2012. október 14., vasárnap

Erösitsd a szervezeted a hideg ellen..

Mivel elég sokat foglalkozom azzal mi egészséges mi nem és keveset konyítok a füszer és gyógynövényekhez is ezért a megfázásos idöszak ellen úgy gondoltam összedobok valami természetes antibiotikumot ami a szervezetet is tisztítja és megerősíti. 
Elsőnek a gyömbér jutott eszembe és a méz de a napokban egy másik beszerezhető alapanyag is a szemeim elé került mégpedig a kurkuma. Utána néztem a hatásaiknak és azt gondolom hogy ha nem visszük túlzásba a következő fogyasztását akkor csak jot tehet velünk ezek keveréke.
És mivel a megfázások ellen van még egy nagyon jó kiegészítő ezért a fahéj is belekerült ebbe a mézes keverékbe.
Megvettem hát ma a hozzávalókat és gyorsan elkészítettem a gyömbéres,fahéjas, kurkumás mézemet.
1 kisebb gyömbérböl
1 kurkumából
1 csapott teáskanál fahájból
és egy 200 grammos mézből áll.

A fenti két gyömbérfélét megpucoltam és finomra reszeltem, majd összekevertem a mézzel és fahéjjal .
Napi egy teáskanál vacsora után ami az emésztésed is kordában tartja, segít a fogyásban is, méregtelenít, felmelegíti a szervezetet, fertőtleníti a torkot az LDL koleszterin szintet is szabályozza és még plusz energiát is ad.
Szeretném azonban felhívni a figyelmét annak aki kiakarja próbálni és esetleg vérszegény vagy vérhígítókat szed az óvatosan bánjon ezzel, valamint ha valaki súlyos cukor beteg bár a fahéj csökkenti a cukorszintet, annak ellenére a méz cukortartalma miatt csak óvatosan bánva használja.
Előfordulhat még enyhe szívdobogás és izzadékonyság is de ez csak az összetevők hevítő hatása miatt van mégis ha kellemetlenséget okoz inkább ne kóstolgassuk tovább. Ne felejtsük el azt sem hogy ne hónapokig szedjük mert bizony a túlzott méregtelenítés sem tesz jót a szervezetnek.
Olvasgasd az összetevők linkjeit el és ha ugy gondolod csak akkor vágj bele az elkészítésébe .

Vigyázz az egészségedre és ne felejtsd azt sem ha beteg vagy ne kísérletezz inkább menj orvoshoz.



Izletes spárga...



Itteni egyik kedvenc alapanyagom a Spárga (otthon csirágnak is) itt pedig Asparagus nak hivják.
Többször készítettem már egy aránylag egyszerű de mégis nagyon finom és egészséges ételt, de most leírom én hogyan csinálom. A spárga csőben sütve alapból kiindulva hozzátettem egy kicsit és mondhatom igazán jól sikerült. Lehet egy jó kis vendégváró vacsora a zöldségesek szerelmeseinek, de akár egy laza kis levessel egy két szelet friss kenyérrel egy főétel is.
Beszerezni csak frissen érdemes ami azért már otthon is elérhető szezonálisan, itt pedig szinte egész évben kapható. Mindig győződjünk meg arról hogy friss spárgát veszünk nézzük meg nem e egy fonnyadt fás példányt veszünk, nyomásra kemény törésre pedig roppanós legyen.
ITT pár tippet olvashatunk róla hogyan és miként tudhatjuk meg friss e a zöldségünk.
Akkor vágjunk is bele.
Szükségünk lesz 3-4 adaghoz 2 nagy csomag spárgára
30-35 dkg szeletelt füstölt gépsonkára
kb 18 dkg vajra
1 pohár 2 dl tejszinre (itt double creamet használtam)
4 evőkanál lisztre
 1 tojás sárgájára
5-10 dkg reszelt sajtra
2-3 dl tejre
sóra, borsra, szerecsendióra
én kevés ételizésítőt is használtam
kevés zsemlemorzsára
A spárgákat vékonyan és óvatosan, na ez elég babrás munka, pucoljuk meg egy burgonyahámozóval.
Közben forraljunk vizet kevés sóval ételizésítővel.
Ha megtisztítottuk a spárgákat, a fejét nehogy kidobjuk az a legfinomabb, mossuk meg és vagdossuk négy felé, majd a forró vízben 5-10 perc alatt pároljuk meg, ha a vastagabb példányok is majdnem puhák akkor leszűrhetjük.
Közben 10 dkg vajat egy edényben olvasszunk meg és tegyük rá a 4 kanál lisztet világos zsemleszínűre pirítva.Húzzuk félre. A tejszínt meg a tojássárgát keverjük el még 2 dl tejjel és öntsük a vajas rántáshoz (ez lesz a basamell mártásunk) tegyünk bele egy kevés sót, borsot, frissen reszelt szerecsendiót kb 3 csipetnyit,én pici reszelt sajtot is csempésztem bele és folyamatos keverés mellet főzzük pudingszerű sűrűségűre.

Ha sűrűbb vegyük le és pici tej hozzá keverésével korrigáljuk. Ne legyen túl sós ás a fűszereket sem kell túlzásba vinni, gondoljunk arra hogy a sonka amit nagyobb csíkokra vágunk elég sós. 4-5 dkg vajat olvasszunk ismét és ezen pirítsuk meg de ne szárazra a sonkát, én ezt is enyhén megszórtam kis borssal és két három húzásnyi szerecsendiót is reszeltem rá.

Egy kisebb tepsit (én alutepsit használtam) vajazzunk ki és szórjuk körbe zsemlemorzsával.

Osszuk két felé a spárgát az egyik fele a tepsi aljára kerül.

Rákerül a sonka,
 majd a mártás egyik fele egyenletesen elosztva .

A maradék spárga és sonka jön.
A tetejére pedig a maradék mártás kerül szintén elosztva egyenletesen.
Szórjuk meg reszelt sajttal.

175 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük pirosra .

Tálaljuk forrón egy két szelet friss kenyérrel vagy anélkül .
Jó étvágyat hozzá !

Tudtad hogy a spárga
klasszikus példa arra, hogyan lehet a formája miatt valami afrodiziákum. A tizenkilencedik században a vőlegényeknek háromfogásos vacsorát szolgáltak fel, amelynek mindegyike spárga alapú volt. Tudományos vonalon annyit lehet róla tudni, hogy folsavtartalma miatt igen fontosnak tartják a szívünk és leendő utódaink szíve szempontjából. 
 




2012. október 12., péntek

Ami a hütödben lapul

Na vágjunk bele ismét az írogatásba, és pedig azért mert egyik ismerősöm írta egyik facebookos bejegyzésben hogy sajnálja hogy nincs olyan alkalmazás amivel benéz a hűtőbe és az ottani dolgokból kihoz valami gyorsat és finomat. A fantázia szab csak határt, itt is egy gyors recept mi lapult az én hűtőmbe és így meló után hajnal egykor negyed óra alatt mi lehet összeütni. Persze ez nem Michelin csillagos kaja de finom és jó laksz vele ennyi.
Egy közepes fej hagyma
egy Kos szarvú paprika(Pepperoni)
kevés kb 10 dkg kocka bacon
kevés étolaj
némi só, bors, pirospaprika
és maradék rakott burgonya
2 tojás felütve felverve
A lényeg hogy legyen egy jó serpenyőd és egy forró tűzhelyed is ;)
Durvára vágod a hagymát és a paprikát karikára.
felforrósítod az olajat, bele a szalonna a hagyma kockák és a parikád karikái.

A maradék rakott krumplit is összevágtam durva csíkokra

 és mikor megpirultak az előbbiek hozzádobtam ezt is átpirítottam.

 Sóval borssal és kevés piros paprikával fűszereztem, és hozzáadtam a felütött tojásokat és lazára sütöttem.

Igazán kiadós volt, elképzelek még paradicsomos babot ilyenekkel vagy lecsót vagy szalámi maradékokat bele, mit nekem alkalmazás.
Jó étvágyat! ;)