizünk fel forr pucoljunk hagymát készítsük elő a lecsónak valókat, vágjuk apróra a szalonnát, és pucoljuk meg a fokhagymánk és törjünk borsot a mozsárban.


 Ha forr a víz egy húsvillával vagy csipesszel tegyük bele az első káposztát és kb. 1-2 perc forralás után kezdjük leválasztani óvatosan a leveleket egy villa segítségével a levelek akkor jók amikor olyanok lesznek mintha meg lennének alaposan fonnyadva a vastag eret úgyis ki fogjuk égni ha majd hűl egy picit. Én egy tepsire szoktam kiszedni hűlni mert azon kényelmesen tudok dolgozni. Miközben szedem a leveleket a káposzta levél vékonyabb részének a közepétől kivagdosom a vastag ereket lefele a késsel majd a nagy leveleket szét repesztem középen az ér mentén lefelé félbe.

Ha ügyesek vagyunk meg is tudjuk számolni kb 25-30 fél levélre lesz szükségünk de a többi káposztát is forrázzuk le szabadítsuk meg az erektől és vágjuk apróra.


A lecsó:
A Szalonnákat kevés fél dl olajon odateszem és kipirítom

 majd az apróra vágott vöröshagymát


 hozzáadom és megfonnyasztom, utána jön a paprika fel fél karikázva majd a paradicsomot is hozzáadom összevágva (én mindig megszabadítom a héjától egy fél percre a káposzta főző lébe dobom majd hideg vízbe és lejön könnyen)

 sózom borsozom és a végén hozzáadom a fűszer paprikát.

A Töltelék: 
A darált husit egy nagy tálba teszem majd hozzáadom a rizst a fűszereket ízlés szerint sót, borsot a reszelt vagy zúzott fokhagymát és itt jön amit sokan nem ismernek ahhoz hogy valóban szaftos nem kirakat betörős legyen a töltelékünk én nem használok bele tojást de a már kész lecsónkból egy konyhai gyorsvágó(Cutter) segítségével egy merőkanálnyit összepépesítek és ezt adom a töltelékbe ha már nem túl forró. 

Ne ijedjünk meg ha picit lazának tűnik mert nem engedi a káposzta levél és a rizs szét főni, 

szóval csak gyúrjuk össze alaposan a  tölteléket ha nem elég piros használjunk még piros paprikát és ízesítsük bátran, de ne sózzuk el !

Az összeállítás: 
A kész káposzta leveleket a képen látható formában megtöltöm





 de ügyelek arra hogy ne legyenek nagyok a töltelékek itt nem öklömnyi káposzták kellenek hanem egy kb kisebb tölteni való paprika méret legyen, és megint egy trükk csakhogy ne dobjunk ki semmit a főzés során, a szalonnabőr nagyon jó a lábas aljára a zsiros felével lefelé fordítva arra hogy a főzés során megakadályozza hogy leégjen a káposzta tehát szépen lefektetjük arccal a lábas alja felé majd az apró káposztából szórunk (osszuk 3 egyenlő részre)egy sort rá majd megszórjuk a felkockázott kis kolbász darabokkal és egy kanál lecsót(osszuk két felé most egyik fele kell) 


öntünk rá és erre szépen sorakoztatjuk a megtöltött káposztákat ahogy a képen látod.

Ha igaz még egy sör töltelékünk lesz ha ügyesek voltunk és jól osztunk szorzunk meg a lábasunk is hasonló méretű. 
Megint jön egy sor apró káposzta kolbászkák maradéka és a lecsó maradéka(nehogy bevágd a lecsós edényed a mosogatóba mert még értékes maradékok vannak a falán és az alján) és legvégül mielőtt rászórjuk a maradék káposztát szórjunk rá egy kávéskanál sót és egy evőkanál cukrot majd a káposztát oszlassuk el a tetején öblítsük ki meleg vízzel a lecsós edényt ezt öntsük rá a paradicsomléből egy decit és annyi vizet hogy ellepje.

 Majd kb. másfél órát főzzük közepes lángon ne rotyogjon de főjön. Néha rázogassuk meg a fazekunk óvatosan de ha a szalonnabőr az alján nem éghet le. és a tetején lévő káposzta aprókat is kevergessük át óvatosan hogy az is megfőjön, a töltelékre vigyázzunk, amíg fő,
 készitsük el a mártást.

fél dl olaj 2 kanál liszt egy laza zsemlyeszínű rántást készítünk félre húzzuk és bele öntjük a 4 dl paradicsom sűrítményt és kb 2.5 - 3 dl vizet 3 evőkanál cukrot meg egy kevés sót majd forraljuk mártás sűrűségűre.
Ha kész a káposztánk zárjuk le alatta a tüzet és hagyjuk egy 10 percet még békén hagy dagadjanak a rizs szemek még, utána tálaljuk a szósszal és friss kenyérrel és ne feledjük el előtte mondani ahogy Nagyanyáink is tették...Újdonság a gyomromba, rontás menj a pokolba!
Mindenkinek kívánok jó étvágyat és sok Boldogságot az élethez!. ;)











2014. augusztus 12., kedd

A zserbó ízű palacsinta...


Az éjszakás műszakokban ami 3 hetenként van bizony sokszor ébredek napközben arra hogy kéne valami kis plussz édesség, ma egy jó nagy adag kolbászos  szaftos paprikás krumpli után jelent meg a lelki szemeim előtt egy halom palacsintaaaaa. Na de milyet...nem régen főztem jó kis baracklekvárt rummal egy kis étcsoki is akad a fiokban no meg dió is van a háznál...akkor legyen most zserbó ízű a palacsintánk.
Én mindig szeretem hajszálvékonyra sütni, mert ez nem lángos és  azt is szeretem ha nem lehet sportkorongnak használni, leírom én most hogy készítettem egy óra alatt 18 palacsintát.
1 dl tej, két egész tojás 2,5 dl szóda víz, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só, fél dl étolaj, 20-25 dkg liszt amit alaposan símára kevertem.

 Majd egy forro kerámiás sötőben egyenként kisütöttem.
,
a Töltelék egy étcsoki kb 100 gr
baracklekvár
durvára tört vagy őrőlt dió kb 8-10 dkg

a sütéshez és a csokiba is kevés étolaj kb fél dl.
a csokit felolvasztom forró gőz felett egy két evőkanál étolajjal

a palacsinta egyik felét vékonyan megkenem csokival

a másikat barack ízzel
majd meghintem a durvára tört dióval

szalvétára hajtom

és jól megtömöm vele a bendőm.
Mindenkinek jó étvágyat most megyek az ágyba még hunyok egy két órát meló előtt.