2013. március 30., szombat

Húsvét retro

Nosztalgikus gondolatok cikáznak át a fejemben és sok mindent eszembe juttat ez az ünnep. Gyermekkorom izgalmát ahogy a locsolkodásra készítette édesanyánk a szép fehér ingünket, a vasalt ruha friss illatát hogy csinosak legyünk,

 az izgalmat hogy eltudom e vajon mondani a locsoló verseket, és vajon ki csapja be az orrunk előtt az ajtót mikor meglát kölnivel a kezünkbe nem is sejtve hogy milyen régóta dobog már érte a kis szívünk.

 A főtt sonka illatát ahogy egy edényben rotyogva töltötte meg a konyha légterét miközben a zsíros sonka lében a tojások kergetőzve keringtek ide oda várva hogy az asztalra kerüljenek.

Nagymamám áldott kezét ahogy nagy izgalmammal süti  a Húsvéti kalácsot

 és kuglófot készítette fáradhatatlanul

és sütögette a finomabbnál finomabb süteményeket cukrászokat megszégyenítő mennyiségben és minőségben,

 mi pedig csak ott tátottuk a szánkat várva hogy egy egy krémmel telt edény kiürüljön és az ujjainkkal a maradékot kinyalogathassuk szinte az edényt szárazra törölve. A kishúgaim ahogy a tavaszi szélben lengedező hosszú hajukkal szaladgáltak ki be a házból várva a locsolókat,

 cinkosan ki ki kacsingatva az ajtó sarkából. Nem voltak hatalmas ajándékok de nem is kellett mert ünnep volt ez a nap enélkül is, hisz igazi lakomák voltak a hétköznapokhoz képest,illatos, friss, forró ropogós kenyér a péktől de mire haza értem vele a pékségből már kicsipegettem a sarkát az ellenállhatatlan illata miatt. A jó fajta házi sonka ami lekerült a spájzból a kötélről és mellé a finom kolbász főtt tojás és torma illata.

 Szép ruhába öltözött akkor nem csak az egész város, hanem az emberek is az utcán, mert megtisztelték vele az ünnepet és egymást, kiülve várták a családok egymás fiú, férfi tagjait hogy vajon ki tiszteli meg a lányokat egy egy köszöntéssel és a gyöngyvirág illatú kölnijével. Aznapra eltűntek a gondok csak a mézédes sütemények és a tavaszi szellő illatát sodorta ide oda a szél.

 Igazi társasági nap volt, sok sok örömmel,itt ott mámoros részegséggel, ahol az emberek és családok megtisztelték egymást és nem feledkeztek meg arról hogy oly fontosak ezek a kötelékek mindenki számára.
Legyen ez az Ünnep mindig ilyen benned és ne tudja eltörölni ezeket az emlékeket semmi.
Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek !

2013. március 21., csütörtök

Mikor az angol gyakorlás fözésbe csap át ;)


Nem szégyenlem már lassan egy éve kint vagyok és egész jól megértem az angolt de a beszélgetés az még nehezen megy így minden nap egy órát magamra szánok és gyakorolok így vagy úgy.
Tettem ezt tegnap is amikor is a kedvenc angol oktató blogom egy azaz kettő recepttel tette szebbé és mondhatjuk talán okosabbá is a délutánom.
Nem túl sok angol recepttel találkozom, de ezek igazán felkeltették az érdeklődésem mert itt elég könnyen beszerezhetöek hozzá az alapanyagok és talán egész éven át el lehet készíteni.
Mivel úgysem volt a mai napra 5letem és nagyon szeretem a spenótot és a füstölt lazac szeleteket is ezért ma már gyorsan el is készítettem sött már a vacsi adagom meg is ettük a felét. Mondhatom aki a spenótot szereti és a haltól sem irtózik annak igazán könnyű és karakteres ízű ételben lesz része.
No persze nem is én lennék ha egy picit de csak picit nem javítottam volna bele és persze az élet is beleszólt mert itt az Aldiban nem kaptam mascarponét így rögtönöztem helyette.

A hozzávalok 4 adagra:
200 gr bébi spenot leforrázva és apróra vágva
200 gr füstölt lazac szelet, én felkockáztam óvatosan
2 csomag gnocchi amit gyorsan kilehet fözni
2 zúzott gerezd fokhagyma (ez nincs az eredeti receptben)
2 citom leve helyett csak másfelet használtam
kevés friss szerecsendio
örölt bors
pici ételizesitö
2 dl tejszin (eredeti recept mascarponét ír 250 gr)
200 gr krémsajt (eredeti recept mascarponét ír 250 gr)
én ezekkel helytesitettem a mascarponét az íz hatás majdnem ugyanaz
egy csokor friss apróra vágott kapor
és a tetejére reszelt parmezánt ir én másféle sajtot használtam izlés szerint de nem kell tul sok
kb 5-10dkg
A tésztát kifőztem nem kell tul sokáig kb egyet rottyan és le is szűrheted.
A spenotot leforráztam picit lehűtöttem és felvágtam de nem túl apróra.
A halat szintén felkockácztam.
A tejszínt a sajttal citromlével a fűszerekkel pici ételizésítővel, kaporral, zúzott fokhagymával elkevertem simára. Ne ijedj meg ha besűrűsödik mert rátettem a forró tésztára a spenóttal és haldarabokkal és óvatosan átforgattam. 

A tepsire öntöttem reszelt sajttal megszórtam

 és irány a sütő 190 fokon kb 20-25 perc.
Vigyázz hogy ne sózd nagyon mert a hal ugyan nem sok de általában erősebben sózott és elég karakteres ize van illetve a citromlé is eléggé felerösiti az ízeket. Igazán karakteres és különleges izü étel ajánlom mindenkinek aki szereti a kisérletezést és az új izeket.
Jó étvágyat hozzá és köszönöm az 5 perc angolnak az 5letet legközelebb a másikat fogom kiprobálni !!!