2011. február 22., kedd

Mutatok valamit

Szeretek okosságokat keresni már csak azért is mert sokat lehet belőle tanulni...
Volt már aki azt mondta nekem, na akinek ennyi ideje annak jó.
De én nem a kérdéseket keresem, hanem a jó válaszokat, és ez most erre egy jó válasz.
Pontosan mindannyiunknak ugyan annyi ideje van....
Nézd végig megéri.

2011. február 19., szombat

Halfilé bordalaise burokban sütve....



Na persze nem azért írom így mert nem szeretném hogy tudjátok mit is kotyvasztok már megint, hanem egész egyszerűen ennek a "burok" nak ez a neve de ha magyarítani akarom hogy ti is értsétek akkor egész egyszerűen csak Natúr halfilé morzsás, paradicsomos, fűszeres "burok"ban lesz az ételünk neve. Persze ezt az ételt nem én találtam ki csak elég kevesen ismerik és készítik így el a tengeri halfilét, pedig igazán finom szaftos és különleges lesz még azok számára is akik picit óvakodnak a halételek fogyasztásától. Könnyű ételről van szó az elkészítése sem hosszabb mint mondjuk egy töltött káposztának, viszont egészséges és különleges ízvilágot fedezhetünk fel benne. Akkor vágjunk is bele és nézzük mit fogunk elhasználni ehhez az ételhez.

A recept 6 személyre:
4 nagyobb és picit vastagabb szálkamentes alaszkai tőkehalfilé
5-6 evőkanál durva zsemlemorzsa
4 evőkanál tejföl a lehető legzsírosabb fajtából
6-8 dkg vaj
3-4 evőkanál olíva olaj
3 közepes paradicsom leforrázva és a bőre lehúzva
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint  frissen őrölt fekete bors
kevés őrölt rozmaring, kakukkfű, bazsalikom és szerecsendió keveréke porrá zúzva
egy nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva (legalább 3 evőkanálnyi legyen)
3-4 gerezd fokhagyma
1 marhahús leveskocka
4-5 evőkanál száraz fehérbor
1 fél citrom leve
sütéshez a legjobb egy hőálló kerámia vagy jénai tál 
A halfiléket olvasszuk ki lassan és sózzuk, csepegtessünk rá pár csepp citromot, frissen őrölt borssal fűszerezzük.
A tálat a vaj felével vajazzuk ki.
1 dl vízből és a leveskockából csináljunk levesalapot
A meghámozott (vizet forralunk amibe kb 1 percre bedobjuk majd jeges vízbe tesszük így könnyen lelehet húzni a héját)paradicsomot vágjuk apró kockákra, a petrezselyemzöldet is vágjuk apróra és a megpucolt fokhagymát  zúzzuk apróra.

Lassú lángra tegyünk oda egy serpenyőt a pár kanál olívával és dobjuk bele a zúzott fokhagymát, lassan dinszteljük meg,de ne pirosodjon hanem inkább csak fonnyasszuk át. Vigyázat ha nem figyelünk hamar megég és az nem jó ! Amikor már a fokhagyma 1-2 percet dinsztelődött tegyük hozzá a petrezselyemzöldet is keverjünk rajta párat és adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a fűszereket miket előzőleg porrá zúztunk a fehér-borssal együtt és kevés sóval ízesítsük még, de ne legyen túl sós mert a paradicsom kiemeli a sós ételek ízét. mikor keveset rottyant a paradicsom(de nehogy szétfőjön) zárjuk le a lángot és tegyük bele az 5-6 evőkanál durva zsemle morzsánk és a 4 evőkanál zsíros tejfölünk illetve a maradék vajat is. Keverjük el hogy egy elég masszív masszát kapjunk de azért még a kenhetőség határát súrolja

. Én a fehér-borsot nem sajnáltam de azért túlzásba se essünk. A sózótt halszeleteket fektessük szorosan egymás mellé a kivajazott edényünkbe, ha kell vágjuk méretre de fedje be az egész edény alját.

 Locsoljuk rá a levesből és a pár kanál száraz fehér borból és csepegtethetünk még rá kevés citromlevet is de azért ne ússzon a hal a folyadékban csak szépen elfedje. Ezután a masszát egyenletesen az edény széléig szétkenve egy villa segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen majd barázdázzuk be a fokával és zárjuk le a halat a külvilágtól.

 200 fokos sütőben körülbelül 20 percig süssük és ne zavarjon minket ha egy picit a széle szaftosabb lesz. Ha kivettük pihentessük picit egy széles lapát kanál élével osszuk hat felé és tálaljuk.

Én előfőzött burgonya kockákat kevés olívával és vajjal, pici szárított zeller zöldell és kevés sertés sült fűszerrel megszórtam, alaposan átforgattam egy tepsibe terítettem és a hal alatti rácson amíg a hal sült megpirítottam. A hal mellé ezt tettem és kevés madár salátát,pár szem diót,koktélparadicsomot saját készítésű krémes balzsamecettel meglocsolva tálaltam.
Nagyon finom könnyű szombati ebéd lett belőle, harmonikus ízvilággal és kellemesen fűszeres ízekkel.
Próbáljátok ki, megéri a fáradozást, nekem kb. másfél órába telt elkészíteni.
Jó étvágyat és kellemes pihenést hozzá..... nektek !
De én sütök még egy omlós túrós lepényt is mindjárt....csak az íze végett.
A lepény receptjét ITT találjátok a blogban.


2011. február 15., kedd

Csókolom finom volt a kókusz golyó....


Bár sokan és sokféleképpen csinálják, és talán nem is egy nagy ördöngösség de hogy valóban finom legyen az a kókusz golyó, ezért ebben a receptben teszünk bele egy kis őrölt saját pörkölésű törött török mogyorót.

 Az egyik leggyorsabban elkészíthető édességek egyike.
Tölthetünk bele alkoholba áztatott meggyet  vagy egy kis unicumba áztatott aszalt szilvát, de bármilyen olyan aszalt vagy friss gyümölcsöt amit kicsit a saját ízesítésű alkoholjában áztathatunk. Persze ha gyerekek vannak nekik külön készítsük ezt el alkohol nélkül, de az övékébe is tehetünk gyümölcsöt vagy akár keményre hűtött mogyoró krémet, esetleg egész pirított mogyorót is hogy extra legyen.
0,5 kg keksz reszelék
15 dkg porcukor
25 dkg rama szoba hőmérsékletű margarin
2 púpozott evőkanál jóféle kakaó beleszitálva
15 dkg héjas török mogyoró megpucolva és sütőben megpirítva
rum aroma, de lehet bele erősebb rumot is beletenni ha csak felnőttek vannak
2 csomag vaníliás cukor
kevés tej
A beforgatáshoz, csokidara, kókusz, vagy szeletelt mandulaszirom.
Ha a belsejébe akarunk tenni valamit akkor vagy alkoholos meggy, vagy unicumba áztatott aszalt szilva, vagy a gyerekeknek a fent leírtak.
A hozzávalókat a tej kivételével, tegyük egy arra alkalmas edénybe és alaposan gyúrjuk össze, a mogyorót egy dió darálón daráljuk bele és alaposan gyúrjuk át, majd annyi tejet adjunk hozzá hogy ne túl kemény de ne túl lágy masszát kapjunk.
Ha kész enyhén vizes kézzel formázzunk belőle golyókat a közepére töltsük amit szeretnénk ízlés szerint, majd forgassuk bele, csokidarába, kókuszba, vagy mandulaforgácsba.
Picit hűtsük le és fogyasszuk egészséggel.



2011. február 6., vasárnap

Ruccolás csirkemelles szendvics reggelire is....


Na már megint reggelire, gondolod magadban ezt persze most én reggelire csináltam de bármikorra elkészitheted mert finom friss szaftos és ropogós szendvics lesz karakteres ízekkel.
Szeretek külénféle zöldségeket, gyümölcsöket kipróbálni és a még nem túl népszerű RUCCOLÁT  (borsmustárt) is bevonni ebbe, aminek most kezdődik a szezonja. Ez a salátaféle még nem túl népszerű, és karakteres íze miatt nem is biztos hogy mindenki kedvelni fogja, de ha belecsempészed szendvicsbe vagy készítesz belőle balzsamecettel és reszelt parmezánnal friss salátát az bizony szintén finom és különleges lesz, de teheted még pizzára feltétnek is. Erről a növényről csak röviden annyit hogy rengeteg vitamint tartalmaz és szabályozza a vércukor és koleszterin szintet is kedvezően de a fenti vastagon szedett linken többet megtudhatsz róla. Azt mondják aki folyamatosan fogyasztja (Olaszok,Franciák) nagyon egészséges lesz a gyomruk és bizony kevés esélyük lesz arra hogy a vércukor szintjük felmenjen. Én most egy szendvics készítéséhez használtam fel egy részét, majd a másikat az ebédhez megcsinálom friss salátának. 

A hozzávalók 4 szendvicshez :
4 szelet nem túl vastag és nagy csirkemellfilé picit megütögetve megfűszerezve
só,bors,szerecsendió
kevés vaj vagy olaj de lehet olíva is
4 nagyobb csipet friss ruccola
4 szelet toast sajt
kevés liszt a mellhez
1 nagyobb paradicsom leszeletelve én 8 szeletet vágtam belőle
1 kisebb lila hagyma vékonyra felvágva
és 4 db olívás ciabattát használtam hozzá de ezt rád bízom bármi más ínyedre való péksütemény is lehet

A mártáshoz a szendvicsbe:
2 evőkanál majonéz
1 nagy teáskanál francia mustár
ugyanannyi magyar is
kevés frissen törött bors
egy leheletnyi méz
én még raktam bele pár csepp balzsamecetet is de elhagyható
A csirkemelleket szeleteld le és ütögesd ki vékonyra majd fűszerezd be kevés borssal, sóval, szerecsendióval.
A zöldségeket mosd meg szeleteld le őket készíts elő mindent egy tányérra hogy ne legyen majd ideje kihűlni a szendvicsednek. A mártáshoz a hozzávalókat keverd el simára egy edényben.

Én a ciabattákat még félbevágom és amíg kisül a  hús megpirítom mindkét oldalát egy kontakt grillbe enyhén ropogósra.

A húst belisztezem majd mint egy natúr szeletet hirtelen kisütöm szépen megkapatva(Ne villával szurkáld mert kiszárad ha úgy forgatod !!) csipesszel forgatom. Amint kivettem egy tányérra fektetem és ráteszek szeletenként egy egy szelet toast sajtot, majd két szelet paradicsom karikát, és kevés hagyma szeletet is.

A mártásból egy teáskanálal alá kenek egyenletesen majd egy nagy csipet ruccola jön, rá a hús a sajttal és zöldségekkel ismét kevés mártás és a ropogós  kupak :)
Harapj bele egy nagyot és élvezd az ízeket és a különlegesen finom mártásod és ruccolád összhangját és a szaftos finom csirkemelled.
Legyen szép a napod és élvezd a jó időt, kortyolgass utána frissen facsart narancslevet.
Jó étvágyat nektek !
Én most az összes hozzávalót a friss péksüteménnyel együtt a Váci úti Tescoban szereztem be.

2011. február 2., szerda

Tonhalas avokádókrém pirítóssal reggelire...


Az avokádót mint gyümölcsöt már régebben is szerettem a friss íze miatt, túl sokat nem tudtam róla csak hogy egy egészséges gyümölcs és finom krémet lehet belőle csinálni. Kis fokhagymával, citromlével és apróra vágott hagymával, joghurttal vagy majonézzel összekeverve nagyon finom. A babérfélék családjába tartozó gyümölcsöt Mexikóból cipelték be Európába a 16.-ik századba. Ez a gyümölcs többek között antidioxidánst és nem utolsó sorban nagyon sok vitamint (A,B,C,E) és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és még gazdag kálium, magnézium, kalcium forrás is. Csökkenti a koleszterin szintet és  érdekessége még hogy az ekcémás  betegségeket is segít megelőzni. Nem is sejtjük hogy ezt a gyümölcsöt afrodiziákumként is fogyaszthatjuk, az inkák "ahuacacuahat" -nak herefának hívták. A magjából különféle olajakat sajtolnak, amit ízületi fájdalmakra illetve égési sérülések kezelésére is használnak. Készítenek még a leveleiből és a fa kérgéből is olajakat amiket többnyire az illatszerek gyártásánál használnak fel. Hát én most csak egy kis finom reggeli szendvicskrémet készítettem belőle ami a következőkből állt.
1 érett avokádó
2 evőkanál majonéz
egy teáskanál mustár
örölt fehér bors
1 aprított olajos tonhal konzerv (lecsepegtetve)
kevés só
friss citromlé
és még jó pár szelet ropogós pirítós kenyér szelet

A gyümölcs kiválasztásánál enyhén nyomjuk meg és ha puha akkor megvehetjük, ha nem akkor is pár nap alatt beérik szobahőmérsékleten. Egy késsel óvatosan vágjuk a magja körül, azután a feleket egymással ellentétesen fordítsuk el igy máris szétnyílik, a belsejét egy kanál segítségével kaparjuk egy edénybe de citromlevet csöpögtessünk rá mert a húsa hamar megbarnul. Egy villa segítségével pépesítsük majd a fent leírt hozzávalókat szépen sorban keverjük hozzá. Tehetünk még bele akár fokhagymát vagy apróra vágott újhagymát is esetleg ha szeretjük a csípős ízeket reggel akkor friss chilli paprikát is. A pirítós kenyér szeleteket kenjük meg vele és élvezzük a finom friss zöld ízeket reggelire. Ezt a gyümölcsöt a cukor betegek is bátran ehetik de mivel sok olajat tartalmaz ne vigyük túlzásba a fogyasztását. A magjából elég egyszerűen szobanövényt is varázsolhatunk szúrjunk bele középen három irányból egy egy fogvájót de ne túl mélyen és tegyük egy üvegbe a csúcsos végével lefelé, és öntsük úgy fel vízzel hogy a mag legalább félig álljon a vízbe.

Ha jó helyre tesszük hamarosan megjelenik a kis rügye és ha már megerősödött ültessük jó humuszos talajba.
Ne locsoljuk túl és ugy ültessük el hogy a mag lehetőleg ne essen le róla és a fele kilátszódjon a földből, szereti a párás nem túl meleg helyet.

Jó kertészkedést és étvágyat !