2011. június 7., kedd

A Nagyi Kapros-túrós lepénye


Itt az lehetőség kimenni a kertbe és megnézni hogy a kapor milyen állapotban van. Eljött az idő végre egy csokorra való kaprot tépjünk vagy vegyünk a nénikétől,bácsikától a piacon hogy megízesítsük vele azt a süteményt amit gyermek korunkban tavasszal, nyár elején oly sokat sütött áldott kezével a nagymamánk vagy édesanyánk.
Ennek a sütemények az édes sós íze a finom házi túróval ( bizony ő saját maga készítette a friss túrót is méghozzá finom aludt tehéntejből) a friss kaporral a tejfölös tojásos selymes öntet a tetején mindig a konyhába csábított, ki nem bírtam ugyan hogy egy kis nyalakodásra ne eshessek bűnbe és bizony egy két óvatlan pillanatban  belekanyarítva az újaim a finom túrós töltelékbe bele-bele kóstoltam, kerülve a nagyim édesen beleegyező huncut tekintetét.
No elég legyen az érzelmekből inkább nézzük mi is kell ehhez a finom sütihez.
A tészta:
Vegyünk hozzá 25 dkg lisztet

2,5 dkg margarint (Nagyi zsírral sütötte de ma már ez elhagyható)
2 evőkanál tejfölt
1 egész tojást
egy fél teáskanál sót
egy teáskanál cukrot
2 dkg élesztőt
A töltelék :
75 dkg zsíros túró(inkább a 25 dkg. papír csomagost válaszd ne a zacskóst mert az száraz lehet)
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje felverve kemény habnak egy csipet sóval(de ez csak mielőtt belekerül a tepsibe!)
egy csapott teáskanál só
3 evőkanál cukor ez lehet púposabb picit
másfél evőkanál búzadara
és egy csokor finom friss kapor apróra vágva.
A Tejfölös öntet a tetejére :
1 kispoharas tejföl amiből már kivettünk egy evőkanálnyit
1 egész tojás

Már miközben a receptet írom és sütőben a sütemény és a levegőt megtölti a finom kapor és túró édeskés illata....

A lisztet morzsoljuk össze a margarinnal az élesztővel a sóval és a cukorral, majd adjunk hozzá egy egész tojást és két evőkanál tejfölt a jobbikból, majd alaposan gyúrjuk dagasszuk össze az egészet egész addig amíg egy sima felületű közepesen lágy enyhén hólyagos tésztát nem kapunk. Ezután tegyük meleg helyre takarjuk le és hagyjuk  hagy keljen meg ami kb fél óra ebben a melegben.

Készítsük el közben a tölteléket. Válasszuk szét a tojásokat a fehérjét tegyük egy olyan edénybe ahol kényelmesen felverhetjük majd, a sárgáját tegyük a 75 dkg túróra egy csapott teáskanál sóval (óvatosan nehogy túl sós legyen) 3 evőkanál cukorral bővebben mert az édesebb íz nekem kicsit kedvesebb a szívemnek, a másfél evőkanál búzadarával és a megmosott apróra vágott kaporral alaposan dolgozzuk át a töltelékünk.


 Ha már majd a tésztánk is megkelt és előkészítettük a tepsink egy sütőpapírral kibélelve és a tésztát kinyújtottuk és beletettük(én enyhén szórtam rá még kis búzadarát hogy a töltelék ne tegye a tésztát szalonnássá) no akkor lehet a fehérjét jó kemény habbá verni és lazán óvatosan a töltelékbe keverni hogy ne törjük össze nagyon és rásimítani a villával kicsit megbökdösött tésztára.


A Tejföl keverjük el a tojással alaposan és ezt az elegyet locsoljuk a töltelékünk tetejére majd simítsuk el egyenletesen hogy mindenhova jusson belőle, ez fogja megadni a lepényünk zaftosságát és nem engedi elszökni a kapor friss ízét krémessé téve a tölteléket.


Ha mindezzel készen vagyunk tegyük az egészet egy előmelegített 175 fokos sütőbe és süssük addig időként megfordítva a tepsit amíg halovány aranybarna lesz a teteje.
Azután vegyük ki pihentessük addig amíg szoba-hőmérsékletűre nem hűl, szeleteljük fel és kínáljuk vele meg a család apraja-nagyját.

Egy finom uzsonna egy kellemes vacsora is lehet ebből a különleges ízű hangulatos sütiből, de kihűlve a reggeli mellé sem utolsó.
Szedjük elő nagymamáink vagy édesanyánk receptes könyvét, és készítsük még sok hasonló finom ételt az ő kedvükért a család kedvéért és azért hogy soha ne tudjuk őket majd elfeledni és mindig tudjuk mit jelent számunkra egy jól elkészített finom házias étel.
Kedves egészségetekre !




2011. június 4., szombat

Amit szívesen fogyasztok ..Amaranthus(Díszparéj) liszt érzékenyeknek is !


Talán a te kertedben vagy a szomszédéban ott virít csendesen megbújva a sarokba egy dísznövény amiről csak kevesen halottak, eddig csak a szépsége fogott meg de most ha el olvasod a sorokat rájössz hogy ez az elég jelentékenynek tűnő növény mennyi jó dolgot rejt magában. Egyre többet hallunk arról hogy méreganyagokkal szennyezett lisztet és péksüteményeket lehet kapni és sajnos az emberek között is egyre többen vállnak lisztérzékennyé.Ez a növény onnan jött hozzánk ahonnan a legősibb haszon növényeink, Amerikában még a felfedezése előtt volt a legalapvetőbb tápanyagok forrása de ismert volt az indiánok, mayák, inkák,aztékok kolumbiai népeknél is. A növény megőrölt magját lehet lisztként használni aminek az érdekessége az hogy nem kell malomba menni ahhoz hogy finom lisztet kapjunk belőle hanem még egy otthoni (paprika) mákdarálóval is elkészíthetjük saját süteményeink alapanyagát ha többször átőröljük. Maga a növény igénytelen termesztési körülményeket kíván mert még nálunk sem ismert kártevője és a klímánkon is kiválóan terem(Itt többnyire dísznövényként). A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje,zsír,rost,és ásványi anyag,valamint az esszenciális aminosavak közül a lizin tartalma( izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav)nagyobb,míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabona féléknél.Magnézium tartalma azért is figyelemre méltó,mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak,amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin,niacin,tokoferol forrás.Karotint nem viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös,telítetlen zsírsavakban gazdag.Az amaránt mag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő.Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyér sütésre.Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek,piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez is.Az amaránt őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje,élelmi rost,és ásványi anyag tartalma mindig nagyobb,mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.A boltokban már többféle, amarántból készített élelmiszer kapható.: amarántos tészta,amarántkenyér,és pattogatott amaránt.A kipattogatott amarántmag igen kellemes,enyhén pörkölt ízű termék.Kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva,tejjel elkeverve.Jól használható panírozáshoz is. Az amaránt kitűnő vas,calcium,magnézium,és cink,valamint egyéb mikroelem forrás.

Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő,mind mennyiségét,mind biológiai hasznosulását tekintve.Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes,akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles pontja,hanem a világ lakosságának  20 % át kitevő valamennyi vashiányosnak. Kiemelkedő a Kalcium tartalma is,amely nemcsak meghaladja a tejét,hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.Az amaránt magnézium tartalma nagyság rendel nagyobb a gabonafélékénél,amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére,és a szívizom működésére.Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége,amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
De kiváló kiegészítője a vegetáriánus ételeket fogyasztó embereknek is és segít hozzá jutni a fent említett tápanyagok beviteléhez is.Kis érdekesség a fehérje tartalom összehasonlítására..
Amaránt  75
Tehéntej  72
Szója   68
Árpa  62
Búza  60
Földimogyoró  52
Kukorica  44
Egyszóval ha liszt érzékenységben szenvedsz vagy egyszerűen csak változatossá szeretnéd tenni a minden napi étkezéseket, akkor ne csak ugy gondolj erre a növényre mint egy szép "virágra" a kertedben hanem próbáld ki még mennyi lehetőség rejlik benne, és ami fontos mutasd meg ezt a cikket lisztérzékeny ismerősöknek akikből sajnos sokan nem tudnak még erről a "csoda növényről" !


2011. június 1., szerda

Epertornádó egy finom friss gyümölcsös krémes


Hát jó régen írtam már be de mióta itt a jó idő egyre kevesebb időt töltök az írogatással azért persze az agyam kattog és jó ötletek is kipotyognak belőle néha. Itt az eper szezon és gyermekorom emlékei között ott szerepel egy rég nem látott sütemény amit azóta sem nagyon ettem sőt nem is láttam a gyümölcs krémes. A Sütemény egy egyszerű sima krémes eperdarabokkal vagy szezonális gyümölccsel talán kicsit furcsán fog hangzani de a nagy szemű szőlővel is készült békésben ahol éltem Mezőkovácsházán. Hát én most kicsit egyszerűsítettem a dolgon és kigondoltam egy hasonló süteményt amit ugyan sütni nem kell de azért egy napot a hűtőben nem árt összeérlelni. Finom vanília krémmel készül és epeszeletekkel, kis öntettel és még kevés likőrt is csempészhetünk bele.
Íme a recept 10-12 adagra
Egy fél kg finom érett magyar eper
1 liter tej
2 vaníliás cukor
2 vaníliás puding por
7-8 evőkanál kristálycukor
kb 3 evőkanál porcukor
2 csomag babapiskóta
1 Meggle édesített habalap fél literes(Minden nagyobb áruházban kapható)

kevés eper szörp és likőr
A pudingból és 6 evőkanál kristály cukorból egy vaníliás cukorból és a liter tejből főzzünk pudingot és hűtsük jól le.
6-7 szem puhább epret én elpépesítettem és egy evőkanál cukorral és kevés eper szörppel és likőrrel szirupot főztem belőle kicsit lepasszíroztam(ez lesz a tetején a díszítés ez elhagyható ha terhet jelent)
A többi epret megmostam és leszeleteltem.
A likőrből és szörpből öntet csináltam amivel a babapiskótákat locsoltam meg, mielőtt rákerült a szeletelt eper és krém.
a Meggle habalapot a 3 kanál cukorral és egy vaníliás cukorral felvertem kemény habnak és a kihűlt pudingba kevertem alaposan áthabosítva az egészet. 

Ettől a habalaptól nem kell félni nem fog összeesni és a pudinggal egy nagyon könnyű finom vaníliás krémet alkotnak.
Nekem két edénybe került a sütim mert jó sok krémem lett és nagyimnak is készítettem.
Babapiskóta kerül legalulra

Utána meglocsoltam a likőrös szörpös keverékkel
szeletelt eper következett
majd egy jókora adag krém
ismételten piskóta
majd megint locsolás
eperszeletek 

és végül a krém
A legtetejére az öntetből pár helyre locsoltam és egy fakanál nyelének segítségével kis tornádó szerű spirálokat csináltam és a közepébe egy egy szem epret tettem díszítésnek.

Egy napig a hűtőben állt mire a piskóta megpuhult és összeértek az ízek.

Nagy sikert aratott :)
Remélem nállatok sem lesz másképpen fogyasszátok egészséggel !!!

Tipp: Málnával és egyéb bogyós gyümölccsel is hasonló finom lesz !