2014. május 31., szombat

A finom foszlós reggeli briós


Szombat reggel révén mikor is pihenhetnék korán kidobott az ágyam, és mivel nem tudtam mihez kezdjek magammal kitaláltam hogy brióst sütök, mert itt Angliában annak a fajta kívül ropogós belül foszlós briósnak se híre se hamva. A házi készítésű eper lekvárom már régóta várja a pillanatot a konyhaszekrény fiába hogy egy könnyű kis kalács és friss vaj kíséretében végre beteljesedjen a sorsa.
Sokat kísérletezek kelt tésztákkal és bizony rájöttem hogy a legeslegfontosabb egy jó kelt tészta elkészítésénél a legjobb minőségű liszt, a megfelelő hőfok és a lehető legjobb friss alapanyagok kiválasztása, adalékokat is használok hozzá amit könnyen beszerezhetsz akár otthon is és a tésztát légiessé és könnyűvé teszi. No akkor csapjunk bele.
Az összetevők... 8 db briós lesz belőle

55 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
13 dkg sótlan vaj
3 db egész tojás
1-1,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál finom kukoricaliszt
1 teáskanál búzasikér
1 csipet aszkorbinsav
10-12 dkg kristálycukor
1 csom. vaníliás cukor
1 kevés reszelt citrom héj
A Lisztet szitáljuk egy nagy tálba, az élesztőt kevés langyos tejjel(kéz melegnél ne melegebb!) kevés cukorral és csipet lisztel futtassuk fel. A száraz összetevőket keverjük el alaposan a lisztel úgy hogy a liszt is átvegye a szobahőmérsékletet, két egész tojást üssünk bele, öntsük bele a 13 dkg felolvasztott de nem forró vajat, és kb 1,5 dl langyos tejet is és a reszelt citromhéjat is. Határozott mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze ha van dagasztó gépünk azzal dagasszuk ki ha nincs pedig kézzel addig dagasszuk amíg el nem válik az edény falától és a tészta sima egynemű nem lesz. Tegyük meleg helyre és kb egy jó 30 percig kelesszük, én úgy szoktam megoldani hogy egy nagyobb edénybe meleg vizet teszek és arra ráteszem a tésztával telt edényem és úgy kelesztem egy tiszta konyha ruhával letakarva.
Miután megkelt borítsuk ki egy nyújtó deszkára vagy a tiszta konyhapultra, nem kell lisztezni mert a tészta elég vajas ahhoz hogy ne ragadjon és osszuk kb. 8 egyenlő részre. Miután elosztottuk az első részt vegyük ketté és sodorjuk kb egyforma rudacskára mint ahogy a videón is látjuk és a következő képen hajtogassuk össze.




Ha kész akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük még fél órára kelni, meleg heyre és egy tiszta konyharuhával takarjuk le.

A sütőt 185-190 fokra melegítsük elő, én egy kisebb tepsibe egy csésze meleg vizet is szoktam betenni hogy jó gőzös legyen a sütő sütés közben, miközben kel a briósunk és egy egész tojást keverjünk el villával majd a megkelt briósokat kenjük át sorjuk meg kevés kristálycukorral és süssük szép pirosra kb 25-30 perc alatt.
Ha kihűlt tálaljuk vajjal, házi lekvárral vagy jammel, fogyasszunk mellé friss forró vagy hideg csokoládé italt vagy kakaót. Kedves egészségünkre!



2014. május 1., csütörtök

Habkönnyű túrógombóc


Amikor a szakács iskolában a túró gombócot kellett elkészíteni akkor bizony én nem néztem bele a szakácskönyvbe mert a drága nagymamám kezéből lestem el azt. A tanár úr mikor megkóstolta végeredményt megkérdezte hogy milyen receptet használtam ehhez és amikor büszkén rávágtam hogy a nagymamától lestem el jót mosolygott és azt mondta hogy csókoltatom a drága nagymamáját mert ugyan nagyon régóta vagyok a szakmámban de még ilyen könnyű túró gombócot azóta sem ettem. Sok sok féle pattogós receptet láttam elkészíteni és sok félét olvasgattam de igazából azt gondolom ez a recept örök marad a szívemben és eddig akárkinek elkészítettem soha nem vallottam vele szégyent.
A hozzávalók.
1 kg zsíros túró
3 közepes tojás
csipet só
1 vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
6 jó evőkanál búzadara
jó 25-30 dkg Zsemelmorzsa, de én szárított frissen reszelt zsemléből készítettem
és 8-10 dkg vaj
Itt Angliában csak lengyel túrót kapni(Asda piros dobozos) de abból is van jó féle elég zsíros nem száraz és megfelelő a savó tartalma is, én egyszerűen csak áttöröm villával alaposan majd hozzáadok egy csipet sót, egy vaníliás cukrot egy csapott kanál cukrot majd a 6 evőkanál búzadarát, majd a tojásokat kettéválasztva a sárgáját és alaposan összedolgozom villával. A tojás fehérjét kemény habbá verem és nagyon óvatosan beleforgatom a túrós masszába. Vigyázzunk hogy ne törjük nagyon össze legyen légies és ne folyós, ha esetleg a túró nagyon savós volt akkor még adhatunk hozzá egy kis búzadarát de ne ijedjünk meg ha a massza nem masszív hanem inkább picit krémes hatasú. Tegyük félre és közben pirítsuk meg a vajat amíg az író ki nem serceg belőle de ne égessük meg és erre öntsük a zsemlemorzsát és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk sötét zsemle színűre, közben egy lábasban forraljunk vizet egy kevés só hozzáadásával. (Én ebből a masszából nem túl nagy gombócokat formálva 25 db gombócot készítettem.) Amikor felforr a vizünk nem zubog de stabilan forr akkor egy gombócot mindig főzök próbából előtte langyos vizbe mártom a kezem és mivel a massza nem túl kemény óvatosan egy nem tul nagy gombócot formálok vele és a forró vízbe teszem, megvárom amíg feljön és ha miután feljött még 3-4 percig főzöm és nem ment szét akkor két részletben kifőzöm a gombócokat, majd ha kifőtt egy szűrőkanállal kettesével lecsepegtetve a vajas zsemlemorzsába forgatom kézzel és egy tálba rakom mintha csak kiscsibéket fognék úgy vigyázva rájuk. Én azért készítem cukorral mert porcukorral és tejföllel esszük, de ha valaki pirított szalonnával sósan akarja fogyasztani akkor is ez az eljárás csak akkor hagyjuk ki belőle a cukrot és vaníliás cukrot. Ha mindent jól csináltunk és ügyesek voltunk akkor biztos a siker és habkönnyű lesz az eredmény, ha szétmegy a próba gombócunk tegyünk bele még egy evőkanál darát ha pedig kemény lesz akkor sok volt a dara. Semmiképpen ne öblítsük le hideg vízzel a kifőtt gombócokat mert nincs rá szükség és a zsemle morzsát is ha van türelmünk házilag készítsük el(egyszerűen csak egy almareszelőn reszeld le a száraz zsemléket amiket meghagytál az étkezések folyamán), no és persze ne olajban pirítsuk hanem vajban.
Kínáld édesen jóféle tejföllel vaníliás porcukorral meghintve, vagy sósan kis pirított szalonnával és tejföllel.
Egy tartalmas leves mellé igazi csemege én most kolbászos lencselevest ettem előtte.
Legyen szép a napotok és jó étvágyat hozzá!