2012. február 14., kedd

Gombás-zöldfüszeres-joghurtos-lilahagymás quiche(sós angol pite)

 Sziasztok !
Egy jó kis kalandon túl és pár tapasztalattal gazdagabban állok neki most leírni ennek az omlós kreatívan tölthető és aránylag egyszerűen elkészíthető receptnek. Sok jó dolog és persze elég rossz is történt velem mostanság de hát nézzük csak a szépeket. Kint jártam egy hétre Londonba ahol is hát hogy is mondjam az angol konyha és most elnézést akik ezt másképp látják, nem nagyon tudott elvarázsolni. Egyszerű és számunkra szinte ízetlen ételeket kínálnak ami só és fűszer hiányban szenved, persze ez nem biztos hogy rossz de elképzelhető ellenben hogy egészségesebb mint amiket mi fogyasztunk. Sokféle dolgot nem kóstoltam azonban amiket igen pár kivételével szinte ízetlen volt, azonban a halak amiket ott készítenek el nagyon finomak és gyönyörű fehér húsú halakból készítik. Sokféle pite és fánk, a pitéket különféle húsos töltelékekkel töltik amibe nyomokban hús is van de a nagy darabokra vágott burgonya és hagyma is benne ami nem is lenne baj ha ízletes lenne de a só és bors hiányában nekem inkább úgy tünt mintha egy nagy darab szivacsba haraptam volna. Mindegy elhatároztam hogy megpróbálok pár dolgot elkészíteni talán felkészülni a jövőre és egy kis ízt csempészni a dolgokba. Íme most egy ilyen recept amit aztán úgy variáltok ahogy a fantáziátok engedi, és kedvezzünk most a hús nélkül étkezőknek vágjunk bele. Én ezt a receptet egy ebédre második fogásnak csináltam de lehet ez egy vacsi vagy akár egy bőségesebb reggeli is.
A tészta
34 dkg átszitált finom liszt
egy kávéskanál só
17 dkg margarin vagy vaj
2-3 kanál jeges víz (én azonban ehelyett 10 % tejfölt használtam szintén ebbe az arányba)
A Margarint alaposan elmorzsoljuk a megszitált lisztel és 1-2 kanál jeges vízzel linzer állagú tésztát készítünk .
Betesszük a hűtőbe pihenni amíg a tölteléket elkészítjük.

Ami nálam a következőkből állt.
30 dkg szeletelt gomba
egy kis poharas natúr joghurt
kB 10 dkg durvára reszelt eidami sajt
6-8 szem tört bors kis darab szerecsendióval
kevés ételízesítő
4 egész tojás
 szárított zöld fűszerek én ebbe sajt fűszerkeveréket vettem egy bio boltban de bármi megteszi csak ne legyen erős íze vagy ne legyen belőle sok.
csipet só
egy felszeletelt közepes lila hagyma
8-10 dkg margarin 

A margarint felforrósítom megvárom míg a víz kiserceg belőle a finomra vágott lila hagymát meg karamellízálom rajta aztán rádobom a gombát és egész addig pirítom amíg az összes víz eltűnik belőle közben pedig megfűszerezem és ízesítem. Ha kész hagyom kicsit kihűlni a tésztát kiveszem és egy cakkos nagyobb féle pite formára nyújtom, szépen bele nyomkodom

 és villával megszurkálom majd 180 fokos sütőbe teszem elősütni amíg enyhén megbarnul. 

A töltelék gomba ha langyosra hűlt hozzá keverek egy pohár joghurtot és 4 felvert tojást enyhén sózva és ekkor teszem hozzá a szárított zöld fűszereket is.

A félig elősütött pite közepébe öntöm a tölteléket, elsimítom egyenletesen 

és a 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Forrón felcikkezve kevés salátával kis balzsamecetes paradicsom gerezdekkel lila hagymával tálalom, de bármi más is megteszi mellé.
Egy ízletes enyhén sós linzerszerű tészta finom szaftos töltelékkel.

Tehettek bele töltelék gyanánt bármit ami az ízlésetek megfelel, én eltudom képzelni basamell mártásos karfiollal,brokkolival, spárgával sajtmártással, lehet bele vagy mellé vágni feta sajt kockákat, akár egy fűszeres paradicsomos párolt zöldbabbal, lehet megtölteni Chilli con carnéval is, pirított baconnel és karbonara szósszal, vajas párolt zöldségekkel, darált marha raguval, maradék sertés pörkölttel a variációk száma végtelen egy dologra ügyeljetek hogy a töltelék soha ne vizes állagú legyen hanem inkább szaftos és persze egy kis reszelt sajt bele vagy a tetejére mindig feldobja.
Jó étvágyat hozzá.