2011. március 26., szombat

Dörmi és Szörmi medvehagymás kolbászos krumplilevese


Szervusztok ti nagy gyerekek !
Mondok nektek most egy szép tavaszi mesét, a Dörmiről és Szörmiről akik egy csokor medvehagymával állítottak be minap és nagyot toppantottak a tappancsukkal hogy márpedig ők medvehagymás kolbászos krumplilevest akarnak. Bizony az Ádám khm akarom mondani Levi csutkám liftezni kezdett a gondolattól ahogy elképzeltem az illatos fűszerekkel friss jó zsíros tejföllel és a finom tisztító medvehagymával rotyogó levest ahogy betölti a levegőt és csalogatóan csillan a paprikás zsír a tetején. Nosza nem sokat teketóriáztam és gyorsan előkaptam a hozzávalókat és már útjára is indult a késem na meg az elengedhetetlen sörös korsóm (telefonos segítség nem volt ! :) és hamar összedobtam a levesem. Amihez a következőket használtam fel.
Kb 4 személyre:
kb fél dl olaj
1 vöröshagyma megtisztítva és apróra vágva
egy fokhagyma apróra zúzva
egy fél zöld paprika megmosva felaprózva
kevés csili megtisztítva az erektől hogy ne legyen túl csípős és apróra vágva
5-6 szál friss bio medvehagyma megmosva apróra vágva
egy fél csokor petruska zöld megmosva apróra vágva
egy -két szál friss zeller zöld össze csomózva gúzsba kötve
egy csipet szeretet a mackóknak akik huncutul figyelik mit művelünk
még egy csipet borsika fű
és egy csipet kakukkfű
2 friss babér a bokorról
két marha leves kocka
kevés frissen tört bors
kis ételízesítő
2 evőkanál liszt
na és két csipet majoránna(egy tipp ha gyógynövényboltba vásárolod olcsóbb és zamatosabb)
4 nagy szemű burgonya meghámozva, megmosva, és felkockázva
egy fél szál jó fajta házi kolbász félkarikára vágva
egy jó teáskanál házi piros paprika hogy ne felejtsük el színe is van a jó magyar paprikánknak
Mivel a mackóim besegítettek és persze megpucolták a hozzávalókat nekem csak vágni kellet gyorsabban ment minden. A hagymát kevés olajon megpirítottam és Dörmi kevert folyamatosan mint a fagyi gép hogy ne égjen oda, gyorsan beledobtam még a felaprózott csilit és zöldpaprikát és amikor elfonnyadtak a fazékban akkor félre húztam és belekevertem a piros paprikát. Beledobtam az felkockázott burgonyát rá a zúzott fokhagymát, medvehagymát, zöldpetrezselymet és fűszereket, leveskockát , ételízesítőt kis sót vigyázva és figyelembe véve hogy a kolbász is sós, majd hirtelen átpirítottam az egészet a félbevágott kolbász darabkákkal.

 Amikor kicsit már sercent és odakapott ami nagyon fontos akkor félre húztam belekevertem két evőkanál lisztet és felöntöttem kb 2 liter finom 69 évjáratú csapvízzel ;)
Belehajítottam a zöldet Szörmi segítségével és hagytam hogy lassan felforrva néha megkevergetve csiklandozza a mackók nagy fekete orra hegyét.

Néha kicsit bele-bele kóstolva még utána ízesítettem és hagytam hogy a kolbász darabkák kergetőzzenek még picit a lábasban a burgonyakockákkal és amikor már finom elpuhulva megpihentek a fazekunk fenekén, egyszerüen lezártam és pár csepp ecettel jó fajta tejföllel kináltam ezt a rég elfeledett de annál finomabb jó ízes magyar levest a mackoimnak, Szörmi mert egy huncut medve még Hungarista pólót is vett az ebédhez dagadt is benne a pocakja rendesen .
Én csak hogy kordában tartsam őket a Police feliratú pólómban ebédeztem meg, persze az én pocakom sem akart lemaradni. Így hát a végén mindannyian tejfölös szájúként végeztük az ebédünk.
Nektek is jó étvágyat ti nagyra nőt gyerekek.
Remélem teccet a mesém irgum burgum brumma brumm ! :)

Ugye? Nem is olyan rossz két ilyen öreg medve a háznál :)

2011. március 15., kedd

Gyorsan Hal..ladjunk


Tavaszi délután, napsütés és egy könnyű kaja. Nem komplikált és mivel maradt a múltkori finom tengeri  csontmentes halfiléből (polack filé) ezért gondoltam egyet és arra a következtetésre jutottam hogy besózok párat és rittyentek hozzá egy kis zöld fűszeres (metélőfokhagyma, petrezselyem,és metélőhagyma) főtt sült sárga burgonyát vajban és a halhoz pedig petrezselymes színes borsmártást készítek. Mielőtt lefekszem megosztom veletek gyorsan a receptet hátha kedvet kaptok így tavasz tájékán egy finom, kalciumban és magnéziumban gazdag tavaszi étekhez.
4 személyre vagy két farkas éhes személyre
4-5 szelet natúr halfilé(gyors fagyasztott tengeri polack) én a fentieket kedvelem mert nem csalódtam még a szálkamentes feliratba és nem bogarászni szeretnék hanem étkezni... ez finoman besózva.
kevés liszt só és étolaj a hirtelen natúr kisütéshez.
80 dkg vagy 1 kg sárga burgonya megpucolva kettévágva
vaj kb 15 dkg
3dl főző  tejszín
1dl tej
kevés átszitált ételízesítő
csipet cukor
liszt
szerecsendió
apróra tört de nem őrölt színes bors
nagy csokor petrezselyem
kis metélőfokhagyma
kis metélőhagyma
sertéssült fűszerkeverék
és egy nagy adag főzéshez való jó kedv.
A hal szeleteket sózzuk be majd olvasszuk ki és lisztbe mártva ha készek a lentiek, frissen süssük majd ki pár perc alatt.
A mártáshoz vegyük a 10 dkg vajat olvasszuk fel és kb 2-3 evőkanálnyi lisztből majd világos zsemleszínűre varázsoljuk, kevés frissen reszelt szerecsendiót és az előzőleg megtört színes borsot tegyük bele (Ezt csak mértékkel mert erős íze lesz ha túlságba esünk) ezután öntsük fel a tejszínnel és tejjel( ha túl sűrű lesz hígítsuk még pici tejjel) és szórjunk bele kevés átszitált ételízesítőt és csipetnyi cukrot(itt megkérdezheted ezt miért is?- mert a cukor a tejszínes ételek ízét kiemeli és ad egyfajta friss érzetet és itt tényleg csak egy csipetre gondoltam) majd forrásig kevergessük és mielőtt lezárjuk hintünk bele 4-5 csipet finomra vágott petrezselyem zöldet. Ezzel a mártásunk elkészült.
A burgonyát hámozzuk meg vágjuk ketté főzzük meg sós vízben, ha kész a maradék vajat forrósítsuk meg tegyük bele az apróra vágott maradék petrezselyem zöldet, metélőfokhagymát, metélőhagymát, öntsük a tepsibe leszúrt  burgonyagerezdekre, enyhén fűszerezzük meg egy kis sertés sült fűszer keverékkel és tegyük 15 percre forró sütőbe amig enyhén átpirul és kap egy ropogós kérget.
Tálaljuk egy tányérra, a halra öntsünk a mártásból gazdagon és szedjünk mellé a finom illatos buriból is.
Én ezt a bejegyzést 15 perc alatt írtam meg és az étel amit elkészítettem a kiolvasztás nélkül 45 perc alatt elkészült.
Legyen neked szép még ebből a pihenőnapból ami hátra van és ha tetszett a recept készítsd el ezt finom könnyü tavasznyitó halételt, váljék egészségedre.


2011. március 7., hétfő

Hogyan készits te is kis oda figyeléssel finom sültet...


Sajtra sült mondhatnám de persze ez nálam fordítva készült időrendbe.
Mindenki (kivétel aki nem eszik húst) gondolom kedveli a jó szaftos sertés sültet, most egy nagyon gyors kevésbé munkaigényes ételt szeretnék megosztani veletek.
Ez az étel sütőzacskóban készül és zsiradék hozzáadása nélkül is csinálhatod én azonban tettem rá egy kis extra szűz olíva olajat, csak azért is.
No vágjunk is bele hamar hogy gyorsan elkészüljön.
4-5 személyre hozzávalók
1 nagyobb sütőzacskó
1 kg sertés lapocka lehetőleg nem az inas részéből 4- egyenlő részre vágva
2 közepes fej hagyma megpucolva feldarabolva
3-4 gerezd fokhagyma szeletelve
kevés őrölt kömény
sertés sült fűszer 1 csomag keverék
1 kg sárga burgonya megpucolva félbevágva
Mindent darabolj fel tegyél egy edénybe alaposan forgasd át a fűszerekkel és a kevés olívával(ha teszel bele) öntsd bele a sütőzacskóba majd tepsibe, a száját kösd be jó erősen, egy hústűvel 4-5 helyen szurkáld meg és 180 fokos sütőben süsd jó másfél órán keresztül.
Ha elkészült tálad és fogyaszd egészséggel ezt az egyszerű gyors de mégis finom kaját amit gyerekjáték elkészíteni.





Készíts friss krémes sajtot és házi joghurtot


Számomra olyan dolgok mint például a sajt létezése természetes de sokat foglalkoztat a gondolat hogy vajon hogyan is készül ez a sokféle finomság. Rengeteg féle sajt létezik és persze a főzéshez-sütéshez is sokat használunk és mindegyik másképpen készül el, mégis úgy gondolom hogy elég kevés az a fajta jó magyar sajt amiket ismerünk és fogyasztunk is. Szóval addig piszkálta ez a sajt ügy az agyam amíg utána nem jártam és elkészítettem a számomra is legkönnyebben elkészíthető sajtok egyikét a Boursin jellegű fehér krémsajtok ízesített változatát, naná rögtön kétfélét is mert ugye a fantáziám itt sem állt meg alapjáraton.
Kevés utánajárással rájöttem hogy zsírosabb joghurtból tudunk legkönnyebben sajtot készíteni, persze ha már készítek gondoltam akkor a joghurt se bolti legyen hanem saját magam által készített joghurt.
A joghurt készítés nem egy komplikált ügy egyszerűen csak vegyél jó zsíros házi tejet (kb 1 l)amit melegíts fel kb 60 fokosra és folyamatos kevergetés mellet 20 percig tartsd ezen a hőmérsékleten(Ezt a folyamatot a tej besűrítésének hívjuk)azután hűtsük le kb 40 fokosra se melegebb se hidegebb ne legyen és egyszerűen keverjünk bele egy élőflórás kispoharas natúr joghurtot, az élőflóra fel van tüntetve mindegyik joghurton ha tartalmaz, én Bakony plusz joghurtot használtam, a hőmérsékletet azért nem árt ellenőrizni ételhőmérővel.
Ha beoltottod a tejet a joghurttal tedd meleg közelébe, hogy ne hűljön ki nagyon, fedd le és hagyd egy egész napra magára hagy dolgozzanak benne a flórák és készítsék el neked a saját joghurtod, az igazi joghurtot is kb 40 fokon érlelik mert ez a legideálisabb hőmérséklet a kétféle joghurt flóra szaporodásához.
Ha ezt a folyamatot a sajt készítésből kiakarod hagyni akkor alapértelmezetten egyszerűen vegyél a boltba két zsírosabb 500 gr os joghurtot.

Szükséged lesz még egy kevés kb fél dl 30% tejszínre is, kevés sóra, és ha ízesített krémsajtot akarsz készíteni akkor különféle ízesítő anyagokra, én kevés darált piros chillit, durvára tört fekete borsot használtam az egyik feléhez, a másik felét pedig apróra vágott medvehagymával, és egy gerezd nagyon finomra zúzott fokhagymával ízesítettem, de tehetsz bere pirított durvára tört diót is vagy amit ugy gondolsz szívesen ennél és harmonizál is a sajtok ízével.
Szóval a joghurtod kész akkor nincs más teendő késsel picit vagdald meg és ha tudod a felesleges savót szedd le róla, ha rajta marad az sem baj.Tedd kis lángra oda egy edénybe és folyamatos kevergetés mellet hevítsd fel az egészet 60 fokosra amit szintén 20 percig tartsunk így(a kevergetést ne felejtsd el mert odaéghet vagy össze túrosodhat), közben a fél dl tejszínt öntsük hozzá és sóval ízesítsük, én egy liter joghurthoz egy csapott evőkanál finom sót tettem(Ne jódozottat használj). Szükséged lesz még egy vagy két nem túl durva de nem is túl finom tisztára mosott vagy új vászon konyharuhára amit előzőleg jól átöblítesz forró vízzel, és kötöző spárgára valamint egy olyan helyre ahova majd felkötöd a sajtod lecsöpögni egy edénybe a savótól.
Ha ízesíteni akarod a sajtod az ízesítőket készítsd elő, egy edénybe tedd bele a konyharuhád hogy a szélei jól kilógjanak és egyszerűen öntsd rá a felhevített joghurtod, majd tedd bele az ízesítő anyagokat,kavard át, hagyd állni egy jó félórát amíg leülepszik és óvatosan a konyharuhád széleit összefogva kötözd be a száját és függeszd fel valahová egy estére lecsöpögni(kb 6-8 óra alatt lecsöpög).

Reggel bontsd ki a ruhából és egy kés segítségével huzd le egy edénybe a friss krémes saját készítésű krémsajtod, amit a hűtőben eltarthatsz akár egy hétig is lezárva egy edénybe, de erre úgy sem lesz szükség mert ha megkóstolod elfog az fogyni ideje korán :)
Ugye hogy jó érzés egy picit bepillantani a sajt és joghurt készítés titkaiba és úgy elfogyasztani valamit hogy tudod hogy ez a te kezed munkád alapján készült el.
Jó étvágyat és jó munkát ehhez.