2013. július 25., csütörtök

Cukkini felfújt kevés kis baconnal...saját ötlet

No úgy látom mostanában zöldségeket beszélek illetve inkább azokat készítek, de sebaj nyár van könnyű ételek és itt a húsok minősége sem a legjobb.
A minap meló közben agyaltam hogy úgy ennék valamit de ne legyen megszokott és legyen benne cukkini is de persze azért valamivel bolondítsuk is meg hogy ne legyen a megszokott húsos étel de lakjunk is jól tőle és még a pocak se nőjön. Kezdett kirajzolódni lassan az elképzelésem és rögtön el is meséltem és képzeltem. Igazából egy jó párizsi masszát képzeltem el habosabban a cukkinivel , finom sajttal kis metélőhagymával amivel a kis kertem már itt is bőven megajándékozott, sajtal, kis frissen....na jó akkor a recept.
kb 4- adag
3 fiatal zsenge közepes cukkini felszeletelve és enyhén besózva
Kevés kb 10-15 dkg szalonna én most magyar bacont használtam

1 mascarpone 100gr
4-5 egész tojás

3 csapott evőkanál liszt
1- dl jó zsíros tejszín de a tejföl is megteszi
kis csokor apróra vágott metélőhagyma
fekete bors frissen őrölve
kevés só
én kevés ételizésítőt is használtam
kis szerecsendió
egy jó kis robot (habverő) gép 
 kevés zsemlemorzsa és vaj
10 dkg reszelt sajt én otthon füstölt sajtot tennék rá, itt találtam egy leárazott de nagyon tuti sajtot
Itt Pecorino sajtot használtam ez nagyon finom megsülve, ropogós kérget alkot ugyanakkor ezer izű sajt.
A cukkiniket megmossuk és utána leszeleteljük kb egyforma szeletekre majd enyhén sózzuk.

Elkészítjük közben a krémet...a tojásokat egy nagy tálba ütjük kevés sóval, ételizésítővel, borssal és szerecsendióval nagy fokozaton verni kezdjük,

 ha habosodik nekem nem akart és begurultam rá akkor is hozzáadtam a mascarponét és a zsíros tejszínt és tovább vertem egész addig amíg majdnem sürü palacsintatészta állaga lett majd hozzáadtam a lisztet az apróra vágott metélőhagymát a lereszelt sajt negyedét és azzal is alaposan összevertem.

Közben a szalonnát felvágtam és odalöktem pirulni.

Gábor kivajazta a sütőtálat meg ki is zsemle-morzsázta és közben sajtot is reszelt nekem.

Na mármost a cukkini sózva vagyon, a szalonna is sós ha kipirul, még inkább,

és a sajtok sem sótlanok és így nagyon vigyázzunk hogy a krém elkészítésénél ne sózzunk nagyon vagy csak pianóban.
Kapcsoljuk be a sütöt 175-180 fokra és kezdjük lerakni szépen elosztva a cukkinit kb 3 sorra, de először csak egy sor cukkini mindegyikre kerüljön egy kis rontásnak egy szelet pirított szalonna,

 kevés hintett lehheletnyi zsemlemorzsa majd egy kevés krém ezt is harmadoljuk el, ja és a szalonnánk is. Ne aggodjunk és ne akarjunk bele tenni egy fél kiló szalonnát mert most nem ez a lényeg csakis az ize fontos ;)

Majd újabb réteg és legvégül még egy. 

Ha vegetáriánus vagy ne tegyél bele szalonnát.

Végül locsoljuk meg a maradék krémmel a tetejét és a kis szalonna zsírunk se dobjuk ki löttyintsük szét rajta majd szórjuk rá a sajtot a tetejére egyenletesen.

Zsupsz be a sütöbe kb 40-45 perc kell neki amíg a képen látható színe nem lesz, ne süsüük tul gyorsan mert akkor a cukkini nyers lesz, túl sűrűn sem kell a sütő ajtót nyitogatni mert akkor meg összeesik a művünk.
Ha már alaposan bejárta a sült sajt orrcsiklandozó illata a lakást akkor nyissuk ki az ajtót és vegyük ki majd forrón tálaljuk.
Legyen szép napotok estétek, és élvezzétek ezt a finom könnyű nyári ételt egy kellemes pohár itallal az asztalon.
Jó étvágyat hozzá.
















2013. július 14., vasárnap

Frissitő pikáns mangold krém leves

 Mondhatnám azt is elfelejtett zöldségek amit itt sikerül újra felfedezni és kipróbálni. Ez a zöldségféle talán leginkább a spenóthoz hasonlítható és nagyon finom leveseket lehet belőle készíteni vagy párolhatjuk kíméletesen köretnek is tejszínesen kis fokhagymával és fűszerekkel. Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető. Én most egy finom levest eszeltem ki ami a nyári melegben sem izzaszt meg és újra pótolja az elvesztett ásványi anyagokat és még ha forrón is esszük kiegyenlíti a külső belső hőleadásunk. Na sok a duma jöjjön a recept. ;)

Hozzávalók kb 4-6 adag leveshez
5-6 nagy egészséges mángold szárastól
3-4 szem közepes burgonya apróra összekockázva
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olíva olaj
2 dl tejszín
1 citrom
1 evökanál liszt
2 husleves kocka
1-2 evőkanál cukor
csipet só, bors, szerecsendió
Kevés kakukkfű (citromillatút használtam de jó a sima is), és friss rozmaring

Kb 1 liter vízben odateszem a két leveskockát az olíva olajat felforrni és addig a mangold leveleket szépen megtisztítom a vastag erektől száraktól , 

megmosom majd vastag laskára vágom.

 Ha a leveskockák felforrtak beleteszem a leveleket a ropogós szárával és az apró kockára vágott burgonyával  együtt, és hozzáadom a fűszereket.

 Pár percig párolom de nem kell sokáig főzni kb 5-10 perc amig a szárak is roppanósak de már puhák és a burgonya is megfő.

 Ha megfőtt egy turmix gépbe öntöm a tejszínnel, és a zöld fűszerekkel és a citrom kifacsart levével meg a cukorral(nekem csak két részletbe sikerült megcsinálni) és alaposan összeturmixolom. Ha kész visszarakom a lábasba és újra forralom.

 Kiváló kevés reszelt sajttal tálalva de finom még pirit ott zsemle kockákkal is.

Fedezzétek fel ti is ezt a régi de mégis egészséges friss zöldséget, jó étvágyat hozzá ! ;)
Mi termesztő zsákban neveljük a mangoldjainkat.